Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Fakt, že se v Evropě nedaří pořádně stavět jaderné elektrárny, není problém jaderných technologií, jako takových, ale toho, že se něco děje s naší civilizaci. Je to půl století nasazené ve velkém měřítku, existují stovky bloku po celém světě a najednou se nedaří bez zádrhelů postavit další? To je příznak úpadku, není důvod si myslet, že zavádění zbrusu nových technologií půjde kdovíjak dobře a za ceny, které se vymyslely u zeleného stolu.

2 0
možnosti
MS

Víte co je také zajímavé, že náklady na výrobu el. enregie jsou u OZE nižší a sám to potvrzujete a přesto mám ze zákona 165/ 2012 Sb. povinnost platit zlodějskou daň OZE (v německu EEG). Jestliže je dnes výroba z OZE levnější a potvrzují to odborníci z mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii, nebo German Wind Energy Association proč musí mít odběratel ve faktuře rozdělené vyúčtování, tedy pohyblivou položku danou klasickým smluvním vztahem a pevnou položku, kterou nařizuje ERÚ.

Dělá snad ČTÚ (obdoba ERÚ), že na každé faktuře za telefon mám zlodějskou daň na podporu LTE sítě? Nebo, že bych měl na každé jízdence v autobuse zlodějskou daň na podporu elektrobusů?

Jestliže je v současné době levnější výroba z obnovitelných zdrojů, než z fosilních paliv, proč se dotuje spotřebiteli?

Já jsem nikomu nedal ve volbách hlas, aby zlodějským zákonem 165/ 2012 Sb stanovil občanskou povinnost platit něco, co se klasicky domlouvá ve smlouvě. Ve smlouvě v dohodnuté ceně jsou pak navrhovatelem zohledněny všechny jeho náklady, aby si vydělal a zákazník má možnost smlouvu uzavřít, nebo stornovat!

Zákony tu mají pouze definovat prostředí ve kterém se dělá právní úkon - uzavírá smlouva a to tak, že obě smluvní strany jsou v pozici rovnoprávné. Nařízená daň OZE není žádná rovnoprávnost, ale obyčejný direktivní příkaz. Jestli se státy zavázaly k nějaké normě, nechť s výrobci uzavřou klasickou smlouvu o podpoře zelené energie a platí nějakou dobu dotaci,která bude hrazena z daní. A občan ať platí pouze to, co si nasmlouvá s dodavatelem!

2 0
možnosti
MS

M24i44l84a91n 12S38m61r77ž

18. 2. 2019 19:47

Jasně, to jsou ale nynější náklady. Podle zákona se zvýhodněné ceny platí 15 let a nesmíme zapomenout, že u nás byla výkupní cena několik let vyšší než v sousedním Německu (v roce 2010 o 61%), zde máte graf https://milansmrz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=686928

Kdyby se tento zákon nechal ve formě, kterou navrhujete, tedy tržní podmínky, tak by si za 25 Kč/kWh proud koupilo jen několik excentriků. To by k rozvoji obnovitelné energie nevedlo a dál bychom museli pálit uhlí a štípat jádro.

Tento zákon vznikl v Německu koncem minulého století a byl přijat od té doby asi v 60 zemích světa.

Platíte také na fosil a jádro, jenom o tom nevíte, protože to není na účtu. Tak na OZE je to alespoň férové.

Dalším pohledem je naše přežití, na to bychom si mohli něco připlatit? Nebo by Vám bylo líto peněz?

0 0
možnosti
DT

Dají se obnovitelnými zdroji provozovat betonárky, cihelny nebo třeba sklárny? Co chemické provozy? Metalurgie?

Pokud se nedají - budou vždycky potřeba klasické zdroje energie, že? Proč vedle zajetých a dobrých vypilovaných technologií ještě dotovat takovýhle nespolehlivý bazmek, který je jen suboptimální a nesvede spolehlivou dodávku do sítě, protože někdy taky nefouká a někdy nesvítí.

5 0
možnosti
MS

M50i98l72a21n 93S31m45r56ž

20. 2. 2019 15:04

Když 100%, tak v tom jsou také všechny jmenované provozy.

Pokládáte jádro za vypilovanou technologii? 65 let od spuštění první elektrárny vyrábějící elektřinu není v provozu žádné trvalé úložiště a 4 jaderné havárie.

Právě se připravuje stavba 100 MW P2G jednotky v Dolním Sasku, která propojí elektrickou a plynovou síť. Umožní skladování vodíku v limitním objemu v zemním plynu a tím sníží nároky na elektrickou sít.

0 0
možnosti
VH

Takže optimistické zbožné přání je zelených cca 52 TWh. Při dnešní spotřebě 74 TWh (před rozšířením vytápění telenými čerpadly a před boomem elektroaut).

"S těmito potenciály a dostatečnou akumulací není úplné obnovitelné zásobování ČR nemožné." Co si máme představit pod pojmem "dostatečná akumulace"? Vím, je to můj trvalý dotaz. Ale ... Pokud popisujete potenciál, automaticky předpokládáte jeho plné využití. Jenže ty zatracené sluneční paprsky dopadají na panely v jiné intenzitě a po delší dobu v létě a v jiné intenzitě (cca čtvrtinové) v zimě. Pořád tuto "maličkost" nechápete? Kdy to pochopíte?

Budete tedy "skladovat" z léta na zimu nějakých 8 ÷ 10 (÷ 12) TWh? Tedy kromě elektřiny skladované kvůli rozmarům počasí? Kde bude skladována? U jiné než bateriové akumulace uveďte množství (např. vodíku). Pokud to neumíte, tak nás s možnostmi nehoupejte.

Úsměvné: ".....další aplikační prostory (umístění solárů), jako parkoviště, vodní nádrže, dopravní infrastruktura a agrivoltaika, což by mohlo zvýšit instalovanou kapacitu i dvojnásobně.". Už vidím panely na vozovce (nebo tu vozovku těmi panely zastřešíme? Co si představit pod využitím vodní nádrže opravdu nevím.

A už jen jeden dotaz: Proč je vypisována dotace na fotovoltaiku pro RD (Zelená úsporám), když je elektřina z těchto zdrojů tak laciná? Pro 10 kWp je uvažována 50% dotace investičních nákladů, až 155 tis. Kč. Je tedy investice uvažována (včetně částečné akumulace) ve výši 310 tisíc Kč. Výroba za dobu životnosti (panelů, těžko baterií) 20 let bude asi 20*10*950 = 190 000 kWh = 190 MWh. Cena jen z investičních nákladů (nevíme ovšem, jestli dotace pokryje skutečně oněch 50 %), bez provozních nákladů, nákladů na likvidaci a bez uvažování časové ceny peněz tedy bude 1 550 Kč/MWh. To vše v případě, že bude možné panely nastavit do optimální polohy (úhel k horizonti a úhel k jihu) a panely budou celou dobu čisté (nezaprášené, nezasněžené, nenamoklé).

6 0
možnosti
MS

M84i26l13a85n 30S32m11r32ž

17. 2. 2019 12:33

I já Vám, milý pane, odpovím jako vždy: Mimo slunce je to i vítr, který je silnější právě v zimě a v přechodných obdobích. Vedle toho jsou další akumulační kapacity mimo baterie, P2G, nebo idea profesor Heindla s obrovským skalním pístem, který může uskladnit energii v řádu 1- 2 TWh. Prof. Breyer, jehož studii si můžete prohlédnout z mého článku, předpokládá na základě křivek učení snižující se cenu baterií, na cenu odkazuje rovněž agentura Bloomberg, ale poslední vývoj v oblasti Ni_NaCl baterií posunuje současně předpokládanou cenu pod 100 euro na 1kWh, tedy na cenu, kterou agentura předpokládala až za asi 10 let. Breyer nicméně, na základě ekonomických prognóz předpokládá ve své studii světovou kapacitu baterií 15000 TWhel, představující 95% celkové akumulační kapacit, P2G činí pouze 3%, zbytek jsou přečerpávačky a další.

Na skladování syntetického metanu máme na Moravě vytěžená ložiska zemního plynu v Lobodicích, Příboře i jinde, s kapacitou 2 miliard kub.metrů za normálních podmínek, kterou vlastní koncern RWE. Další akumulace je možná ve vysokotlakých plynových potrubích, které jsou k témuž již nyní využívány.

Na přesné číslo potřebné kapacity akumulace pro ČR Vám neumím odpovědět, pakliže nechci použít zjednodušený model zásobování OZE, který máme na stránkách (eurosolar.cz). Budeme muset počkat na přesnější čísla Breyera, až se podaří sehnat peníze na objednání detailní studie z Lappeenrantské univerzity.

Úplně nerozumím co je úsměvné na tom, co se jinde dlouho dělá.:

Fotovoltaika na hladině nádrží na pitnou vodu, snižuje odpar vody, její teplotu, zvyšuje obsah kyslíku a chlazení blízkosti vody přinese vyšší výkon fotovoltaiky. V tomto roce se plánují na světě asi 2 GWp fotovoltaiky na hladině. U nás v této věci jednáme již přes rok, docela bezúspěšně.

0 1
možnosti
Foto

Jaderný reaktor je přirozenou věcí. Reaktory zde byly již dávno před člověkem. Je to taková zajímavá kuriozita, která ovšem zapadá do diskuse co je a co není příroda. https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_jadern%C3%BD_reaktor

0 0
možnosti
Foto

Až se podaří plně zásobit OZE nějakou oblast s těžkým průmyslem, tak to sem přijďte oznámit a nezapomeňte připojit, kolik to všechno stálo. Je něco jiného napájet elektřinou vesnici s kravínem a něco jiného město s ocelárnou a automobilkou.

4 0
možnosti
MS

M71i29l22a28n 70S51m20r97ž

17. 2. 2019 12:57

Když 100% tak i pro veškerý těžký průmysl samozřejmě. V BMW bude do roku 2020 výroba zásobována pouze z OZE.

https://www.automobil-produktion.de/hersteller/wirtschaft/bmw-will-produktion-auf-100-prozent-oeko-strom-umstellen-240.html

0 1
možnosti
JS

Inspirovano nemeckym Energiewende prichazi v USA plan progresivnich Demokratu s nazvem "New Green Deal". Tato koncepce navrzena nove zvolenou zastupkyni US Kongresu Alexandriou Ocasio-Cortez (29), predpoklada ambiciozni prechod cele ekonomiky USA na bezuhlikovou koncepci do r. 2030! Jenom nektere body tohoto planu: samozreme zruseni VSECH jadernych, uhelnych a plynobvych elektrarem Zakaz spalovacich motoru a prechod na elektrifikaci dopravy. Zruseni letecke dopravy Tepelna izolace VSECH budov v USA...atd. Nejvetsi hruza ovsem je, ze tento plan nepodporuje pouze skupina jurodivych svazaku, ale i sedovlasi politici, kteri se doufaji zviditelnit v mediich.

3 0
možnosti
MS

M77i75l28a33n 88S88m42r72ž

17. 2. 2019 13:08

Jakkoliv tento plán vypadá zcela šíleně, je v skutečnosti nezbytný. Když se nepodaří, tak nastane šestá masová extinkce, tentokráte způsobená nikoli přírodními podmínkami, ale vlastním působením Homo sapiens sapiens, nebo-li člověkem velemoudrým. Sláva mu (nám)!

0 1
možnosti
TT

Normálně posílám k psychiatrovi či přímo do blázince ty, co tvrdí, že jejich prapradědu uplácal superduch z blata a prapramatku z jeho vyrvanýho žebra a že se s tím superduchovi sejdou, až se opravdu narodí, poté co umřou. Ovšem vidím, že na stejné uzavřené oddělení začnu posílat i ty popírače nepopiratelných faktů, kteří si říkají energetičtí revolucionáři.

4 0
možnosti
OP

Větrné elektrárny s dost odporným zvukovým doprovodem jsou trestem pro všechny v dosahu tohoto nepříjemného svistu. Pro ostatní OZE a především pro masivní pokrok v ukládání energie R^

2 0
možnosti
VM

V29á50c93l32a85v 19M65a91c43h

16. 2. 2019 20:52

Máte zcela pravdu. Jen bych pro různé posměváčky doplnil že Volsfwagen nedávno úspěšně předvedl první prototyp elektromobilu kterému za slunečného počasí zcela stačí energie z fotovoltaických panelů umístěných na výklopné střeše. Výklopný mechanismus zajišťuje optimální úhel vůči slunci a pokud je náhodou zamračeno, střecha se uvede do vzpřímené polohy a slouží jako plachta. Určitý ale jistě řešitelný problém představuje nedostatečná šířka komunikací neumožňující křižování pokud vítr fouká z nevhodného směru.

4 5
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik