Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní aktivity, které bychom měli realizovat, abychom přežili

Obdobný text byl začátkem ledna 2019 zaslán všem předsedům poslaneckých klubů a byl otištěn v evropském časopise SOLARZEITALTER 1/2019

Proslulý výrok, který Winston Churchill použil v roce 1940 v souvislosti s počátkem bojů Velké Británie s hitlerovským Německem „Nemohu vám nabídnout nic jiného, než krev, pot a slzy“ se patrně stane opět aktuálním.  O to hůře, že současným nepřítelem v boji se změnou klimatu jsme my sami. A to je špatná zpráva. Musíme bojovat se svými zlozvyky, když nám podrývají zdraví a ve svých důsledcích nás mohou všechny stát život. Ocitáme se kůži alkoholika, který ví, že jej alkohol devastuje, ale není schopen se své náruživosti vzdát, s tím rozdílem, že v případě klimatické změny se nejedná jenom o jeho život, ale o bytí či nebytí celé lidské společnosti a soudobé biosféry.
Pro většinu z nás je nepředstavitelné, že bychom měli v brzké době všichni zahynout v globální katastrofě, kterou jsme sami způsobili. Lidská mysl to nedokáže připustit. Rovněž je pro velkou část veřejnosti příliš těžké přijmout skutečnost, že hlavní příčinou je náš nebrzděný chtíč a touha po stále větším majetku. To činí nastalou situaci velmi těžko přístupnou diskuzi. 
Někteří bohatí a vlivní lidé vnímají nebezpečí a hledají útočiště na vzdálených výspách světa – Mark Zuckerberg na Havaji, zakladatel systému PayPal Peter Thiel a známý režisér James Cameron Novém Zélandu. Kupují rozlehlé nemovitosti a pozemky na odlehlých místech, kde se dá, jak možná předpokládají, vyhnout blížící se katastrofě.

Následně jsou heslovitě uvedeny aktivity, které považujeme za klíčové pro odvrácení klimatické katastrofy.
Politický rámec
Politici mívají často tendenci špatné a negativní zprávy zastírat, možná proto, aby se na jejich vládu vzpomínalo v dobrém a měli tak šanci na znovuzvolení. Ve věci klimatické změny je ale třeba s touto praxí přestat. Zásadní existenční ohrožení nelze řešit v atmosféře nedůvěry, lží a manipulací. V tuto chvíli se musíme spolehnout na pokud možno co nejširší spolupráci a na všeobecné akceptování vědeckých poznatků o globální klimatické změně. K počátku tohoto roku byl stav klimatického ohrožení vyhlášen v 540 municipalitách na celém světě, kde žije přes 65 milionů obyvatel. Politický rámec by měl zahrnovat následující body:
 1. významní političtí a státní činitelé by měli otevřeně přiznat zásadní ohrožení civilizační stability a veškerého života na Zemi rozvíjející se klimatickou katastrofou;
2.  v  oficiálních zdrojích sdělovat skutečný stav věcí, nepodléhat tendenci neděsit obyvatelstvo; 
3.  opatření na zvládnutí klimatické katastrofy musí mít jednoznačnou politickou a hospodářskou prioritu, protože je  v sázce společné přežití.

Mezinárodní jednání
Česká republika je malá země, ale může se integrovat do skupiny spolupracujících států.
1. prosazovat zdanění emisí skleníkových plynů, ale protože je celosvětové zdanění v tuto chvíli problematické, jak dokazují dosavadní jednání, navrhujeme vytvořit „klub“ spolupracujících zemí, např. určitých zemí EU, ale i mimo ni, jež sdílejí podobné myšlenky, přičemž klub bude stále otevřen dalším členům; je zřejmé, že následky takového zdanění by porušovaly pravidla volného trhu;
2.  podporovat implementaci  ECOCIDE  podle Polly Higginsové do mezinárodního práva;
3. vést mezinárodní jednání o společném postupu a vzájemné spolupráci a případně omezit obchod a diplomatické styky se zeměmi, které na emisní programy nepřistoupí;
4.  vypracovat přijatelný model alternativní, např. nerůstové ekonomiky, inspirace např. na konferencích DEGROWTH

Obnovitelné energie
Vzhledem k současné nezbytnosti rychlé dekarbonizace představují obnovitelné zdroje jedinou možnost energetické proměny obnovitelné zdroje. Je zřetelné, že k tomuto úkolu musí být nasazeny řádově větší prostředky než nyní. Nárůst výrobních kapacit a zvyšující se objem jejich výroby v minulosti vedly a dále povedou k inovacím a snižovaní ceny, jak dokladují například cenové relace banky Lazard.  
Svět musí podle mnohých vědců, např.  Anise H. Bajrektarevice  každoročně do roku 2035 investovat do čisté energie 2,4 bilionů dolarů (cca desetinásobek současného ročního objemu financí) a do roku 2035 snížit využívání energie z uhlí na praktickou nulu. Podobně se vyjadřují studie Světové banky   nebo dekarbonizačního projektu. Dekarbonizace zahrnuje rovněž odstranění ropy a plynu z primárního energetického mixu, stejně jako zákaz benzínem nebo naftou poháněných aut. 
Dekarbonizace není otázkou, již řeší jenom politici a ekologické organizace, stala se rovněž tématem velkých firem například Siemens.  
Jaderné elektrárny jsou sice nízkoemisní, ale v současné době čím dále dražší, samy o sobě nebezpečné (na světě je v průměru 18 let jedna velká katastrofa), či se mohou stát cílem teroristických nebo válečných útoků. Jejich provoz může být ohrožen nedostatkem chladící vody, jako se stalo v létě 2018 ve Francii.  Jejich kapacita je omezená. Vyřešit pouze celosvětovou výrobu elektrického proudu jaderným procesem by znamenalo během dvanácti let až patnácti let vystavět přes 4000 jaderných reaktorů, tento úkol není realistický. Při zvýšené spotřebě uranu by se další uran musel těžit z nízkokovnatých rud, což by negativně ovlivnilo energetickou návratnost celého cyklu a přispělo k další zátěži životního prostředí.
Výzkum jiných nízkoemisních zdrojů (fúze) vyžaduje desetiletí dalšího drahého výzkumu. Je tedy třeba:
1. investovat nezbytné prostředky do obnovitelných zdrojů, do jejich výroby a instalace, především do větrné a solární energie, zjednodušit jejich legislativu, především pro investice jednotlivých občanů a jejich skupin, odstranit bariery a vytvořit jednoduchá a srozumitelná pravidla pro jejich výstavbu;
2. vypracovat 100% obnovitelný scénář pro oblasti výroby elektřiny, tepla a zajištění mobility pro Českou republiku.

Negativní emise
Aby se navrátily koncentrace oxidu uhličitého na předindustriální úroveň, je třeba zásadně proměnit a dekarbonizovat celé hospodářství, ale současně paralelně snižovat množství uhlíku v atmosféře pomocí ukládání do půdy či alkalických hornin.
1. začlenit výrobu a aplikaci biouhlí do půdy a sekvestraci oxidu uhličitého do bazických hornin jako negativních emisí do bilance emisních povolenek;
2. biouhlí využít pro revitalizaci míst, např. po povrchové těžbě hnědého uhlí a zúrodněni těchto oblastí pro zemědělské a lesnické potřeby;
3. využít oxid uhličitý na výrobu uhlíkatých vláken nebo dalších produktů.

Financování klimatických opatření
Je potřeba si uvědomit, že celá budoucnost pozemské biosféry, včetně další existence lidských bytostí je zásadně ohrožena a z tohoto hlediska je třeba posuzovat všechny aktivity, jejich plánování a financování. V tuto chvíli situace ohrozí základní lidské právo – právo na život, které musí zůstat prioritou.
1. okamžitě ukončit jakoukoli daňovou a rozpočtovou podporu těžby, úpravy a využívání fosilních zdrojů;
2. potřebná opatření (výstavba obnovitelných zdrojů, úsporná opatření a vybrané technologie negativních emisí) by měla být financována z výběru klimatických daní, která by mohla činit příkladně několik procent z příjmu od určité příjmové hranice
3. ukončit nebo dočasně pozastavit financování neperspektivních projektů, placených ze státních rozpočtů (mj. termojaderná fúze, kosmické projekty…) a tyto prostředky směrovat na klimatická opatření.

Další organizační opatření na snížení přímých i nepřímých emisí
1. zásadně omezit, případně zdanit letecký, především turistický provoz;
2. zavést postupně se snižující limity (osobní účty) spotřeby fosilních pohonných hmot pro vozidla, podpořit výrobu a prodej sdílených elektromobilů, podpořit hromadnou dopravu;
3. zdanit maso ekologickou daní s cílem snížit jeho spotřebu; 
4. zlepšit podmínky pro recyklaci druhotných surovin;
5. směrovat určitou část reklamních akcí okupujících veřejný prostor na udržitelnost a obecné snížení spotřeby.

Nebudou-li učiněna zásadní opatření ve smyslu navržených či analogických pravidel je třeba připravit obyvatelstvo na zhroucení civilizace; na bezvládí poplatné míře ohrožení spojené se zneužíváním nelegální moci; nedostatek potravin a vody; rabování převyšující všechny dosavadní zkušenosti; občanské války; naprostý chaos a především na něco v tuto chvíli zcela nepředstavitelného - utrpení končící všeobecnou smrtí, je-li ovšem taková "příprava" vůbec myslitelná.

Autor: Milan Smrž | neděle 26.5.2019 20:27 | karma článku: 15,44 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,76 | Přečteno: 554x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6081x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1454x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,57 | Přečteno: 301x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Proč není současná zastupitelská demokracie tím nejlepším?

Směřování světa určují agresivní jedinci, jejichž mantrou je boj, hromadění majetku a moci, v podstatě osoby s psychopatickými rysy. Víme o nějaké lepší variantě, která by dala více prostoru odpovědnější a mírumilovnější politice?

10.10.2023 v 19:39 | Karma: 8,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika

Milan Smrž

Česká asociální a neekologická cesta z klimatické a energetické krize

Českou společnost stále méně zajímají problémy klimatické změny. Podporujeme jadernou energii, ale nechceme v obcích jaderné úložiště. Odmítáme větrnou energii, i když je nejčistším zdrojem elektřiny.

27.9.2023 v 20:10 | Karma: 9,59 | Přečteno: 436x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

V něčem se Kazachstán podobá České republice

Před nedávnem jsem byl účastníkem energetického a ekologického semináře v kazachstánské Karagandě a rád bych sdílel některé skutečnosti česko-kazašských podobností.

5.12.2022 v 12:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 409x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Bytová politika v Čechách a v sousedních zemích

Domácí bytová politika je mizerná, lépe řečeno žádná. Nestaví se sociální byty, v nedostatečné míře se domy se v dostatečné míře nesanují, staví se nové projekty bez fotovoltaiky na střechách a fasádách. Řešení ale existuje.

19.4.2022 v 8:18 | Karma: 18,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Milan Smrž

O vítr a slunce se války nepovedou

Stálé propojení válek, násilí a nespravedlnosti s energií je evergreenem. Otroci, uhlí, ropa, plyn i uran představovaly cíle válečného snažení, ale současně byly i válečnými prostředky. Od antiky až do dnešních dnů.

21.3.2022 v 20:40 | Karma: 14,67 | Přečteno: 409x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Jezdec na koni sinavém – smrt (IV.díl seriálu)

Mohlo by se zdát, že smrt je kvintesencí všech předešlých apokalyptických jezdců. Jak válka, tak nemoci a hladomor za sebou nechávají mrtvé. Proč je tedy mezi apokalyptickými jezdci ještě další zvaný smrt?

15.2.2022 v 10:59 | Karma: 8,41 | Přečteno: 185x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Jezdec na koni černém – hladomor (III)

Třetí apokalyptický jezdec – hlad patrně přinese nevětší zkázu. Hlad není něco, co by se dalo zvládnout mezinárodními dohodami, vysláním mírových sborů nebo vynikající lékařskou péčí. Hlad je totální zmar.

11.2.2022 v 20:20 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce ? (II)

Jezdec na koni ohnivém – válka. Další díl mikroseriálu o apokalyptických jezdcích. Tentokrát s tématem, které Evropa za posledních sto let vnutila světu dvakrát. Doufejme, že naposledy.

8.2.2022 v 11:45 | Karma: 10,04 | Přečteno: 242x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce?

Soudobá epocha, nazývaná antropocén, či kapitálocén (J.W.More) je vyústěním posledních pěti tisíc let nadvlády člověka nad člověkem a posledních pětiset let absolutní nadvlády peněz a ekonomiky postavené na jejich zmnožování.

6.2.2022 v 9:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 349x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Otevřený dopis Petru Fialovi

Spor o jadernou energii rozděluje společnost i Evropu. V diskuzi se ale nebere na zřetel, že nám do limitu 1,5 °C, odsouhlaseného pařížskou dohodou, podle americké agentury MCC zbývá při současných emisích jen sedm a půl let.

4.1.2022 v 19:16 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Parlament hlasuje pro vysoké ceny energií

Dne 14.11.2021 odsouhlasila Sněmovna Parlamentu ČR usnesení o zařazení jaderné energie do taxonometrie udržitelných zdrojů EU. Tímto krokem vložila na krk občanů České republiky bianco šek na budoucí drahou jadernou energii.

15.12.2021 v 17:28 | Karma: 9,11 | Přečteno: 623x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Černý den pro klima v jaderné sněmovně

Nejsem si jist, zda v některé další demokraticky se chápající zemi není v celé sněmovně žádná slyšitelná opozice k jaderné energii. Nejedná se o dědictví totalitního myšlení, které hledá jedno správné řešení, jednu "pravdu"?

17.2.2021 v 8:51 | Karma: 10,22 | Přečteno: 675x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis účastníkům protestních shromáždění

Současná hygienická omezení jsou jen pověstnou špičkou ledovce, ohrožujícího základy této civilizace. Nehledě na nesčíslná varování, překračujeme jednu limitu za druhou: přemnožení, skleníkové plyny, těžbu surovin a znečištění.

31.1.2021 v 18:36 | Karma: 46,16 | Přečteno: 9235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Dostavba letiště VH v Praze - noční můra klimatu i Pražanů

Rozhodnutí magistrátu Hlavního města Prahy o rozšíření letiště je pokusem o pokračování krachující neoliberální politiky a nepochopením zásadního ohrožení klimatickou katastrofou. Konec konců i hazardem se zbytky racionality.

10.1.2021 v 16:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 652x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Milan Smrž

Příklady úspěšných energetických transformací ve střední Evropě

Třetí a prozatím poslední pokračování seriálu o úspěšných energetických proměnách větších i menších měst a obcí ve střední Evropě. Vybral jsem místa, která jsou převážně klimaticky velmi podobná České republice.

15.11.2020 v 16:55 | Karma: 6,43 | Přečteno: 442x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik