Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Píšete naprosté nesmysly. Každá z Vašich statí, každého Vašeho textu, který jste kdy napsal je na úrovni desetiletého dítěte. Tak vulgární zjednodušení, za pravdu vydávané nepodložené teze se opravdu jen tak nevidí. S Vámi se nedá ani diskutovat, kolik hámotin jste schopen vyplodit. A to nemám absolutně nic proti technologiím jako je třeba ta fotovoltaika, větrné elektrárny, atd. Jste absolutní karikaturou toho, čemu se říká odbornost. Stručně řečeno jste jen odrúdou náboženských fanatiků.

0 1
možnosti
MB

Tak pokud je autor na urovni desetileteho ditete, tak Vy jste se evidentne jeste nenarodil.

0 0
možnosti
EN

E78m18i22l 70N68o15v63á14k

19. 11. 2023 18:22

Naprostý souhlas s nadpisem. Patrně nejste racionální bytosti.

1) Na jaderné zdroje nesází jen Česká republika ale velké množství dalších zemí, a to i takových, které žádné nemají, jako např. Polsko nebo Itálie. Proč by tedy na ně neměla sázet ČR, která s nimi má velmi pozitivní zkušenosti a má stále v jaderném průmyslu velké zkušenosti?

2) Kolik se odhadovala "prozatímní cena elektřiny" když se začínaly stavět fotovoltaické elektrárny? Taky jste se tehdy divil, že do nové technologie někdo investuje, když několik organizací odhadovalo několikanásobek ceny z ostatních zdrojů?

3) Banka Lazard uvádí ty své ceny pro podmínky, jaké jsou v USA, které jsou diametrálně odlišné od těch v ČR, což např. znamená dvojnásobný kapacitní faktor než v ČR. Dále bych rád věděl, proč zamlčujete náklady na integraci občasných zdrojů do soustavy, které banka Lazard také uvádí, a díky kterým je ta jejich cena naopak vyšší než z jaderných elektráren. Ty se vám moc nehodí do krámu, že?

1 0
možnosti
JP

Jako laik se ptám - dávám do diskuse tuto informaci. Při započtení pořizovacích nákladů a garantované životnosti je cena 1 KWh z jádra 7,50 Kč, zatímco z fotovoltaiky 2,5 Kč.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik