Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ta udržitelnost je kritická - přelidnění začíná způsobovat opravdové problémy, nejen ve vztahu ke znečištění prostředí, ale také v naší produkci odpadků a koneckonců i v mezilidských vztazích. Když měla každá rodina své vlastní údolíčko, dalo se spolu vycházet lépe než když je v každém údolíčku těch rodin tisíc.

Jen bych trochu nesouhlasil s tou energií. Ty solární panely i větrníky mi v krajině přijdou jako pěst na oko (nehledě na to, že zabírají zemědělskou půdu). Osobně bych raději viděl jádro (a v budoucnosti se snad podaří i ta termonuklární varianta).

0 0
možnosti

Otazka studenta: Jak je mozne hovorit o efektivnosti el. auta, kdyz kazde vozi mrtvy naklad 7az 8 metraku mrtve vahy v podobe baterie. Je to jako jizda s osmi spolujezdci. Automobilka Renault, ktera uvazuje o fuzi s koncernem Chrysler-Fiat prodava el auta kazde se ztratou $20 000. Tento ztratovy polostatni podnik pribiraji Americane pouze proto, aby se vesli do CO2 limitu a mohli vesele vyrabet polonakladaky se spalovacimi motory, ktere jsou doposud rentabilni.

0 0
možnosti

M68i84l62a54n 96S50m71r96ž

30. 5. 2019 19:44

Tesla má baterií méně než 600 kg. Menší auta budou mít menší baterie, záleží na tom, k čemu se auto užívá. Odečíst můžeme palivovou nádrž vč.paliva, motor, převodovku a diferenciál, systém mazání, chladič s náplní. Určitě to bude více než 200 kg. Elektroauto je efektivní, když se bude nabíjet obnovitelně generovanou elektřinou a budou-li se baterie recyklovat, alespoň tak jako se recykluje fotovoltaika (96%), budou-li časem vyvinuty baterie s menší materiálovou náročností (Na,Mg), v čemž již bylo dosaženo zajímavých úspěchů.

0 0
možnosti

Zase existují pouze gymnázia.

0 0
možnosti

Ad 1. Možná je elektřina, vyrobená solárem (větrem) lacinější, než z jiných zdrojů - ovšem pokud neuvažujeme náklady na udržení záložního výkonu. Jak drahá bude elektřina z těchto zdrojů, až nebudou klasické zdroje? Kolik bude stát, až bude potřebný výkon využíván je z jedné čtvrtiny či pětiny (protože musíme dimenzovat na zimní měsíce, s poloviční intenzitou a jen osmihodinovou dobou svitu). Kolik bude stát akumulace, nejen denní, ale i týdenní (ne každý den slunce září)?

Ad 2. Jo ták, ono se něco vyplatí s ohledem na až 70% dotace? Možná provozovateli, nikoliv občanovi (spotřebiteli). Ten totiž zaplatí ty dotace (nikdo jiný k jejich zaplacení není). Jen maličkost: Ani při žádosti o dotaci na Vás takový nesmysl, abyste ekonomické vyhodnocení dělal s dotací, nepožadují. I takto pojatá návratnost je za podmínky 100% využití vyrobené energie, tady za předpokladu existence náhradních zdrojů na noční a zimní období (nebo odpovídající - drahé - akumulace). Odporné matení pojmů!

Ad 3. Nestarejte se o svět. Starejte se o ČR (jádro téměř 40 %), případně Evropu (15_% po zahájení odstávek - a vyvolaném rapidním růstu cen elektřiny).

Ad 4. Určitě můžeme sázet stromy. Vše ostatní je méně než science fiction.

Dál už mně nebaví vyvracet nesmysly.

0 0
možnosti

M27i81l46a71n 93S10m90r40ž

30. 5. 2019 11:02

1. V SRN je elektřina z vlastních fotovoltaických střech od roku 2016 levnější než od dodavatele i v těch chvílích, kde slunce nesvítí. Tedy z akumulátorů. Proč neuvažujete s větrem, ten přece fouká právě v zimě a přechodných obdobích více a mluvíte jen o slunci? Základní zásobování bude spočívat na přímé energii slunce a větru, tak předpovídají všechny energetické scénáře (Breyer http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/EWG_LUT_100RE_All_Sectors_Global_Report_2019.pdf nebo Jacobson a Delucchi ze Stanfordu: https://web.stanford.edu/group/efmh/jacobson/Articles/I/CountriesWWS.pdf

Podle Breyera bude cena úplně obnovitelné elektřiny, včetně akumulace a nutných sítí nominálně nižší než je dnes. Pohrdáte názory profesorů ze Stanfordu a Lappeenrata? Máte věrohodnější informace?

Náklady na akumulaci klesají obdobnou křivkou jako klesaly náklady na fotovoltaiku.

2. Reagujete na polovinu věty. Dotace z programu Zelená úsporám nejsou dotacemi ze státního rozpočtu, ale z peněz, které byly získány prodejem emisních povolenek. (Jakkoliv je emisní obchod z velké části nesmysl). Takže český občan tyto dotace neplatí.

3. Myslíte, že u nás postavíme hodně vysoké zdi, aby se atmosféra nemíchala? Jak se nestarat o svět, když je všechno propojeno? Obnovitelné zdroje nepovedou k nárůstu cen, ale k jejich snížení. Výrobní ceny OZE stále klesají viz zde: https://1-stromvergleich.com/strom-report/strompreis

4. Můžete blíže specifikovat některé údaje, které jsem uvedl, jako nesmyslné?

(Co je nesmyslné na solárních pohonných hmotách? Např. na syntetickém metanu či jeho parciálně oxidované formě? Výroba metanu z obnovitelné elektřiny již v Německu pracuje na mnoha místech.)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS