Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis Petru Fialovi

Spor o jadernou energii rozděluje společnost i Evropu. V diskuzi se ale nebere na zřetel, že nám do limitu  1,5 °C, odsouhlaseného pařížskou dohodou, podle americké agentury MCC zbývá při současných emisích jen sedm a půl let.

Vážený pan předseda vlády

Petr Fiala

 

Vážený pane, blahopřeji Vám k úspěšnému sestavení vlády České republiky a přeji Vám do Nové roku vše nejlepší.

Obracím se jako představitel evropské asociace EUROSOLAR na Vás s apelem vztahujícím se k energetické koncepci České republiky.

Pozice obnovitelné energetiky v České republice je složitá. Fotovoltaický exces kulminující v roce 2010 renomé zásadně zhoršil. Stálé opakování mantry „u nás to nejde“ se hluboce vsáklo do myslí české populace, jak veřejnosti, tak i politiků.

Existuje ale mnoho studií pro jednotlivé země, vypracovaných vědeckými institucemi a univerzitami (Fraunhoferův institut ISE, Potsdamský Institut IASS, LUT Lappeenranta…). Vypracovány byly studie i pro jednotlivé spolkové země – průmyslové Bavorsko, které nemá moře a je hustěji osídleno než ČR. Studii vypracovala Technická univerzita v Mnichově a Bavorské centrum pro aplikovaný energetický výzkum (ZAE Bayern).

Podle těchto studií lze zásobovat většinu zemí obnovitelnou energií, založenou především na kombinaci větru, slunce a akumulace, rovněž Českou republiku. Pouze domy ve střední Evropě spotřebovávají okolo 40 % celkové energie a v Evropě jsou již postaveny či rekonstruovány desítky tisíc domů v nízkoemisním standardu a desítky (i velkých) budov, které během roku vyrobí více energie, než spotřebují. Tyto budovy se většinou v úsporách zaplatí do 8 let. U nás je nízkoemisních budov žel velmi málo.

V USA se k cíli úplného zásobování obnovitelnou energií přihlásilo více jak 180 měst; v této zemi bylo současně odstaveno několik jaderných elektráren z ekonomických důvodů – jejich operační náklady jsou vyšší, než celkové náklady na větrnou či sluneční elektřinu.  K cíli 100% obnovitelné energie se přihlásilo rovněž 346 světových společností jako například DuPont, Akzonobel, Heathrow Airports, Nestlé, Velux….

Jediným a levným řešením je 100% obnovitelné energie. To potvrzují vedle studií především reálné středoevropské projekty obcí a městeček (Ursensollen, Wunsiedl, Wildpoldsried, Ascha...), měst (Hassurt- 13.500 obyv.), regionů a okresů (Aller-Leine-Tal 60.000 obyv., Rhein-Hunsrück 103.000 obyv., Lüchow-Danneberg 48.500 obyv.) a spolkové země (Burgenland 297.000 obyv.). Převážná část těchto lokalit jsou vývozci obnovitelné elektřiny (Rhein-Hunsrück více jak 400% vlastní spotřeby), mají nezanedbatelné příjmy z jejího prodeje, přičemž jejich klimatické podmínky jsou podobné jako má ČR.

Existuje mnoho argumentů proti jaderné energii, ale z hlediska klimatu, což je prioritní záležitost, je rozhodující její pomalá výstavba a kapacitní neschopnost podílet se na významném zbrzdění klimatické katastrofy. Dnes jádro pokrývá se svými 415 reaktory 1,6 % energetické světové spotřeby (uvádí se sice 4,2 % - to je ale přepočet na primární energii uhelné elektrárny). Nejambicióznější scénář IAEA předpokládá trojnásobné zvýšení produkční jaderné kapacity do roku 2050, což by znamenalo připojení asi tisíce 1 GW reaktorů za 29 let, tedy 34 každý rok, když se ročně v průměru připojí 3 1GW reaktory. Realizace tohoto plánu by snížila celkové emise oxidu uhličitého maximálně o 8 %.

S ohledem na uvedené považujeme záměr výstavby jaderných elektráren za velmi nešťastný, který finančně zatíží (přímo či přes státní rozpočet) nejširší veřejnost na desetiletí. V následujících letech budou mít jaderné elektrárny v létě problémy s chlazením a dosud ani není rozhodnuto o místě trvalého úložiště odpadu. Riziko větší havárie je sice nízké, ale v žádném případě není nulové.

Pakliže byste měl, vážený pane premiére, zájem seznámit se hlouběji s danými skutečnostmi, jsem Vám k dispozici.

V úctě Milan Smrž,

předseda národní sekce a vicepresident evropské asociace EUROSOLAR

 

 

Autor: Milan Smrž | úterý 4.1.2022 19:16 | karma článku: 15,26 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6084x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 322x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik