Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropské energetické projekty

Evropské sluneční projekty propagují obnovitelnou energetiku, která přináší profity životnímu prostředí, financím svých uživatelů a decentrálním charakterem podporuje soběstačnost a sílu komunit. Mohou se stát inspirací pro ČR.

V bonnském uměleckém muzeu byly v 30. jubilejním výročním roce založení organizace, dne 17. listopadu uděleny Evropské sluneční ceny EUROSOLARU. Celkem bylo oceněno 8 obnovitelných projektů ze šesti různých zemí. V úvodní řeči vyzdvihl profesor Peter Droege, prezident EUROSOLARU, že laureáti cen z různých oblastí jsou důkazem úspěchu  lokálních a regionálních aktivit. Ať již se jedná o obce, města, průmysl nebo studentské soutěže, všechny vyznamenaná řešení jsou inovativní a udržitelná a mohou sloužit jako modelová řešení pro budoucí obnovitelné energetické projekty v Evropě.

V kategorii měst, obcí a veřejných zařízení získala cenu francouzská obec Le Mené, jež byla oceněna za holistický přístup k energetice. Počátkem byla výstavba bioplynové stanice vlastněné 40 farmáři, která ročně zpracovává 70.000 tun zemědělských a potravinářských odpadů. Kromě bioplynové stanice pracuje na tomto cíli 78 fotovoltaických zařízení a sedm větrných turbín o celkovém výkonu 12 MW. Další jednotkou je výroba řepkového oleje, poskytující palivo pro diesel traktory a krmivo pro zvířata, činící zbytečným import sóji z Brazílie. Region dnes obývá 6500 obyvatel a má v plánu rozšířit počet větrných elektráren, výtopen na lokální biomasu a fotovoltaických zařízení. Obyvatelé by rádi vykoupili elektrickou síť a vytvořili lokální distribuční soustavu, což ale stávající francouzské zákony neumožňují. Region chce být do roku 2025 energeticky nezávislý bez jakékoliv podpory francouzské vlády.

V kategorii solární architektury zvítězila švýcarská firma Pilatus Aircraft Ltd., která svou leteckou výrobu provozuje v průmyslové PlusEnergy budově, postavené z místního dřevěného materiálu. Střecha budovy je pokryta 6000 m2 monokrystalické fotovoltaiky o výkonu 1,05 MW, ročně vyrábí asi 1,09 GWh a tak pokrývá veškerou energetickou potřebu firmy. Přebytky elektřiny ve výši 13% roční výroby směřují do regionální elektrické sítě.

V kategorii komerčních a průmyslových podniků získala cenu nová rakouská společnost S&H Connect GmbH. Společnost byla založena v roce 2015 a dala si za úkol zpřístupnit obrovský potenciál střech pro sluneční energii. Společnost pracuje se soukromými a municipálními partnery v Burgenlandu. V projektu zvaném „Sun Care Package“ mohou průmyslové podniky, města či obce nebo soukromí majitelé pronajmout společnosti S&H pro instalaci fotovoltaiky volné střechy. Prvních 13 let dostávají 5 euro/kWinstal  a po této době přechází fotovoltaika do vlastnictví pronajímatele, který může proud sám spotřebovat nebo prodat. Systém je pojištěn na 25 let a win-win schéma pronájmu přitáhlo za krátkou dobu zájem mnoha subjektů. Společnost dosud instalovala více jak 100 systémů s celkovým výkonem 3,5 MW.

V kategorii lokálních a regionálních společností získala cenu organizace Low Carbon Hub  z anglického Oxfordshire. Vyvinula model komunitního vlastnictví zdrojů obnovitelné energie v partnerství se školami, firmami a lokálními spolky. LCH umožnila lokálním občanům investovat do obnovitelných zdrojů, získat tím finanční příjem a podpořit také odklon od fosilních paliv. Společnost instalovala 37 fotovoltaických elektráren a jednu vodní elektrárnu s celkovým výkonem 3,6 MW. Společnost předpokládá celkové úspory ve výši 1,6 milionu liber na účtech zákazníků, stejně jako donace ve výši 2,4 milionu liber. Cílem je vytvořit v Oxfordshire decentralizovaný a lokálně vlastněný obnovitelný energetický systém. Jako sociální podnik společnost reinvestuje 100% zisku na boj s energetickou chudobou a podporuje zvyšování energetické účinnosti.

V kategorii vlastníků a provozovatelů zařízení obnovitelné energie získal cenu projekt Plus-Energy-Settlement Zentrum Tobel ze Švýcarska. V městské části Tobel bylo v roce 2017 dokončeno na místě bývalého brownfieldu nízkonákladové bydlení. Projekt zahrnuje tři budovy apartmánů s celkem 32 nájemních bytů s certifikací MinergieP, které byly vystavěny s minimálními přídatnými náklady a vyžadují jen málo energie na vytápění. Na plochých střechách jel instalován solární systém jenž je rozšířen o balkonové fasády. Termální solární energie se skladuje ve stratifikovaném zásobníku a může být nájemníky užívána zdarma. Elektřinu mohou nakupovat od majitele domů, přičemž nájem obsahuje užívání čtyř elektrických aut, které mohu nájemníci sdílet pomocí CarSharingu. Pomocí ročního přebytku elektřiny ve výši 121.500 kWh mohu být pokryty všechny požadavky budoucí e-mobility. Solární soběstačnost udržuje náklady na nájem a údržbu na nízké úrovni, nájmy bytů jsou o 20% nižší, než činí místní průměr.

V kategorii dopravy a mobility získala solární cenu německá firma Ostseestaal GmbH & Co. KG za projekt plně elektrické féry Sankta Maria II, zásobované bateriemi a solární energií. Tato loď nahradila původní féru, spojující na řece Mosele německý Oberbilling s lucemburským Wasserbilligem. Loď je dlouhá 28 metrů, uveze 45 pasažérů a šest automobilů. Díky lehké konstrukci a účinnému hydrodynamickému designu spotřebuje loď pouhou čtvrtinu pohonné energie, ve srovnání s odešlou dieselovou variantou. Firemní strategií je nahradit konvenční lodě čistými solárními alternativami, které mohou být až 40 metrů dlouhé a 8 metrů široké a mohou být pro 250 pasažérů. Od roku 2013 bylo vyrobeno 10 vnitrozemských lodí, dalších 14 je plánováno pro německý vnitrozemský trh.

V kategorii vzdělání a přípravy na povolání získalo cenu sdružení Energy Endeavour Foundation z Holandska za organizaci soutěže Solar Decathlon Europe. V této mezinárodní soutěži se utkávají studentské týmy v návrhu a výstavbě domů zásobovaných výlučně sluncem. Cílem soutěže je podpořit nové myšlenky a inovativní koncepty. Originální Solar Decathlon proběhl proběhl poprvé v roce 2000 ve Spojených státech, v roce 2010 začala soutěž v Evropě. Od založení evropského Decathlonu bylo vystavěno 73 domů, na jejichž návrzích a výstavbě se podílelo přes 2000 studentů z 26 zemí a jejich výsledky shlédlo přes 500.000 návštěvníků. Čtvrtý ročník proběhne příští rok v maďarském Szentendre a bude věnován renovaci a modernizaci stávajících budov. Soutěž nemá za cíl povzbudit jenom povědomí mladých architektů, ale přinést otázky udržitelnosti do široké veřejnosti a vytvořit tlak na politické špičky.

V kategorii Spolupráce jednoho světa byla oceněna izraelsko-palestinská organizace Comet – ME z Izraele. Tato organizace je unikátní kombinací technologického startupu, rozvojovou agenturou a politickou organizací pro lidská práva. Organizace zajišťuje obnovitelnou energii a čistou vodu pro nejchudší a nejvíce marginalizované palestinské komunity na Izraelem okupovaných palestinských územích, které nejsou napojeny na žádnou infrastrukturu. Comet – ME instalovala solární a větrné systémy v 55 ohrožených komunitách a zajistila čistou energii pro 5000 osob. Svým celostním přístupem organizace prokázala, že obnovitelná energie může přispět k úspěšnému řešení konfliktů mezi znepřátelenými skupinami.

Autor text připravil na základě tiskových zpráv evropské asociace EUROSOLAR

Autor: Milan Smrž | pondělí 19.11.2018 16:12 | karma článku: 9,22 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,76 | Přečteno: 554x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6081x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1454x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 303x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Proč není současná zastupitelská demokracie tím nejlepším?

Směřování světa určují agresivní jedinci, jejichž mantrou je boj, hromadění majetku a moci, v podstatě osoby s psychopatickými rysy. Víme o nějaké lepší variantě, která by dala více prostoru odpovědnější a mírumilovnější politice?

10.10.2023 v 19:39 | Karma: 8,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika

Milan Smrž

Česká asociální a neekologická cesta z klimatické a energetické krize

Českou společnost stále méně zajímají problémy klimatické změny. Podporujeme jadernou energii, ale nechceme v obcích jaderné úložiště. Odmítáme větrnou energii, i když je nejčistším zdrojem elektřiny.

27.9.2023 v 20:10 | Karma: 9,59 | Přečteno: 436x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

V něčem se Kazachstán podobá České republice

Před nedávnem jsem byl účastníkem energetického a ekologického semináře v kazachstánské Karagandě a rád bych sdílel některé skutečnosti česko-kazašských podobností.

5.12.2022 v 12:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 409x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Bytová politika v Čechách a v sousedních zemích

Domácí bytová politika je mizerná, lépe řečeno žádná. Nestaví se sociální byty, v nedostatečné míře se domy se v dostatečné míře nesanují, staví se nové projekty bez fotovoltaiky na střechách a fasádách. Řešení ale existuje.

19.4.2022 v 8:18 | Karma: 18,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Milan Smrž

O vítr a slunce se války nepovedou

Stálé propojení válek, násilí a nespravedlnosti s energií je evergreenem. Otroci, uhlí, ropa, plyn i uran představovaly cíle válečného snažení, ale současně byly i válečnými prostředky. Od antiky až do dnešních dnů.

21.3.2022 v 20:40 | Karma: 14,67 | Přečteno: 410x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Jezdec na koni sinavém – smrt (IV.díl seriálu)

Mohlo by se zdát, že smrt je kvintesencí všech předešlých apokalyptických jezdců. Jak válka, tak nemoci a hladomor za sebou nechávají mrtvé. Proč je tedy mezi apokalyptickými jezdci ještě další zvaný smrt?

15.2.2022 v 10:59 | Karma: 8,41 | Přečteno: 185x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Jezdec na koni černém – hladomor (III)

Třetí apokalyptický jezdec – hlad patrně přinese nevětší zkázu. Hlad není něco, co by se dalo zvládnout mezinárodními dohodami, vysláním mírových sborů nebo vynikající lékařskou péčí. Hlad je totální zmar.

11.2.2022 v 20:20 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce ? (II)

Jezdec na koni ohnivém – válka. Další díl mikroseriálu o apokalyptických jezdcích. Tentokrát s tématem, které Evropa za posledních sto let vnutila světu dvakrát. Doufejme, že naposledy.

8.2.2022 v 11:45 | Karma: 10,04 | Přečteno: 242x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce?

Soudobá epocha, nazývaná antropocén, či kapitálocén (J.W.More) je vyústěním posledních pěti tisíc let nadvlády člověka nad člověkem a posledních pětiset let absolutní nadvlády peněz a ekonomiky postavené na jejich zmnožování.

6.2.2022 v 9:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 349x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Otevřený dopis Petru Fialovi

Spor o jadernou energii rozděluje společnost i Evropu. V diskuzi se ale nebere na zřetel, že nám do limitu 1,5 °C, odsouhlaseného pařížskou dohodou, podle americké agentury MCC zbývá při současných emisích jen sedm a půl let.

4.1.2022 v 19:16 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Parlament hlasuje pro vysoké ceny energií

Dne 14.11.2021 odsouhlasila Sněmovna Parlamentu ČR usnesení o zařazení jaderné energie do taxonometrie udržitelných zdrojů EU. Tímto krokem vložila na krk občanů České republiky bianco šek na budoucí drahou jadernou energii.

15.12.2021 v 17:28 | Karma: 9,11 | Přečteno: 623x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Černý den pro klima v jaderné sněmovně

Nejsem si jist, zda v některé další demokraticky se chápající zemi není v celé sněmovně žádná slyšitelná opozice k jaderné energii. Nejedná se o dědictví totalitního myšlení, které hledá jedno správné řešení, jednu "pravdu"?

17.2.2021 v 8:51 | Karma: 10,22 | Přečteno: 675x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis účastníkům protestních shromáždění

Současná hygienická omezení jsou jen pověstnou špičkou ledovce, ohrožujícího základy této civilizace. Nehledě na nesčíslná varování, překračujeme jednu limitu za druhou: přemnožení, skleníkové plyny, těžbu surovin a znečištění.

31.1.2021 v 18:36 | Karma: 46,16 | Přečteno: 9235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Dostavba letiště VH v Praze - noční můra klimatu i Pražanů

Rozhodnutí magistrátu Hlavního města Prahy o rozšíření letiště je pokusem o pokračování krachující neoliberální politiky a nepochopením zásadního ohrožení klimatickou katastrofou. Konec konců i hazardem se zbytky racionality.

10.1.2021 v 16:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 652x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Milan Smrž

Příklady úspěšných energetických transformací ve střední Evropě

Třetí a prozatím poslední pokračování seriálu o úspěšných energetických proměnách větších i menších měst a obcí ve střední Evropě. Vybral jsem místa, která jsou převážně klimaticky velmi podobná České republice.

15.11.2020 v 16:55 | Karma: 6,43 | Přečteno: 442x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik