Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^současná civilizace se svým nadměrným konzumem není nic jiného masově páchaná sebevraždaR^

0 0
možnosti
OP

Kozy jsou mlsné a tvrdohlavé, psi věrní, jezevci samotáři ..., lidé mimo jiné chtiví hamouni. Nedovedu si představit, že současná masa lidí, která má v hlavách (genech?) hlavně spotřebu a své pohodlí, znenadání zmoudří a bude se věnovat ušlechtilému konání. Pro to jsou předurčeni ti, které označuji za albíny, tedy lidi, kterým v hlavách (genech?) ta hamounská výbava chybí :-)

0 0
možnosti
MS

M10i34l43a20n 17S72m20r33ž

11. 12. 2017 12:40

Děkuji ... ano, pouze nevím, zda jsme ve skutečnosti inteligentní nebo úplně tupí? V určitých jednotlivostech jsme dokonalí, tak jako jsme kdysi uměli postavit Baalbek nebo pyramidy, či otesat pazourek do vavřínového listu, cestovat na Měsíc apod. Ale myslet systémově jsme se nikdy nenaučili, protože jsme to jako jedinci, či malá skupina nepotřebovali. Klacek, který jsme mívali v ruce býval krátký, dnešní "klacky" dosáhnou na kterékoliv místo na Zemi.

Nejhorší na tom, že to všechno víme. Jungk parafrázuje evangelium podle Lukáše ("... nevědí co činí"), když říká: "Nečiní co vědí".

0 0
možnosti
JL

"věčné" téma....Američani začali s mohutným konzumem v 50.letech a od té doby vyrašily mrakodrapy a McDonaldy po celém světě a raší nadále, taky každý chce mít auto a jezdit kamkoliv, nejlépe k moři a nejlépe letadlem...má to on, já to chci taky....takhle funguje lidská mysl....moudrost je daleko daleko za touhou mít se líp a mít se dobře jako tamten, ale s tím nic nenaděláš, dokonce i komunisti se chtějí mít dobře a stát se miliardáři, neodoláš, Podle mého názoru s lidskou podstatou - živočišnou "hamounit" - prostě může zacvičit jen nějaká forma sebezničení, a ta přijde, my dva se toho ale nedožijeme, já jsem ročník 1953 :-):-);-);-);-)

0 0
možnosti
MS

M64i58l33a89n 45S18m33r51ž

10. 12. 2017 16:52

Dík za reakci, jsem o něco málo starší a taky si myslím, že se toho nejspíš nedožiji. Stejně mě ale mrzí, že se chceme mít líp (i když je otázkou, zda toho lze dosáhnout zvýšenou spotřebou čehokoliv) i za cenu vlastního zničení. Spoustu věcí se nechá dělat jinak, příjemněji, spravedlivě a v důsledcích i levněji. Pouze z toho nejsou obrovské peníze pro jednotlivé aktéry.

0 0
možnosti
Foto

Zase jeden pohled skrze státní indoktrinaci. Tak bych charakterizoval tento příspěvek.

Stejně jako "My" nejsme stát, tak "My" nejsme vinni za stávající stav. Základem budoucí prosperity jsou vždy uspořené zdroje. Aby člověk mohl spořit zdroje, potřebuje k tomu nějaký nástroj. Tím nejlepším nástrojem jsou peníze, které nepodléhají inflaci. To znamená, že jejich hodnota v budoucnu je vyšší, než jejich současná hodnota. Jenže státy si přivlastnily monopol na peníze a ve svém zájmu je neustále znehodnocují masivním tiskem a bankovním privilégiem tvorby fiat peněz formou úvěrů. Je jasné, že peníze, jejichž hodnota v budoucnu je nižší, než jejich současná hodnota, budou nutit jejich držitele k co největší spotřebě a co nejmenším úsporám. To způsobí mnoho ekonomických chyb, jejichž kulminací pak dochází k ekonomickým krizím.

Viz. Rakouská škola ekonomie : https://www.mises.cz/literatura/rakouska-teorie-hospodarskych-cyklu-50.aspx

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik