Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Precejen se v tom oboru vyznate lepe nez mnohy z nas diskuteru, tak byste mi mohl urcite spravne odpovedet, kolik panelu je mozno vyrobit z energie, kterou jeden existujici panel vyrobi za svou zivotnost. Na VS jsme se ucili, ze tazeni monokrystalickeho ingotu kremiku je jedna z energeticky nejnarocnejsich operaci na svete, ale uz je to par desetileti zpatky, takze nemam nejnovejsi informace.

2 0
možnosti
JD

Pokud chcete v budoucnu ušetřit, musíte teď investovat!

0 2
možnosti
ZZ

Pokud bude EK i nadále požadovat prodej elektřiny pouze na energetické burze, či aukcích, tak nebude možné zajistit návratnost investice, protože obchodníci dokáží manipulovat s prodejní cenou.

Zaručené ceny energie mají bohužel pouze OZE - nikdo jiný tyto ceny nemá. Je tedy otázkou, zda samotná EK není zdrojem problémů s energiemi v celé EU, když ani tuzemští distributoři nemohou uzavírat s tuzemskými elektrárnami dlouhodobé smlouvy.

:-P:-P:-P

7 0
možnosti
MS

M39i50l32a26n 58S19m48r73ž

5. 1. 2022 11:21

Jak budou mít zaručené výkupní ceny jaderné elektrárny? To zatím v ČR není jasné. Ale ve Velké Británii to již jasné je: 92,5 liber/MWh s inflačním zhodnocením na 35 let. Při inflaci (dá-li bůh) 3% to bude 2,8 krát více. Pevné výkupní ceny u OZE jsou na max. 20 let, bez inflačního zhodnocení.

0 0
možnosti
ZB

Neskutecna manipulace nebo drzy lobbing? Ikdybyste zastaveli cele uzemi CR fotopanely, nenahradite jaderne a uhelne elektrarny.

17 0
možnosti
VV

Je to prumerne 1367W/m² A te pocitejte jestli umite kolik je to pri 78 866 km².

Z² vam muze pri tom pomahat.;-D

1 4
možnosti
MK

Jestli opravdu hrozí klimatická katastrofa (o čemž silně pochybuji), tak české elektrárny jí rozhodně nevytrhnou. Chtít odvrátit katastrofu přestavbou našich elektráren na soláry je asi takový nesmysl, jako chtít na potápějícím se Titaniku šůrovat podlahu.

14 2
možnosti
JD

A co třeba osadit ty ploché střechy montoven po celé republice soláry? Nepomohlo by to alespoň trošku? :-P

1 6
možnosti
Foto

Pane Smrž. Celkem věřím tomu co píšete. Nicméně je vždy potřeba jakoukoliv stavbu stavět od základů. A pokud jsou tyto špatné, tak pak je špatný i celek. U nás v české kotlině fotovoltaika byla podvodem pro vyvolené od samého počátku. Podobně jako velká privatizace, kdy napřed šly fondy a pak zbytek - posbírat co zbylo po žních. Takže vše co je nadále spojeno a u nás v ČR takto navěky se solární energií je špatně. Vše by patřilo zestátnit a následně prodat za nových - rovných podmínek zpět. Ze solárních baronů za normálních podmínek by do toho šel jen málokdo. Je také potřeba si uvědomit, že my v ČR těch 40 let komunismu nikdy nedoženeme tak jako Rusko nemůže přejít takřa století, kdy neměli kapitalismus. Tím chci říci, že se můžeme rozkrájet a nikdy nemůžeme v ničem být srovnatelní s fungujícím trhem. U nás je to a vždy byla tržnice. Kdo co utrhne tak pak se o to stará a snaží se vše legalizovat.Jednoduše řečeno, na tu čistotu musíte mít peníze a ty tady NIKDO nemá.

6 1
možnosti
JD

Máte pravdu. Solární podvod, který zde způsobili politici je obrovský problém. Nicméně je potřeba se dívat do budoucnosti a dát šanci solární energetice znovu! A je nutností nastavit dobré a spravedlivé podmínky.

1 4
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik