Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Klimaticky podvod. Pokud v technologicke ere znalosti vyroby energie v nuklearnich reaktorech bude spotreba elektricke energie pro obycejne lidi prepychem, tak je neco velmi shnileho ve state danskem.

0 0
možnosti

M20i49l88a81n 82S85m16r84ž

15. 1. 2019 16:49

Ano máte pravdu, jaderná elektrárna je dnes, podotýkám ještě jednou dnes, jedním z nejdražších zdrojů výroby elektřiny. https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2018/

Rizika a podpojištění v tom nejsou zahrnuty.

0 0
možnosti

nesmyslný nesmysl, protože do příkladů o biomase nedáváte vstup v podobě dotace. Bez toho, aby se ostatní na to skládali, tak to není možné.

2 0
možnosti

M39i40l97a68n 78S52m79r59ž

13. 1. 2019 11:07

Co je nesmysl? Desítky obcí a městeček na západ od nás, které již mají obnovitelnou elektrickou energii, někde i teplo (Hassfurt,Gaildorf..) nebo celé spolkové země či okresy (Burgenland, Luechow-Danneberg).Plánuje se obnovitelná Kalifornie a mnoho dalších lokalit.

V Kněžicích se jedná především o odpadářskou bioplynku a za jeho zpracování naopak od původce dostávají zaplaceno.

Na počátku energeticky samostatných Kněžic jistě byla dotace a půjčka. Půjčka je téměř splacena. Myslíte si, že by bioplynku měla obec vystavět z úspor občanů? Vždyť je úsporou emisí přinášejí celospolečenský profit.

Slyšel jste někdy o tom, že musíme během 12-15 let úplně dekarbonizovat. Jinak zajdeme bídnou smrtí i se svými dětmi. Bude to pro Vás příliš drahé....?

0 0
možnosti

On to Jan Neruda s tim Kdo chvili stal uz stoji opodal vystihl presne. V Nemecku sice dnes stoji elektrika o malo vic nez v CR ale za nejakych 10 let bude stat v CR mnohem vic nez v Nemecku.

1 0
možnosti
Foto

Z čeho věštíte? Koupil jste si na pouti skleněnou kouli, nebo používáte lógr či kravské lejno?

0 0
možnosti
Foto

Do každé rodiny žentour s alternátorem ;-)

3 0
možnosti

Můžete předvést kalkulaci ceny elektřiny "domácí fotovoltaické elektrárny"? Prosím, bez berliček ostatními spotřebiteli placených služeb "klasických" elektráren. Tedy především bez jejich suplování denní a zejména sezonních zásobníků "sluneční" energie.

Děkuji.

PS: Pokud to pro české poměry neumíte, tak tady jen plácáte.

4 0
možnosti

M63i83l78a95n 51S60m61r17ž

12. 1. 2019 17:25

Milý pane,

1) patrně neuznáváte žádné jiné kritérium než peníze. To je přístup hromadné sebevraždy. Kladete svým dotazem podmínku sezónního uskladnění sluneční energie, to je teoreticky možné do P2G, ale nesmyslně drahé, ani jsem nepsal o tom, že obec bude energeticky nezávislá.

2) O žádných domácích elektrárnách jsem nepsal, ale o obecních, minimálně řádově větších a pořízených za nižší cenu, příkladně třetinovou https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2018/. Vyjdou levněji, protože koupíte komponenty s větší slevou, případně za VC cenu a postavíte ji na obecním pozemku.

3) V Německu, kde je elektřina poněkud dražší, bylo dosaženo grid parity i s akumulací, tedy shodné průměrné ceny jako od distributora již v roce 2016. K této situaci dojde v ČR podle předpovědí v roce 2020.

4) U nás přispívá stát/EU/emisní povolenky v rámci různých programů (Zelená úsporám) na stavbu rodinných solárních elektráren, asi ví proč to dělá, kdyby byly v tomto rozměru levnější,tak by nemusel přispívat, Nicméně i v tuto chvíli by obyvatelé obce mohli uspořit za denní proud bez akumulace, protože jeho výrobní cena je okolo 43 US centů/MWh, to je necelá koruna, přes den by mohli, alespoň někteří, nabíjet auta, prát, žehlit, ohřívat, vytápět bojler, péci a pod. Problém je ale v tom, že ČEPS a další organizace Vám to ale nedovolí, protože by přišly o peníze.

5) Podstatná věc nakonec: tento stát a není jediný vynakládá navíc fůru peněz na podporu fosilních paliv - jejich těžbu, prospekci, sanaci těžebních území... a další externality nezapočítává vůbec (zdravotní a biologické následky). Podporuje fosil asi dvojnásobnou částkou než OZE.

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,51
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik