Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Dovedu pochopit vaší motivaci, ale to je tak asi vše co lze o vašem OD panu F. pravit.

Stále si myslím, že Jádro je logické východisko pro minimálně příštích dalších padesát až osmdesát let a JE skutečně může přinést významnou nezávislost na podobných zdrojích jako je plyn nebo ropa, které mohou téci bez problémů jak do Asie, tak do Evropy tomu, kdo více zaplatí.

4 0
možnosti
MS

M71i60l41a84n 85S25m61r44ž

5. 1. 2022 9:42

EK si to také myslí, to ale neznamená, že to je racionální řešení. Naopak investice do jádra odčerpají prostředky, které by bylo možno použít na OZE.

Moje motivace vychází z statutu organizace: https://www.eurosolar.de/en/2021/08/22/statutes/

Jak může uran přinést nezávislost, když jej dovážíme?

1 3
možnosti
Foto

Já jsem rád za každý solár a větrník, protože snižují naši závislost na turbanech a Rusech. Ale bez jádra to nepůjde, ani náhodou.

3 1
možnosti
PB

Panebože, to je slohový škvár na úrovni šesté třídy ZŠ.

8 1
možnosti
MS

Nu co jde očekávat od člověka, který prosperuje ze solárních dotací? Pan Smrž také pokřivuje fakta: ve světě nyní funguje 442 jaderných reaktorů, z toho naprostá většina ve svobodném západním světě. Víte proč pana Smrže a další dotační barony za OZE jímá hrůza? Že teď bylo jádro EK zařazeno do taxonomie podporovaných zdrojů, nebude tedy ostrakizováno finančně a tak svou 80letou životností reaktorů a efektivitou a finanční návratnosti investic maximálně za 15 let prostě vymaže OZE z mapy. Všiml si pan Smrž, že Francie postaví 6 velkých bloků, Nizozemsko dva, Polsko 6, ČR jak věřím 8, dostavuje Finsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Mimo EU dokončuje EDF Hinkley Point 3200 MW a Boris Johnson nechá určitě stavět další obdobnou elektrárnu. Německý Svaz pro obnovitelnou energii se smutkem konstatoval, že vzhledem k tomu, že obnovitelné německé zdroje produkují vždy nadbytek energie najednou, tak se cenově kanibalizují a nejsou s to produkovat se ziskem. Proto je nutné jim posílat dotace od občanů nejméně do roku 2040. A protože kapacita OZE v Německu vzroste ze současných 125 GW na 608, tak to se tedy daňoví poplatníci prohnout s dotacemi, ovšem to také devastuje cenu elektřiny i pro Česko. O tom je mj. můj blog zde na idnes dnes 5. ledna v 07.00 hodin. Aby premiér Fiala nechal FVE u ledu, respektive ať si každý za své peníze podniká, jak chce. Ale bez dotací ukradených jiným občanům z kapsy.

8 1
možnosti
Foto

Cituji autora:

"Jediným a levným řešením je 100% obnovitelné energie."

K čertu, tak proč potom musíme dotovat solární elektrárny, téměř 40 miliardami korun ročně?

24 0
možnosti
JD

Poděkujme za to našim

politikům!

0 0
možnosti
JL

Autor uvádí jako příklad velmi bohaté Bavorsko, které si energii klidně dokoupí, ale Češi moc ekonomicky výkonní nejsou. Srovnejte pro zajímavost roční HDP Bavorska a ČR.

1 0
možnosti
JF

No o tom to právě je kvalitní práce a pak kvalitně zaplacená ... nejdřív práce potom peníze ... co myslíte že jsou tunely .. co je jaderná elektrárna ... to je když už stavění piramydy nikoliv práce lidmi pro lidi a jako je třeba instalace solárního systému na barák. Pro to musíte cosi nastavit, aby lidé mohli dělat pro sebe navzájem a ne aby nadšeně společně budovali lepší zítřky na nějaké vopičárně.

0 4
možnosti
JL

Evropa na planetární klima nemá prakticky žádný vliv - a vsadím se, že Čína Rusko už dlouho přemýšlejí, jak greenizaci Evropy využít ve svůj prospěch. Čili co na tom vydělají.

8 0
možnosti
MS

M26i84l81a51n 98S69m81r89ž

5. 1. 2022 9:58

Evropa je v OZE technologická špička, s produkty obchoduje a představuje příklad.

0 0
možnosti
EN

E68m88i16l 40N87o52v11á26k

4. 1. 2022 21:06

Jak je ta obnovitelná elektřina "levné" a čisté řešení názorně vidíme v Německu, které má nejdražší elektřinu v Evropě a přesto má i jednu z nejšpinavějších energetik z celé Evropy. V loňských aukcích na obnovitelné zdroje s povinností akumulace na pouhé dvě hodiny výroby přilehlého zdroje se vysoutěžily průměrné ceny ve výši 42,9 €/MWh nad tržní cenu elektřiny. Tedy je to nejdražší možný způsob výroby elektřiny vůbec.

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/nemecku-probehla-dalsi-inovativni-aukce-oze-vysoutezena-byla-jen-cast-nabizeneho-vykonu

Naopak tři státy s nejčistší energetikou v EU Švédsko, Francie a Finsko toho dosahují právě s velkým přispěním jaderné energetiky, která je zároveň největším nízkoemisním zdrojem elektřiny v EU. Ceny elektřiny v těchto zemích jsou hluboko pod průměrem EU.

Výstavba jaderných elektráren při cenách elektřiny, jaké panují v současnosti, a podle všeho budou panovat i v budoucnosti, nejširší veřejnost nijak nezatíží, co veřejnost naopak zatíží zásadně, je šílená sázka na řešení, které nikde na světě v praxi nefunguje, tedy spoléhání se na intermitentní zdroje s neexistující dlouhodobou akumulací elektřiny. Je to krok životní úrovní zpátky mezi rozvojové země.

O tom že bez zásadního přispění jaderné energetiky je uhlíková neutralita nedosažitelná, veřejně hovoří nejen respektované organizace jako Spojené národy nebo Mezinárodní energetická agentura, ale i největší státy světa jako Čína, USA nebo Rusko. Lidé jako vy, kteří to na základě demagogických a často i lživých tvrzení popírají, v boji proti klimatickým změnám nijak nepřispívají, naopak jsou v něm největší překážkou.

11 0
možnosti
JL

Docela věřím, že třeba města v Novém Mexiku nebo v Kalifornii si poradí díky slunci, ale co sever? Dneska jsem šel kolem solárních panelů - kolik asi vyrobí energie v lednu, když je pořád pod mrakem??? 5 voltů? Elektřina pro Česko zatím byla hlavně z uhlí a JE, kdopak to nahradí? Je má být jen do roku 2045.

0 0
možnosti
PB

Obavy ze zhroucení energetické sítě v Kalifornii donutily jejího provozovatele k vydání takzvaného „Flex Alertu“. Spotřebitelům je tak doporučeno večer nenabíjet elektromobily, snížit výkon klimatizací, ale i nevyužívat další spotřebiče.

https://energozrouti.cz/z/nenabijejte-sve-elektromobily-vecer-zada-provozovatel-energeticke-site-v-kalifornii-ktere-hrozi-kolaps

1 0
možnosti
Foto

Slunce a vítr jsou nespolehliví sluhové: kolik energie vyrobí, určují jen náhodné vlivy a nelze řídit. Když na břehu Severního moře fouká hodně tak se k nám z Německa valí 1 700 megawattů elektřiny primárně z větrných parků na severu, které není schopná rozvodná síť v Německu pojmout a my jsme povinni podle EU tohle přijmout. Utlumí uhlené elektrárny a atomové elektrárny což nás stojí 50 milionů a kvůli tomu za další miliony stavíme dva obří transformátory za další miliony. Pokud v Německu nefouká berou proud od nás a Polska Německo, které má být dle studie ICIS v letošním roce čistým vývozcem elektřiny, by mělo dle analytiků ICIS dovážet mezi lety 2022-2025 přibližně 39,4 TWh/rok a mezi lety 2026-2030 pak okolo 22,4 TWh.

1 0
možnosti
MS

Není tomu tak, to je minulost. Polsko i Česko kvůli opakovaně hrozícím kolapsům z přetoku větrné energie z německých offshorů postavily na hranicích speciální obří transformátory, kterí českou síť odpojí. Nás (ČEPS) to stálo 2 miliardy korun. To je i pojistka k tomu, aby nás Němci nestáhli s sebou do svého blackoutu a ČEPS z ČR udělá energetický ostrovní systém. Němci nebyli schopni dosud postavit ani 10 % vysokonapětové sítě, jež by přenesla nadvýrobu z VTE ze severu na průmyslový jih Německa. I v tom je německá Energiewende důkazem šílenosti tétto ideologie. Třeba budou nadbytkem elektřiny rovnou v moři vařit sledě...

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik