Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Vytvořila se spíše umělá bublina, že to není efektivní, a solární baroni okradou již tak ubohý a chudý lid v české kotlině, ale spíše to vypadá na velké lobby pro stávající poskytovatele energií, kteří si chtějí udržet svůj monopol postkomunistické neporazitelnosti bez jakýchkoliv privatizačních změn, které by je odsunuly na druhou kolej anebo na slepou kolej spotřebitelských odběrů.

Dokážete si představit, že by si každý člověk v naší Zemi mohl dovolit si nainstalovat fotovoltaiku ve svém domě a ušetřil by tisíce za energii, kterou vyrábíme z větší části z uhlí, které je největším producentem CO2 do ovzduší?

Tento scénář je pro některé české chuďase, kteří stojí ve vedoucích úlohách dozorčích rad energetických koncernů naprosto nepřijatelný. Tomu se ani nedivím. Všeci přece kradú, aby mohli z něčeho žít...

1 0
možnosti
RP

Nikdo nikomu nebrání, aby svůj dům úplně odpojil od elektrické sítě a pořídil si na střechu FV panely a do sklepa pořádnou záložní baterii a střídač.

Aby měl v ostrovním provozu elektřinu 24 hodin denně 365 dní v roce a aby taky mohl používat spotřebiče odebírající proud do 16 Ampér při napětí 230 voltů stejně jako to zajišťuje dnes běžné připojení k síti.

Proč to ti řvouni o lobbování a monopolu "klasických energetiků" asi nedělají a jen řvou a lžou? ;-D

1 0
možnosti
VZ

Doporučoval bych spíše témata jako auta, fotbal nebo ženské, energetika zjevně není vaše parketa. A přesně tenhle způsob argumentace společně s vhodným kouzlením z fakty tak, jak to předvádí bohužel i pan Smrž - kdy to jaderná energetika schytá snad aj za Lidice nebo minimálně za Hirošimu a o přetrvávajících problémech s OZE se mlčí nebo mlží - je příčinou toho, že v oslavných fanfárách na OZE je stále slyšet mnoho falešných tónů. Lidi moc dobře vnímají, že kolem OZE jsou přesně ty problémy, o kterých na počátku jejich politicky podporované epidemie hovořili ti "zkostnatělí" inženýři. Naopak z tvrzení zelených bloudů jaké to za 15 nebo 20 let už bude levné, spolehlivé a bezproblémové se nesplnilo skoro nic.

2 0
možnosti
MS

M39i22l13a75n 87S73m56r38ž

11. 11. 2018 8:50

Do kouzlení s fakty byste měl ale hlavně započítat mezinárodní instituce a výzkumné ústavy, které se hodnocením fotovoltaiky a větru zabývají, jako například: Frauenhoferův ústav, agenturu Bloomberg, mezinárodní organizaci IRENA, investiční banku Lazard, portál Agora Energiewende a mnoho dalších, ale současně i města a regiony, které jsou energeticky nezávislé na fosilně jaderném systému:, jako rakouský Burgenland, okres Luechow - Danneberg, města Hassfort, Gaildorf, čtvrtina rozlohy SRN, která chce do roku 25-30 dosáhnout energetické soběstačnosti z OZE.

Nesmíme zapomenout, že stojíme na hraně existenční propasti, až nemáme jinou možnost, než dekarbonizovat celé hospodářství co nejrychleji to půjde.

Jinak...

0 0
možnosti
RP

Času máme všichni dost. Mimo lidí s mozky vymytými strašením klimatickými změnami.

1 0
možnosti
MS

M52i64l67a57n 22S34m54r89ž

11. 11. 2018 15:42

Nejpozději během dvou let roztaje 85% ledu kolem Severního pólu. Při současné hladině CO2 rostly před 3 miliony let v Kanadě tropické lesy a moře bylo o 40 metrů výše. Už se na to těšíte? Já tedy ne.

0 0
možnosti
RP

Nejpozději během dvou let roztaje 85% ledu kolem Severního pólu. ;-D;-D;-D;-D;-D

2 0
možnosti
VZ

Ale no tak. Trochu serióznosti bych prosil. Kdybych vám tu měl citovat názory německých kolegů na portál Agora a další podobné, tak přijdu nejen o íčka, ale nejspíš i o účet. Rovněž s bankami a investory bych byl opatrný, protože OZE byly a stále jsou politicky protežované odvětví. Beru Fraunhofera, protože to je seriózní vědecká instituce a vydávají celou řadu pravidelných reportů a studií, které se této problematice věnují. Hodně se toho dá najít a stáhnout na internetu. Některé podrobnější věci mám navíc přes známosti s kolegy z německých akademických kruhů. A když už jsme u toho, tak bych doporučil Germany Wind Energy Report 2016. Rok 2017 zatím nemám v angličtině a němčinou moc nevládnu. Nicméně v tom roce 2016 jsou tam moc hezky popsané náklady na větrnou energii.

Uvádí se tam mimo jiné, že průměrné investiční náklady na výstavbu "onshore" VTE s výkonem 3-4MW a se 120-140m stožárem, které v současné době tvoří páteř německé větrné flotily, se v posledních letech pohybují mezi 1500-1600 EUR/kW instalovaného výkonu. To není zrovna moc levné, pokud uvážíme uváděné roční využití cca 1700 hodin. Přitom tyhle ceny +/- najdete v reportech do roku 2010 a prakticky neklesají. Logicky, protože větrná elektrárna je bez diskuse hightech zařízení a jako taková nikdy nebude za hubičku i když se vyrábějí ve velkém.

Náklady na provoz a údržbu se uvádějí v pásmu 30-50 EUR/kW instalovaného výkonu za rok, přičemž těch 30 je zpočátku, kdy je zařízení v záruce a pak to stoupá. Když se spočtou náklady na výstavbu a 20 let provozu, což se zhusta udává jako garantovaná životnost, tak se budeme pohybovat někde kolem částky 2300-2400EUR. A to jsou naprosto holé náklady za situace, kdy nějaká dobrá víla půjčí peníze na 0% úrok, a za celou dobu provozu nebude žádný vážnější problém.

2 0
možnosti
MS

M71i58l13a41n 10S75m60r76ž

11. 11. 2018 16:15

V čem je fotovoltaika v Německu protěžovaná, když se na její instalace uvalil strop, stejně jako na větrnou energetiku? Většina odborníků považuje výměnu minimálních výkupních cen za cenovou soutěž za chybu. Jistě to ale vyhovuje velkým firmám.

http://www.klimaretter.info/meinungen/standpunkte/23640-oekostrom-braucht-keinen-kostendeckel

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik