Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OP

Ježiš, ten nápad ustavit Stranu sešupu považuji za geniální. Nejde přece o to, stát se politickým lídrem, ale zaujmout masy zde popsanou problematikou R^

0 0
možnosti
PK

Rád Vaše články čtu, i když nemusím se vším souhlasit. Z totální kritiky pana Kvapila nebuďte smutný a nenechte se otrávit, on tak postupuje u všech článků týkajících se úvah o budoucnosti. Navlas stejná byla nedávno u článku, kde se autor zabýval úvahou o vývoji africké populace.

0 0
možnosti
JK

Vždy budu vystupovat proti amatérským futurologům, protože vydávají své dojmy, vize a spekulace za skutečnost. A je krajně nebezpečné, když jim lidé ve větší míře uvěří.

0 0
možnosti
JK

Váš text stojí na řadě apriorních tvrzení, pro která nemáte oporu: 1. "brzy ale na hodovním stole přistane účet" - nevíte zda, a pokud ano, kdy, 2. "stojíme na hraně propasti" - to nevíte, 3. "tváří v tvář blížící se katastrofě" - to nevíte, 4. "měli bychom si uvědomit, že jsme ve válce s touto Zemí" - to jednak nevíte, a jednak je to pouze expresivní, ale nicneříkající výrok, 5. "převážná většina lidí (79 %) jsou nerealističtí optimisté" - to je zcestné tvrzení, protože nedokážete definovat, kdo je nerealistický optimista.

Navrhujete "opustit vizi stálého růstu" a zahájit "konsenzuální hospodářský sestup". Ten konsens uzavře kdo s kým? Pokud by toto kterákoli vláda kdekoli na světě navrhla, poštvala by si proti sobě lidi, a ti lidé by měli samozřejmě pravdu. Hospodářský sestup by totiž postihl společnosti počínaje těmi nejchudšími, pak o něco bohatšími... a ty nejbohatší by šli na řadu naposledy. V podstatě říkáte jinými slovy, že je lidí na planetě moc a mají stále větší nároky, proto je potřeba jich značné množství obětovat, aby zbytek mohl spokojeně žít v souladu s planetou.

V souladu s tvrzením, že jsme ve válce s touto planetou, si také jako válečník počínáte. Pro realizaci vašich vizí (a dalších vám podobných alarmistů a apokalyptiků) jste ochoten obětovat obrovské množství lidí, asi jako kanónenfutr.

Vy samozřejmě víte, že hlásáte nesmysly. O tom svědčí tato pasáž: "Na to, abychom se vyhnuli nejtragičtějšímu kolapsu, potřebovali bychom získat většinu lidí pro zcela jiný životní styl a proměnu vnímání společenského statutu. To je ale iluzí. Nelze poukazovat na dramatické vize konce. Temné obrazy zániku civilizace nikoho nepřilákají, ani neinspirují." Nicméně je budete hlásat dál.

Píšete, že roste spotřeba antidepresiv. A co vy, berete antidepresiva? Jestli ne, tak byste potřeboval. Pokud to, co hlásáte, myslíte aspoň z poloviny vážně, pak se musíte nalézat v těžké permanentní depresi.

1 1
možnosti
MS

M80i75l35a63n 11S67m92r25ž

14. 10. 2018 18:51

Děkuji za diskuzi, chápu, že Vám některá má tvrzení nelíbila, mě se současný stav rovněž nelíbí:

1) zda, to jsem si jist, kdy, to opravdu nevím a asi to nikdo nemůže vědět. Proč? Nejenom já, ale mnoho kritiků (např. arizonský profesor Guy McPherson, či ředitel UNEP, Joachim Schellenhuber z Potsdami) včetně poslední výzvy jinak konservativního panelu IPCC je přesvědčeno, že jsme poslední šanci propásli, možná již před dvaceti lety. Mohli jsme snižovat emise, ale neudělali jsme to, mohli jsme dekarbonizovat hospodářství, ale neudělali jsme to, mohli jsme investovat do obnovitelných zdrojů, alespoň tolik, kolik jsme narvali do jádra a fosilu. Dál jsme si dovolili zvyšovat zcela bezcílně utrácení za nesmysly, turistiku z nudy a plýtvání všeho druhu. Vykašlali jsme se na to, kvůli zisku firem jejichž majitelé asi nejsme a pravděpodobně ani akcionáři.

2) hranou propasti je stokrát větší rychlost klimatické změny ve srovnáním s hromadnou extinkcí druhů před 65 miliony lety

3) první co se stane, bude pokles zemědělské produkce,všeobecná rvačka o potraviny, vodu a další zdroje, občanská, resp. gangsterská válka bez naděje na zlepšení

4) ve válce s touto Zemí jsme, bohužel, rychlost vymírání druhů je minimálně tisíckrát vyšší, než před nástupem technické civilizace. Ze suchozemských obratlovců tvoří naše těla 32%, těla našich hospodářských zvířat 65% a kolik tedy připadá na divoce žijící zvířata (divoké koně, lvi, pardály, slony, etc,etc). Pouhá dvě procenta!

Toto praktické vyhlazení "původních obyvatel" snad není válka? Je to bohužel genocida.

5) Cituji vědecký článek z peer to peer časopisu Nature

S kým uzavřeme konsenzus? Sami se sebou, samozřejmě, s nikým jiným, otázkou je zda na to máme dost času.

Hospodářský sestup? Když nebude konsenzuální, tak jistě postihne ty nejchudší. Souhlas. Proto musí být konsenzuální s prvky sdílené ekonomiky, ve firmách vlastněných zaměstnanci, s družstvy, jako byla u nás za první republiky. A skromností jako společenskou prestiží.

0 0
možnosti
Foto

Opět zajímavý článek. Díky za něj. Ten dryáčnický růst je z části poháněn finančním systémem založeným na dluhu (na jehož splacení i s úroky je třeba hledat nové zdroje). Ale jak se bezbolestně vrátit k nějaké formě lokální soběstačnosti momentálně nevidím.

3 0
možnosti
JL

Autor clanku nam nedal ve svem clanku tu nejdulezitejsi nutnost rustu. Zvysovani populace. K tomu pripocist zvysovani populace prave tam, kde neni dostatecna zakladna pro tento rust. Cinska spolecnost se snazila snizit tento rust. Upustila od teto methody z jinych duvodu. Ty jsou jeste vice nebezpecne, jak cely problem rustu ekonomiky. Pri populaci zeme 7 miliardami lidi, Cina sama osobne ma asi 1.8 miliard obcanu. Kazdemu by melo byt jasne, jak nejblizsi budoucnost bude vypadat. Kazdy treti obcan bude cinan. Afrika a Stredni vychod nezustava pozadu. To citime jiz dnes.

2 0
možnosti
AK

Máme se opravdu tak dobře?

Asi jak kdo.

Jistě jsou takoví, kteří se mají tak dobře jako ještě nikdy před tím.

A pak takoví (a není jich málo, cca 100 tisíc), kteří pracují a minimální mzdu a protože z toho nejsou schopni zaplatit ani své životní náklady mají nárok na různé sociální dávky a příplatky.

Nebo 70 tisíc bezdomovců - ti by asi s vaším názorem také nesouhlasili.

Takže bych doporučoval neprůměrovat.

0 1
možnosti
MS

M42i18l81a23n 13S39m74r52ž

14. 10. 2018 19:05

Díky za názor. Já jsem ale napsal, že všichni, ale " Nikdy se tolik lidí v bohatších zemích nemělo tak dobře", to je relativní popis.

0 0
možnosti
Foto

v minulosti degrese ještě nikdy dobrovolně neproběhla. k tomu jsou nutné války a životní pohromy Rv

0 1
možnosti
JH

J78a26n 62H49r88u93š22k93a

14. 10. 2018 15:00

proběhla a to ve velké části světa, kde se dostali k moci komouši...viz rozdíl mezi NSR/NDR nebo ČSR(ČSSR)/Rakousko, KLDR/Jižní Korea a další....

2 1
možnosti
RE

R^A Čech Enders dodává, že to plně chápe a souhlasí, byť z vlastní zkušenosti ví, že to nebude lehké. Koupí si kilo točeňáku, jakože na týden, ale za půl hodiny je klidně pryč:)

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,51
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik