Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Ach jo. Jak jsou demagogové na straně jaderek a uhelek, tak Vy jste naprosto stejný demagog na straně za OZE. Ušetření na straně spotřeby sebou nese jednoznačně zvýšení spotřeby na straně úsporných opatření, techonologiích, provozu, složitosti a přijde mez, kdy už se ekonomicky a energeticky nevyplatí. Ekonomicky se vyplatí pouze tehdy, pokud to zadotujeme. Já třeba trochu fušuji do stavební fyziky a Vaše úspory Vám rozemelu na padrť. Třeba v rámci domu s téměř nulovou spotřebou energie. Tep. izolace má asi nejefektivnější tl. dejme tomu 22 cm, zvětšováním tloušťky sice uspoříme, ale už se nevyplatí v rámci životnosti samotné izolace a stavby jako celku. Jenže na to nemyslíte, prostě zvětšíme na klidně 40cm a stropu na 60, abych dosáhly úspor, leč náklady na výrobu a recyklaci samotné izolace jsou větší, než je daná úspora. Abychom šli dále, uděláme rekuperační jednotku, což je energeticky, zdravotně a v rámci údržby zase ne příliš efektivní. Ale je fakt, dům snížil spotřebu, leč pouze vlastní. Spotřeba na jeho stavbu a údržbu stoupla více, než ušetří.

Ohledně paliva, dnešní odpad z JE není odpadem. Dostudovat. Dále, JE musí odvádět do fondu velkou část peněz na svoji následnou likvidaci. Narovnejte trh, co musí dělat JE, musí i solár a větrník, výkupní ceny nastavte stejně a pak si budeme povídat. Dále, obnovitelná energie neexistuje, je to fyzikální klam. Ano, slunce svítí, vítr fouká, řeka teče. Ale abyste tu energii získal, musíte něco vybudovat, což není a nikdy nebude 100% obnovitelné a navíc, v rámci ochrany přírody se jedná o zvěrstva. Jádro dnes krom bomb a malého využití v rámci lékařství atd potřebujeme jen na výrobu energie. Neničíme půdu, lesy, řeky, ornici, vegetaci. Ale jistě máte vše spočtené a vysvětlíte nám.....

5 0
možnosti
MS

M39i65l86a31n 23S27m22r74ž

9. 10. 2017 18:10

Začnu od spodku: jak prosím ničí fotovoltaika integrovaná do budov (BIPV) půdu, lesy, řeky... a jak větrná elektrárna?

Považoval bych za praktické zvyknout si na to, že sluneční energii (a jejím dalším formám - větru, vlnám...) se na celém světe říká obnovitelná energie (renewable energy, erneuerbare Energie, energía sostenible...) je to technický termín.

Některý odpad z JE je opravdu odpadem, palivové články lze skutečně ještě energeticky využít.Ale kolik takových elektráren na světe dnes je? Obminsk a ještě jedna. Víte o zkrachovaných projektech elektráren v Kalkaru a o Superphénixu? A v Británii? Jak dlouho Superfénix pracoval? A kolik stál? (7% své životnosti a stál 10 miliard Euro), Považujete za racionální využívat plutonium - mnohem nebezpečnější než uran? Víte o kontaminaci moře v okolí přepracovatelských závodů, např. v Selafieldu?

Na dotace do JE bylo vynaloženo mnohem více než na obnovitelné energie. V minulosti i nyní. Bez dotací není možná žádná stavba JE. Proč by jinak dovolila Evropská Komise budoucí JE Hinkley Point C cenu ve výši 95 euro/MWh? Protože je tak levná? Pro narovnání jsem.

Za pár let bude fotovoltaický proud na úrovni výrobní ceny elektřiny z uhlí. A to bez započtení externích nákladů, které platíme všichni (zdraví, nemocnost dětí, poškozování staveb, korozní škody, ztráta biodiverzity...).

To s tou izolací snad ani nemyslíte vážně! Podle např. http://www.buildup.eu/en/learn/ask-the-experts/does-production-insulation-material-consume-more-energy-materials-save-0

je energy pay back time, tedy doba za níž se v energetické bilanci navrátí ve střední Evropě energie investovaná, pro běžnou izolaci (pěnové sklo, PU, XPS) dva roky, v případě bioizolace (konopí, celulóza) několik měsíců.

Jestli budu instalovat 20 nebo 60 cm nemá zásadní vliv na investovanou práci.

0 1
možnosti
VH

Popište, z jakých zdrojů navrhujete v ČR vyrábět cca 60 TWh elektrické energie ročně. V případě výroby ze solárních elektráren uveďte odpovídající zabranou plochu.

Popiště reálný způsob skladování elektřiny - nejen denní či týdenní, ale celosezónní.

V případě užití větrníků prosím údaj, ve kterých oblastech budou stát a jaký je tam průměrný vítr.

Bez těchto údajů je jakékoliv povídání žvástem, který lze těžko nazvat teoretickým.

PS: Blafy o úsporách, prosím, vynechte - přechází se na zdroje tepla, které vyžadují elektřinu (např. tepelná čerpadla) a zejména nutno akceprovat (jistě i Vámi propagované) elektromobily.

5 0
možnosti
MS

M38i18l73a33n 42S12m75r40ž

9. 10. 2017 16:26

Můžete se pane Hrubý podívat na model na stránkách http://www.eurosolar.cz, a můžete si tam dosadit výkony zdrojů a kapacity akumulátorů a nechat spočítat roční bilanci.

Ptáte-li se na plochu, tak se běžně uvádí, že pro pokrytí celé elektrické spotřeby fotovoltaikou by bylo zapotřebí pokrýt 10% zastavěné plochy. To je samozřejmě příměr a nikoliv optimální řešení.

Větrných oblastí je v ČR několik, mimo Krušné hory lze počítat s oblastmi na Vrchovině. Mimo běžné větrníky, ale můžeme uvažovat o italském projektu Kitegen, připoutaných dracích, které mají na plochu řádově vyšší energetickou hustotu.

Četl jste, apropos, ten článek? Nebo jenom jeho nadpis? Je tam uvedeno několik způsobů akumulace.

V minulém roce bylo v SRN dosaženo i noční "grid parity", tedy stavu, kdy i tehdy když nesvítí je akumulovaný proud z vlastní FV střechy v průměru levnější, než proud od distributora.

1 1
možnosti
Foto

A kolik je "dostatek" obnovitelné energie ? Tolik aby to dobře živilo Vaši firmu ?

RvRvRv

1 0
možnosti
MS

M61i20l33a50n 93S19m53r62ž

9. 10. 2017 16:28

Moje firma vlastní jeden FV panel, který používám na nabíjení mobilů svého i návštěvníků v našem přírodním centru v Českém lese. Ten nám po dobu 3 měsíců tam prožitých plně dostačuje.

0 0
možnosti

I60v46o 21Ž92á14č53e88k

9. 10. 2017 10:17

Žádná energie není obnovitelná. Ta energie, kterou přírodě vezmeme, jí pak vždycky někde chybí.

1 0
možnosti
MS

Větrné elektrárny v Dánsku a přečerpávací elektrárny v Norsku tvoří ojedinělou kombinaci umožňující podstatně vyšší podíl obnovitelné energie než jinde s celkem rozumnými finančními náklady.

4 0
možnosti
Foto

Elektrická akumulace postačuje na tři dny, v delším období bez slunečního svitu se využije elektrolyticky získaný vodík přeměněný v palivovém článku na teplo a elektřinu. Cena domu leží asi deset procent nad cenou domu vybaveného konvenční energetikou.

Zdroj: https://milansmrz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627623

Pane Smrži, lhát se nemá a člověk s akademickým titulem by to neměl dělat tuplem. Opravdu chcete tvrdit, že dům vybavený fotovoltaickým systémem s bateriovou akumulací a vodíkovými palivovými články je jen o 10% dražší než běžně vybavený dům? Buď jste tak zapálený vizionář, že už nedokážete rozlišit mezi pravdou a lží a nebo jste skočil na špek zelené propagandě.

8 0
možnosti
VZ

U zelených věrozvěstů nic neobvyklého. O nákladech se taktně pomlčí a přínosy se naopak vyzvednou až do nebe.

4 0
možnosti
JU

J27i21ř39í 79U98r73b57a73n

9. 10. 2017 9:29

Už jenom výraz "obnovitelná energie" je nesmyslný. "Energie se může měnit z jednoho druhu na jiný, nelze ji vytvořit ani zničit, v izolované soustavě však její celkové množství zůstává stejné." ze zákona o zachování energie

5 0
možnosti
MS

M85i46l94a87n 48S13m57r41ž

9. 10. 2017 17:26

Tak podle vás je energetický systém Země izolovaný? Země přece přijímá energii ze Slunce. Nebo to chcete brát všechno dohromady? A proč potom nezapočítat celý vesmír? A kde byla jeho energie? V singularitě? Vy to víte?

Slunce tady bude ještě svítit 5 miliard let, což s velmi vysokou pravděpodobností zásadně převyšuje naši biologickou natož pak civilizační stabilitu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik