Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M77i94l19a83n 76S55m49r31ž

28. 11. 2017 11:55

George Monbiot, známý britský ekologicky uvažující novinář jednou napsal:" Řekněte lidem něco, co dávno vědí a budou vám děkovat. Řekněte jim něco nového a oni vás budou nenávidět.“ Když se dívám na tuhle debatu, tak s ním plně souhlasím.

0 0
možnosti

Vidím, že jste přešel do módu zneuznaného génia;-D

0 0
možnosti

CHa cha chá - Němci vvvážejí elektřinu a platí za to! Slyšíte dobře - platí 1kč za 1kWh, aby mohli vyrobit a udat elektřinu ze solárů. Jsou totiž dotovaní a proto se jim to vyplatí. Pokud by dotace skončili, tak jsou soláry k ničemu. A pokud se u nás platí solární daň 50 MILIARD KORUN ROČNĚ, tak si uvědomte, že za 6 let za to postavíte nový Temelín či Dukovany.

0 0
možnosti
Foto

Ať je to tak či ne, je potřeba na získávání energie jiným způsobem než z fosilních zdrojů pořádně zapracovat.

Dalším zdrojem mohou být i generátory bioplynu. Už to někde u nás funguje. Kromě toho by se mělo zvolna přejít ze systému s centrálním zdrojem a velký počet lokálních. Má to výhodu strategickou a i v méně zatížené síti.

0 0
možnosti

P34e45t90r 34S92k86á51c31e71l

26. 11. 2017 22:00

Souhlas. Posléze se dostaneme i k výzvě pana N.Tesly: "Zajímejte se o elementární druhy energií"!

0 0
možnosti

J12a95n 54R29á83ž

26. 11. 2017 15:39

Pohled laika, dost se orientujícího v problémech jaderné energetiky i větrných elektráren, ale se značnou averzí k zaplevelování prostředí solárními panely.

Je mi milejší, když se bez nutnosti dalšího prostorového záboru prostou rozšíří energetický výkon jaderky v Temelíně, nebo revitalizací zvětší výkon Dukovanské elektrárny, než aby se pro stejný energetický výkon získaný soláry zabraly stovky hektarů půdy a krajině znetvořilo území o velikosti kraje střední velikosti.

Enviromentalisté mají neřešitelné dilema: Zastavit výrobu elektrické energie z jaderných a uhelných energetických zdrojů a zároveň pokrýt zvýšenou spotřebu elektrické energie provozem elektroaut, související s jejich požadavkem na úplné zastavení výroby aut se spalovacími motory a zvyšujícím se nárokům na klimatizování, nejenom domácností, díky globálnímu oteplování.

2 0
možnosti

M87i78l94a48n 55S90m44r23ž

27. 11. 2017 11:47

Děkuji za pohled, podle studie Frauenhoferova institutu http://www.ifne.de/download/Leitstudie_2010.PDF je zapotřebí 10% plochy střech, fasád a zastavěné sídelní plochy na pokrytí celoněmecké spotřeby. Není důvodu, aby tomu bylo u nás v principu jinak. Uvedená studie je poměrně stará a pokrok ve fotovoltaice značný. Nejenom, že klesá cena, což bylo předmětem mého článku, ale roste i výtěžnost (za posledních 8 let vzrostly účinnosti FV u většiny typů o cca 10% v případě First Solar 50%). Potřeba plochy při stejném výkonu tedy bude klesat.

Firma Tesla (Musk) vyrábí FV elementy v několika typech, které jsou podle mého vkusu esteticky nenapadnutelné, pro jakékoliv použití.

Není tedy třeba se obávat zaplevelení krajiny fotovoltaickými panely, i když máme k dispozici určitě statisíce hektarů volné půdy (tzv. trvale zatravněné plochy).

Na 5 milionů elektroaut v ČR by bylo zapotřebí zhruba 10-15% současně vyráběné elektřiny, tedy co co netto vyvážíme. Tedy opět žádný problém, vyjma toho, co máme v hlavách.

0 0
možnosti
Foto

Ještě něco bych vám doporučil pane Smrži. Trochu kontaktu s realitou. Zajeďte si na exkursi třena do Ralska, ČEZ tam provozuje náš největší solár o instalovaném výkonu 55MW. Nejenže to samozřejmě těch 55MW nedá nikdy za žádných podmínek, ale za počasí, o kterém bez váhání prohlásím, že je krásné a slunečné, tedy asi 2/3modré oblohy a 1/3 bílých beránků dává asi 4-5MW....Je tam instalováno více než čtvrt miliónu fotovoltaických panelů, mnoho desítek úsekových transformátorů a měničů, kontejnerové vysokonapěťové rozvodny a dvě rozvodny 35/110kV. Pro investory malina, proč do toho po zastavení dotací nejdou?

0 0
možnosti

M17i87l59a57n 80S24m36r13ž

26. 11. 2017 10:44

Proč si pane Šťastný myslíte, že máte lepší informace než finanční instituce, která se minimálně po deset zabývá hodnocením ceny zdrojů obnovitelné elektřiny? A to jak píšete na základě údajů z jedné elektrárny. Píšete, že je tam plno měničů a spojení, to snad u jiných zdrojů není? To všechno je obsaženo v cenách, které jsme ve studii banky Lazard obsaženy.

Ostatně to není jediná zpráva, která tvrdí, že OZE jsou, či za krátko budu levnější. K obdobnému výsledku došla studie lappenrantské univerzity z Finska, jak se můžete dočíst zde: http://hlidacipes.org/zapomente-jadro-i-uhli-spotrebu-elektriny-pokryjete-i-bez-toho-slibuje-cesku-nova-studie/

1 kW instalované fotovoltaiky vyrobí v českých podmínkách 900 kWh za rok.

0 0
možnosti
Foto

Pane Smrži, to, co vykládá nějaká banka je naprosto irelevantní. Až totiž bude pravda to, co tvrdíte, tedy že slunce a vítr včetně bateriových záloh je levnější než výroba v klasických elektrárnách, pak se milióny investorů budou moci přetrhnout něco takového postavit. Ale...zatím....tak nějak, bez dotací....ani ťuk. Takže tím vidím řeči o nesmírné láci takto vyráběné energie jako poměrně hodně nevěrohodné.

3 0
možnosti

Prihodim neco do diskuze. Pan Smrz podotkl 1000 kwh z m2 jako maximalni slunecni prikon. Tam kde ziji, procento z novych foto panelu je zisk maximalni 30%. Zde je slunecno 300 dni v roce. Cili idealni podnebi. Jenze!!! Ihned po instalaci panelu je procento ne 30, ale klesa podle zaprasenosti panelu. Behem nekolika dni se muze snizit jen na 5% vykonosti.Je nutno udrzovat panely ciste Umyvani vodou je mozne na male plose. Na velke plose je to nerentabilni (prozatim). Zvysenim ucinosti fotobunky je jedna moznost. Videl jsem prototyp s 65% ucinosti. Take vnejsi obal je z materialu, ktery trenim castic koure a prachu nema pritazlivou silu. Nano uhlikove pyramidy dokazi zachytit az 90% prikonu.Stale jen v laboratori. Vyroba (jeji proces je nakladny) jeste nezacala.

Vyzkum v teto oblasti je nutny. Tem potrebuje financni pomoc. Je CR pripravena investovat do tohoto vyzkumu? V budoucnu to bude velmi lukrativni business.

1 0
možnosti

Co pozoruji tak v ČR není zaprášení panelů až tak kritický problém, ale co je tady sakra velký problém tak je prosinec, leden, únor. Existence těchto tří měsíců u nás fotovoltaiku aktuálně vyřazuje jako strategický zdroj energie. Musel by existovat nějaký dlouhodobý sklad energie a to není ani na obzoru.

0 0
možnosti

Takové vizionáře fakt miluju. Čísla získaná z USA bude považovat za validní pro ČR. A chtěl by dělat všechno elektrikou nejlépe bez těch ošklivých jaderek, ale počítat bude samozřejmě na dnešní čísla spotřeby energie přičemž nezapomene ubrat něco geniální super hyper eko úspory, aby to vycházelo.

Že do země ročně přitékají desitky a desítky TWh ve fosilních palivech ovšem velkoryse zanedbá.

Takže, s rostoucím podílem elektromobility a snahy vyrábět palivo(a další produkty) přímo z atmosféry či vody, spotřeba energie naopak vzroste. I ti největší eurohujeři mluví něco o 50% OZE na vyrobené energii(a ti samozřejmě taky nepočítají s masivní náhradou fosilního paliva)

Tohle prostě ani těmi nejlepšími "bulharskými" výpočetními metodami neojebete.

1 0
možnosti

M75i71l12a66n 62S26m58r43ž

26. 11. 2017 10:56

Myslím, že je zcela lhostejné, v které zemi svítí slunce a kde je fotovoltaika instalovaná. Rovněž trh je globalizovaný a ceny světové. Takže záleží na velikosti dopadajícího záření. To se u nás pohybuje cca od 950 do 1300 kW/m2 za rok. V USA jsou obecně vyšší hodnot, max o 50%. To lze vyrovnat velikostí zdroje.

0 0
možnosti

R^

Jenom přidám jeden odkaz ze včerejšího Spiegelu online. Kdyby se do toho Němci, tedy RWE, pustili a opravdu to fungovalo, tak by bylo po starostech s ukládaním energie. Jinak Němci staví asi deset vlaků pro regionální tratě, které budou poháněny vodíkovým článkem.

http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/brine4power-so-funktioniert-die-groesste-batterie-der-welt-a-1179827.html

1 1
možnosti

Pan inzenyr si asi predstavuje ze maly stat, pole a louky zastavime solary a vetrniky, a chemicke nahrazky potravin, syteticke ovoce, zeleninu a jine produkty ktere to rostou budeme nezrale a toxiny vyhonene a preservovane privazet tisice kilometru z Ciny, Argentiny a Indie.

No a kdyz se do techto opře slunce a zafouka vitr tak nebudeme vedet co s tim, na druhe strane kdyz bude zrovna bezvetri, zamraceno anebo v noci, tak vsechno vypneme, vyrobu zastavime a posleme lidi domu...

1 0
možnosti

M53i79l98a65n 24S39m58r61ž

25. 11. 2017 20:01

Pokud vím, tak jsem nikde nepsal, že by se měla zabírat zemědělská půda, a už vůbec ne ta nejlepší na jižní Moravě, kde se tak již ovšem stalo. Víte, že v ČR leží ladem stovky tisíc hektarů ladem (ve statistikách to nenajdete, tam se uvádí trvalé travní porosty, například), jak je to možné? Protože se zvýšila produkce hektaru. Jistě, že na úkor chemizace.

Když bude moc fouka a svítit, tak budeme akumulovat do systémů P2X (Power to "různé možnosti", jako teplo, metan, syntetické pohonné hmoty) nebo do baterií, či dalších navržených akumulačních technologií.

Určitě jsem všemi deseti pro lokální výrobu a lokální spotřebu: potravin energie, základních stavebních hmot. Tohle převážet tam a zpátky je nesmysl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik