Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RW

Jedna věc je zařídit si pasivní dům a osobní spotřebu pokrýt z obnovitelných zdrojů. Něco naprosto odlišného je dodat plně obnovitelnou energii cementárně, slévárně nebo hutnímu průmyslu...

Dám jednoduchý matematický příklad - Představme si, že konkrétně v ČR klesne počet všech pozemních vozidel, díky jízdě na kole na polovinu, a všechny tyto vozidla budou jezdit na elektřinu. Jak velkou plochu zaberou obnovitelné zdroje, které budou schopné dodat energii pro dopravu v ČR? Můžete počítat s tím, že energii budeme i dovážet a výsledek porovnejte s rozlohou ČR.

Druhý příklad - jak velké území zabere a) sluneční b) větrná elektrárna o výkonu jeden Temelín?

Prémiová otázka -kolik a jakých škodlivin vznikne v Číně při výrobě fotovoltaických panelů z předchozího příkladu?

První úspěšný počtář nedostane nic, ale snad bude mít dobrý pocit.

11 0
možnosti
Foto

Ta Vaše matematická úvaha má špatné zadání. Na takové D1 se denně prohání desetitisíce tunových schránek převážejících jednu stokilovou hroudu organické hmoty a cílem je tři čtvrtiny této dopravy odbourat a zbytek zoptimalizovat. Potom to obnovitelné zdroje zvládnou levým zadním kopytem.;-)

2 2
možnosti
DH

D17a87v56i86d 78H30o37l58e31c

16. 2. 2019 19:08

Na větrnou a solární energii nelze plně spoléhat.Proto je velice důležité mít zálohu jaderné nebo uhelné (plynové) elektrárny. Solární panely v zimě pří sněžení a vánici nefungují,větrné při bezvětří nebo naopak při silném nárazovém větru jsou také mimo provoz.

6 0
možnosti
VV

A stejne tak jaderne, kdyz nemaji palivove clanky, uhelne kdyz nemaji uhli a plynove plyn.;-D

0 4
možnosti
Foto

Ale ono to je chimérou. A pokud se vezme v potaz i ekonomické hledisko, tak je jasné, že jde o velice nebezpečný nesmysl.

5 0
možnosti
VV

?Nezlobte se pane Petriku, ale vubec nechapu proc a k cemu se vyjadrujete.

Opravdu jste tu ve spravne diskusi?

0 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím s vámi. Jádro je sice stále dražší, ale právě proto, že ekologové a další podobní pomatenci šponují bezpečnostní požadavky až za hranu možné fyziky, zbytečně, dodávám. U nás např. tsunami opravdu nehrozí, ani v Německu.

Argument o nebezpečnosti jaderného odpadu je také mimo. Lze ho střílet do slunce, kde permanentně probíhají podstatně horší procesy než v jaderných elektrárnách. Bylo by to jako nosit párátka do lesa. Problém je zatím v raketové technice, která není dostatečně spolehlivá. Takže úložiště, ale za pár set let pryč s tím do slunce.

Pokud bychom chtěli všechno vsadit na obnovitelné zdroje, tak musíme svět (nikoliv jen Evropu) zadrátovat vedeními nepředstavitelné síly a kapacity, aby šly vyrovnávat poptávky a možnosti dodávek v momentě zataženo/bezvětří. Kromě toho hodně akumulace, a tím požadavky na drahé kovy do akumulátorů, s tím spojená těžba a všechna negativa s tím spojená pro životní prostředí.

Jedinou opravdovou vzdálenou budoucností pro lidstvo je jaderná fůze, kdy zdrojem bude mořská voda a nebude radioaktivní odpad. Jako přechodová fáze musí sloužit současné jaderné elektrárny. Němci jsou v tomto ohledu pomatenci.

11 2
možnosti
VV

Ovsem nejslabsi clanek, tak zvany lidsky faktor hrozi vsude. Ten se neomezuje jen na Cernobyl.

0 0
možnosti
Foto

Ještě jste neuvedl perpetuum mobile.:-)

3 0
možnosti
MS

M14i97l19a58n 98S92m45r16ž

16. 2. 2019 18:11

To nezamýšlím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik