Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To, že zvolení zastupitelé (pochopitelně) nejsou odborníci na všechno neznamená, že nemají poradce, kteří dané věci rozumí. Je jasné, že konečné rozhodnutí je ovlivňováno i politikou strany, ale to je v pořádku, protože ta politická strana zastupuje svůj voličský elektorát.

0 0
možnosti
Foto

Ano. Tak kdyby to fungovalo - jsem pro. Ale prosadit to? Neuskutečnitelné. Jedině pod protektorátem andělů nebo jinozemšťanů. Bohužel.

0 0
možnosti

Uzasna naivita, pane Milane Smržti. Jiz pro jednu skutecnost. Zastupitilska demokracie nikdy nepracovala poradne. Nazyvam to "vyti vlku pro sousto" v politice.

Tento system pracoval vcelku dobre, kdyz mel toho hlavniho v podobe cisare (osvozuji to z Rakouska po roce 1867) a se svou silou tento cisar vnese jistotu do celeho systemu. Jeho prava nikdo v te nasi demokracii nema. Tak take system ma nedostatky.

Mohu to s klidnym svedomim podotknout, kdyz tvoritelem systemu noveho, system zastupititeske demokracie zavrhl a poukazal na volbu jednotlivce do celeho toho noveho. Stale s tim systemem ukazuje, ze mel pravdu. System prime demokracie je v USA pres 220 roku a stale drzi tuto zemi demokratickou a bez diktatora a bez zmadku tech jinych demokratickych prvku.

0 0
možnosti

J42a36n 59K37a81r58a62s16e96k

11. 10. 2023 15:14

ze je soucasny system nefunkcni uz napadlo drive mnoho myslitelu a i normalnich lidi. Existuje i znacne mnozstvi vedecky praci, ktere spadaji velmi casto pod pojmy jako zminene 'obcanske shromazdeni' nebo napr. 'demarchie'. To, co ator navrhuje neni tedy nic noveho (on to take netvrdi) ani nic neprobadaneho. Existuji bohuzel objektivni duvody, proc se k necemu takovemu zatim pristoupilo jen sporadicky. Napr. v Nemecku provadeli pruzkum u clenu politickych stran, kteri jiz byli nekolik let v te ktere politicke strane aktivni a ti odpovidali:

'ja tady uz lety funguji ve stranicke hierarchii, lepim pred volbami plakaty a najednou by se dostal do parlamentu nekdo, na koho padl los'

Takove vypovedi presne ukazuji, proc soucasny system nemuze fungovat, ale take, proc si soucasna politicka elita nevypusti vlastni rybnik.

Ted jeste k prispevku kolegy dole, ktery uvedl jako negativni argument fungovani/problemy SVJ.

Take mam bohuzel tu cest se zucastnit jednani SVJ a je to opravdu k uzoufani. Ale ten priklad je vice jak examplarni. Jednim z poslednich problemu u nas byla otazka zateplovani bytoveho domu. V dome je 18 partaji, je to samy doktor a CSc, ale v otazce tepelnych izolaci se neorientuje nikdo. Kdyby byly v SVJ implementovany principy deliberativni demokracie/demarchie, tak by bylo mozno se dohodnout, protoze vyse uvedene systemy prave eliminuje nedemokraticke 'jevy' (v nasem pripade je predseda zaroven jednatel stavebni firmy, ktera - svete div se - by to zateplovani provadela).

Autoruv prispevek podporuji, ale bohuzel vim, ze obcanske spolecnosti se zcela jiste podari to navrhovane zatrhnout a velka vetsina spolecnosti se bude i nadale modlit k te monstranci s nazvem 'VOLBY'. Bohuzel jsme se jako spolecnost dostali do situace tech nejruznejsich fundamentalistu - jsme totiz 'volebni fundamentaliste'.

Pak je tady jeste par jednotlivcu, kteri se modli k 'volnemu trhu', takove musime ustat, Panbuh je ma zrovna tak rad.

0 0
možnosti
Foto

Je zbytečné vymýšlet něco nového, když tu máme nástroj, který se málo kdy mýlí. Tímto nástrojem je Volný trh.

2 1
možnosti
Foto

"vybrat skupinu občanů, jejíž složení bude odpovídat procentuálnímu složení společnosti"

To už dávno máme; říká se tomu parlament.

Jediný problém současné demokracie je to, co už dávno zmínil TGM: „Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty."

A taková demokracie bez demokratů, to snad ani není demokracie.

Jestliže se v politice chová více než 98 % lidí jako paraziti spoléhající se na to, že všechno udělá někdo jiný, tak je vlastně div že dávno už není ještě hůř. A že hůř bude, to je zřetelně vidět při pohledu za hranice.

1 0
možnosti

M61i28l63a42n 96S80m90r64ž

11. 10. 2023 8:26

Parlament je ale zcela něco jiného, než občanské shromáždění. Jednak jeho složení není proporční složení společnosti: v ČR je 50,8 % žen a v Parlamentu 25%. Ani v jiných parametrech to neodpovídá.

A jak jsem již uvedl občanská skupina je prosta stranických a lobistických vlvů, na rozdíl od parlamentu

0 0
možnosti

S popisem soucasneho stavu souhlas, navrhovane reseni je sice mozne, bohuzel ale pouze teoreticky - drive nebo pozdeji se agresivni jedinci opet proderou na vrchol. Je smutnym faktem, ze lidi, kteri dokazou potlacit vlastni sobectvi a premyslet i o druhych je zalostne malo. Kdyz k tomu pripocteme ochotu neco skutecne udelat, misto kritiky a kecu, tak jsme tam kde jsme ...

1 0
možnosti

M36i43l92a81n 55S56m18r60ž

11. 10. 2023 8:32

Jednání formou občasných shromáždění již proběhla na různých úrovních, od lokální až po celostátní, např. ve Francii. Zdaleka to tedy něco co bych vymyslel, pouze mě to přijde rozumné.

0 0
možnosti
Foto

Tak já Vám nevím. Nevím, jestli by to fungovalo dřív. Dnes, když je společnost tak rozdělena, a to, domnívám se, především vlivem úspěšné propagandy Ruska, by možná ti občané upřednostňovali přání té party, která jim konvenuje.

0 0
možnosti
Foto

J75a63n 55Š70i86k

10. 10. 2023 21:04

Byl jste někdy na schůzi Společenství vlastníků jednotek? Asi ne, viďte...Hezký den

5 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik