Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nerovnost byla odjakživa motorem pokroku (zejm. technologického). Já myslím, že z trojice "rovnost-nerovnost-extrémní nerovnost" jsou oba krajní póly cestou do pekel.

Já vím, kde vést tu hranici je trochu otázka, ale v současnosti máme k disposici tolik socio-ekonomických dat, že by nemělo být problémem ji nastavit tak, aby se maximální část populace mohla smysluplně pracovně realizovat...

0 0
možnosti
JR

J28a90r96a 25R56a72n38k

12. 3. 2018 5:50

Ja pouze k tem patentum: vite, ze treba Nicola Tesla jich mel asi 280? Ze se stale nachazeji?

0 0
možnosti
MS

M29i60l40a26n 73S74m61r51ž

11. 3. 2018 18:13

Vážení diskutující, musím se přiznat, že jsem nepočítal s příliš odlišnými ohlasy. Nicméně za ně děkuji, protože cosi naznačují.

Opravdu nejsem ve svých letech tak naivní, že bych si představoval nebo dokonce hlásal nějaké rovnostářství, každému podle jeho potřeb nebo podobné floskule. To je samozřejmě v reálné společnosti nesmysl.

Citované práce mě zaujaly, neboť v nich vidím nikoliv cestu k rovnostářské společnosti, ale cestu ke slušnější společnosti, v jaké doufám, byste chtěli žít i vy. S méně duševními nemocemi (kdo asi vraždí ve školách v USA?), s méně obezitou (méně těžkých nemocí a nižší nároky na zdravotní systém), s nižší kriminalitou a počtem zavřených lidí (nižší náklady na policii a ostrahu), těhotenstvím teenagerů (jak se často nezodpovědný teenager bude starat o své dítě, je-li sám dítě?), s vyšším věkem dožití (to vás někomu chybí?) a s menším množstvím vražd.

A nebo toužíte pro pravém opaku? Více násilí, více drog, více policie a strážců,více alkoholu...?

A to jenom proto, aby úzká vrstva nejbohatších měla ještě více? Patříte snad mezi ní?

Hluboce pochybuji.

Pode Christiana Falbera je nekontrolovaný a finančním systémem vynucovaný exponenciální hospodářský růst je příčinou absurdní nerovnosti: tři nejbohatší lidé na světě mají stejný majetek, jako činí hrubý domácí produkt 48 nejchudších zemí světa se 600 miliony obyvatel. Je to tak správně? Za co se tak zasloužili? Co to přineslo?

1 0
možnosti
Foto

To co tu popisujete jsou nemoci státu a jeho vládnoucí kasty. Tedy ne lidí co jsou donuceni v tomto systému žít a pracovat. Demokratický stát je o to zákeřnější, že ovládaní mají pocit, že se na tom vládnutí nějakým způsobem podílejí.

0 0
možnosti
MC

Samozřejmě, že je! Jen KSČM, ČSSD, SPD a ANO to tak populisticky naprogramovávají, ale všichni tak nějak zapomínají na rovnost příležitostí. Proto, až budete spekulovat či filosofovat o rovnosti poohlédněte se napravo politického spektra. Nalevo se pouze sází na závist rovnosti pupku.

3 0
možnosti
MS

M78i50l34a13n 46S60m78r70ž

11. 3. 2018 17:29

Děkuji za názor, nemyslím, že bych v článku nějak zvláště filozofoval. Popisoval jsem základní odborné práce zabývající se závislostí příjmové nerovnosti a parametry dobrého života.

0 0
možnosti
MB

Lidé jsou si rovni tím - že jsou lidé. Má se s nimi zacházet lidsky. Ta rovnost končí v okamžiku, kdy mají předvést své schopnosti, dovednosti, intelekt. Tedy se často ozve, že je tomu tím, že neměli rovné podmínky. Tedy to pokřivené, se zase začne narovnávat. To dříve rovné, je zase - záhy nerovné. Tak se to postupně proměňuje , až z toho vzniknou celé dějiny ! Pouze záleží, kdo se kdy - kde objeví. Zda, je v roli narovnavače - nebo narovnávaného ! Sen o rovnosti je jistěže hezký - je to sen o pokrokovém - ničem . Příklad - Vcelku slušně nerovnost řeší sociální stát. Opět vize, odstranit ! a nahradit jerj konečným cílem - Socialismem. A tak furt dokola ... :-)

3 0
možnosti
OP

Ve společnosti, ve které převážná část občanů sní o tom, jaké báječné by to bylo na nejvyšší příčce žebříčku, by strana za rovnost mezi lidmi pohořela. Zatím jsme až po uši ponořeni ve chtivost, tak snad ne navěky

0 0
možnosti
EK

Nejvíc chtiví jsou ti, co mají plná ústa takzvané rovnosti.

7 0
možnosti

I37v76o 90Ž72á87č18e12k

11. 3. 2018 11:28

Rovnost v příležitosti ano. Rovnost ve výsledku ne.

5 0
možnosti
Foto

je to cesta do pekel!!!

5 0
možnosti
Foto

Naprosto rovná by mohla být jen naklonovaná populace. Jinak je nerovnost dána již genomovou diversitou, vnějšími vlivy ústícími v různý fenotyp, vlivy rodinné výchovy a spoustou dalších faktorů. Takže dovedeno ad absurdum: naklonovat jednoho Dokonalého, děti po odstavení odebrat matce a vychovávat v jednotných zařízeních podle jednoho mustru. Děsivá a ďábelská představa.

2 0
možnosti
EK

A co si jako představujete pod pojmem rovnost? Ten pojem patří do počtů na ZŠ a ne do politických či sociologických úvah. Máme rovnost před zákonem a rovnocennost jako hodnotící kategorii, jak společnost pohlíží na jednotlivé své členy. Ale žádná obecně platná lidská rovnost neexistuje.

7 0
možnosti
MS

M25i58l15a58n 66S30m64r35ž

11. 3. 2018 17:49

Nerovnost, o níž píšu, je vyjádřena Giniho indexem, a hovoří o příjmové rovnosti. Kdyby byl index 0 měl by každý občan stejný příjem, kdyby byl 1, bral by jeden občan všechno. Tyto hodnoty jsou samozřejmě pouze hypotetické. Gini index se pohybuje mezi 0,2 a 0,6, nejčastěji mezi 0,3 a 0,4.

Nejedná se o žádnou absolutní spravedlnost, ta neexistuje a existovat nebude. Jedná se o míru nerovnosti a z toho plynoucí dobré nebo špatné fungování společnosti.

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik