Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podle posledních studií je spotřeba energie na výrobu jednoho solárního panelu zhruba stejná, jako kolik ten panel za svou životnost vyrobí. Takže nula od nuly pojde. Nebo spíše naopak. Připočtěme k tomu náklady práce na výrobu, spotřebu materiálu a následnou likvidaci.

Díky lidem jako Vy, jsme momentálně v poločase, kdy jsme platili 10 let zhruba 50 miliard ročně solárním baronům a 10 let nás ještě čeká. A obávám se, že pak přijdou do ceny elektřiny příplatky jako náklady na ekologickou likvidaci těchto panelů.

Jedinou schůdnou cestou do budoucna, a to jak ekologicky, tak energeticky, je jádro - štěpení. Výhledově pak fúze.

11 0
možnosti
MS

M54i26l57a32n 21S80m45r27ž

10. 11. 2019 14:05

Mohl byste mi prosím zaslat odkaz na tu "poslední studii"? Fotovoltaika vyrobí za svou životnost nejméně desetinásobek energie potřebné na její výrobu. Tento parametr stále klesá.

Jinak mě obviňujete zcela nepatřičně. Zákon na podporu OZE byl přijat na základě EU směrnice, kam jsme se připojili na základě referenda. Takže já ne, pane, ale když ta všichni. Něco jiného je ale špatné rozhodování parlamentu ve věci výkupní ceny - (viz odpověď nahoře).

Jádro? (opět viz horní odpověď). Fúze? Jistě dobrá idea, především pro výzkumníky, co na tom bádají, jinak pochybuji silně. Od šedesátých let je termín hrnut jak buldozerem, stále 30 let, případně i více.

Proč něco drahého a komplikovaného, co nota bene ještě není, když máme levný vítr a levnou fotovoltaiku?

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik