Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že po období zmatků, divokého, bezkoncepčního budování a ještě divočejšího čerpání dotací, je zdrženlivý přístup sněmovny na místě. Investoři OZE by své zdroje měli začít budovat ve chvíli, kdy budu na trhu uplatnitelné jako samostatné zdroje, schopné dodat svou energii ve chvíli, kdy po ní bude poptávka, kdy budou uplatnitelné bez dotací a konečně přestat parazitovat na klasické energetice. To jsou pro OZE samozřejmě těžko splnitelné podmínky, takže zástupci jejich lobby budou neustále vymýšlet nějakou podbabu, jak vyčůrat se systémem. Stát by se měl vyjádřit naprosto jasně a stručně: pokud chcete budovat OZE, tak pouze tam, kde vám to lidé dovolí, výhradně za své a uplatnění a prodej vaší produkce je rovněž výhradně váš problém.

Další věcí je, dát budování OZE konečně jasně definovaná pravidla, třeba stanovením odstupu větrných elektráren od lidských obydlí, to po téměř 20 letech budování OZE není stanoveno a stále se k tomu nikdo ani nechystá.

1 0
možnosti
VM

V59á98c68l87a21v 83M15a61c29h

1. 12. 2018 21:06

Skutečně důležité je jádro.

1 0
možnosti
MS

M50i30l12a84n 89S10m55r97ž

2. 12. 2018 11:09

V loňském roce vyrobily JE v ČR něco přes 28% z celkové výroby. Totéž množství bylo exportováno. Jádro je sice nízkoemisní zdroj, ale: rizika jsou neúnosná -havárie, především starých elektráren (Fessenheim), teroristický útok, nedostatek uranu a stále se snižující jeho obsah, to jsou limity.

Vedle toho kapacita: celosvětově (klima a bezpečnost nejsou jenom české záležitosti) pokrývá jádro asi 10%. Pro úplné pokrytí bychom potřebovali několik tisíc nových reaktorů. To je absurdní.

0 0
možnosti
Foto

Němci platí za elektřinu dvakrát tolik co Češi a třikrát tolik co Maďaři (297 eur za MWh v porovnání se 142 u nás a 111 v Maďarsku), ročně vydávají na výzkum energetického přechodu na obnovitelné zdroje 1,5 miliardy euro a přitom výsledky jsou více než tristní. Jak se totiž ukazuje, německý průběžný cíl snížit emise oxidu uhličitého o 40 procent do roku 2020 je nesplnitelné přání. Navíc se situace zásadně zhorší po zmíněném roce 2022, kdy mají být z německé sítě odstaveny poslední jaderné elektrárny. Paradoxem bude, že kvůli udržení stability sítě budou Němci muset kupovat elektřinu vyrobenou v jaderných reaktorech ve Francii. A když nefouká vítr pohánějící vrtule elektráren v Severním moři a nesvítí slunce na jihoněmecké solární panely, německá energetika je závislá především na elektrárnách spalující nenáviděné hnědé a černé uhlí. I v klimaticky příznivějších dnech jde průměrně o 42 procent. Za transformaci energetiky utrácí Německo ročně pětadvacet miliard eur, aniž by to přineslo adekvátní snížení emisí skleníkových plynů. Záměrem bylo více využívat obnovitelné zdroje energie, ovšem ve výsledku se zvýšil podíl uhelných elektráren a emise skleníkových plynů zůstaly na téměř stejných úrovních,

2 0
možnosti
VV

Pane Kindle negeneralizujte prosim. Zalezi jakeho si zvolite dodavatele. A ten rozdil je opravdu velky.

0 0
možnosti
JR

J49a86n 72R46á11ž

1. 12. 2018 17:56

Kdo se projede Burgenlandem musí dostat zimnici. Samé rotující vrtule. A používat jako palivo biomasu, no tak už je naprostá zrůdnost.

2 0
možnosti
MS

M15i85l78a52n 71S67m17r22ž

1. 12. 2018 18:05

Není lepší zimnice než tepelný kolaps biosféry, které nikdo neuteče? Ani Vy, ani já, ani naše děti.

1 1
možnosti
VH

Nevím, proč jste chtěl opět vysvětlit problém Burgenlandu. Vysvětloval jsem Vám ho, ale Vy ho pochopit nechcete - nehodí se Vašim tvrzením.

Občané Burgenlandu totiž zatěžují ostatní odběratele sítě. Udělali si ze sítě virtuální sklad elektřiny. Takže ty ošklivé klasické elektrárny musí v době slunečné utlumit svůj výkon (a být provozovány s výrazně zhoršenou účinností). Nemohou však být odstaveny, neboť a/ co když zajde slunce a přestane foukat? b/ musí v noci najet na výkon, nahrazující ten sluneční. Takže musí být udržován výkon klasických elektráren vyšší o výkon OZE a někdo to musí zaplatit.

A teď to podstatné, pane Smrži: až budou všechna sídla a všechny fabriky osazeny zdroji OZE, jako mají v Burgenlandu, kam budou dávat denní, resp. letní přebytky a odkud budou elektřinu čerpat v noci, resp. v zimě? A to je problém všech pohádek OZE-lobby.

1 0
možnosti
MS

M81i49l90a64n 63S42m76r33ž

1. 12. 2018 18:15

Vážený pane Hrubý, nic jste mi nevysvětlil. Každý zdroj přece potřebuje zálohu, i uhlí a jádro. Fosilní elektrárny nemusí být nastartovány celu dobu, protože dnes máme velmi přesné předpovědi výkonu větru a slunce, s procentní přesností den, dva předem. Pomocí inteligentních, tzv neurálních sítí.

Kam budu dávat přebytky výroby? Systémy Power2X umožňují přeměnit přebytečnou elektřinu na syntetický metan, vodík, pohonné hmoty či teplo. To vše lze dobře uskladnit.

A za další, Burgenland je vývozcem obnovitelné elektřiny. I exportní země jako ČR nebo SRN občas dovážejí. Stejně tak dováží občas Burgenland

0 0
možnosti
VH

Pan Skopeček byl tak "drzý", že zpochybnil efektivitu OZE? Tu zpochybňuje každý účet za dodanou elektřinu a příplatek 550 Kč (nad průměrnou cenu) za dodaných 11_% elektřiny z OZE.

Elektřina z OZE je neskutečně drahá. Proto se počítají náklady až po odečtění dotací.

2 0
možnosti
MS

M79i23l86a57n 78S39m68r65ž

1. 12. 2018 18:03

Dotace do OZE, které v této výši, rovněž díky špatnému rozhodnutí politiků platíme, vedly ovšem (transparentním způsobem) k technologickému i objemovému rozvoji obnovitelných zdrojů jako jediné reálné možnosti zajištění budoucí energie, což se projevilo cenovým pádem elektřiny z těchto zdrojů. Čistých zdrojů, vážený pane!

Banka Lazard zveřejnila nedávno cenové hladiny https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2018/. Tam najdete subvencované i nesubvencované ceny.

0 0
možnosti
VH

".... při zvyšujícím se procentu obnovitelné elektřiny dochází ke zvýšení kvality dodávky elektřiny". Jaké kvality??? Já znám jen dva kvalitativní ukazatele: nepětí a kmitočet. Který z těchto ukazatelů je vylepšen prakticky permanentně kolísajícím výkonem elektráren OZE? Jsa výborně informován jistě vysvětlíte. Moje znalosti hovoří o opaku.

1 0
možnosti
MS

M39i88l96a46n 69S86m25r44ž

1. 12. 2018 17:49

Rovněž v tomto případě máte v odkazu uveden graf, který zobrazuje procenta podílu OZE vs. stabilita sítě vyjádřená parametrem SAIDI. Ten udává průměr minut výpadku sítě na průměr obyvatelů země. Jasně, že SAIDI závisí na napětí a frekvenci, ovšem i na dalších parametrech.

Snížení SAIDI není samo sebou, ale dobrou prací regulačních pracovišť. SAIDI tedy v tomto případě ukazuje, že zvyšující se poměr OZE v síti nezhoršuje kvalitu dodávky. Do budoucna lze očekávat, že veliké bateriové akumulátory zvýší kvalitu ještě více, protože jejich odpověď na síťové fluktuace je z podstaty velice rychlá.

0 0
možnosti
VH

Opět se ptám, které "daňové" a "rozpočtové" dotace do fosilních paliv (reálně asi jen do uhlí) máte na mysli? Stačí uvést typ daně. Věřím, že nejste směsí "bezradnosti a neinformovanosti", vykřikující pouze vyčtená hesla.

Doufám, že dotací nerozumíte penalizaci povinným nákupem emisních povolenek či daněmi z fosilních paliv - oboje placené odběratelem, tedy daňovým poplatníkem. Toto okrádání poplatníka prosadila silná OZE lobby.

1 0
možnosti
MS

M73i20l50a10n 57S42m27r46ž

1. 12. 2018 17:36

Vážený pane, děkuji za dotazy. Klikněte si na odkaz, kde v pdf pěkně všechno uvedeno podle různých kritérií a jednotlivých zemí. V publikaci je rovněž uvedena metodologie a příklady.

0 0
možnosti
RP

V tom jsou jen lobby za velké těžařské mega koncerny, které nechtějí přistoupit na jejich uzavření. Jde jim o bidlo. Tak to se dá pochopit, ale kvůli tomu u nás bude dříve apokalypsa. díky lidem jako je p. Zeman, p. Klaus a další oponenti obnovitelných zdrojů.

0 0
možnosti
VH

Když už, tak o bydlo, ne? Nebo myslíte, že se jedná o kur sedící na bidýlku?

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik