Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme v nejlepší či nejhorší době? (pokračování)

Na první pohled se zdá, že opravdu žijeme nejlepší době. Většina lidí v našem okolí jí, co chce, jezdí, kam chce, dělá, co chce. Nikdy se tolik lidí v bohatších zemích nemělo tak dobře. Brzy ale na  hodovním stole přistane účet.

Paradoxem nejlepší doby skutečnost, že stojíce na hraně propasti, řešíme marginality a před zásadními problémy zavíráme oči. A když nám to nejde, povoláme farmacii. Od roku 2000 stoupla v České republice spotřeba antidepresiv třikrát.  A to na tom zdaleka ještě nejsme nejhůře, když  Češi berou antidepresiva v necelých 4,5%,  v USA bere antidepresiva 11% procent a v dalších rozvinutých zemích (Austrálii, Kanadě, Švédsku, Dánsku a Islandu se procento pohybuje mezi 7 až deseti procenty). V Británii, kde 7,3 % populace bere antidepresiva, byla v roce 2017 předepsána antidepresiva 70.000 dětem, z toho téměř dvěma tisícům dětí do 10 let. 

Máme-li ještě vůbec nějakou šanci, musíme velmi rychle opustit vizi stálého růstu. To samozřejmě není nová myšlenka, mluví se o ní již dlouho. V posledních letech na toto téma proběhla mnohá setkání, letní školy a mezinárodní konference pod názvem Degrowth. Poslední, v pořadí šestá, byla koncem tohoto srpna ve švédském Malmö. Ne tedy stálý hospodářský růst, ale postupný a pokud možno konsenzuální hospodářský sestup. Buď budeme sestup alespoň částečně řídit sami, nebo bude sestup určován bez naší vůle a proběhne v chaosu a utrpení. Co je lepší, je jasné.

Leč ve věci je několik pěkně masivních háčků. Za prvé, panující ekonomický systém je nastaven právě na růst. A za další, všechny procesy kumulace moci, veliké a úspěšné politické i náboženské vize a koncepty byly založeny na pozitivním příběhu, na příslibu do budoucna, jakkoliv mlhavém – ať se již jednalo o osvobození, návrat do ráje, nanebevzetí, či hojnost bez hranic i tisícileté říše. I když šlo téměř vždy o nepodložené a lehce vyvratitelné bludy, pravidelně se tímto způsobem dařilo zmanipulovat převažující část populace.

Co ale můžeme slíbit dnes, tváří v tvář blížící se katastrofě? Pokusí se snad někdo založit politickou stranu s programem snižování spotřeby, vegetariánství a veganství, skromnosti, odříkání, vzdání se osobní mobility a necestování? Dovedu si body takového politického programu, včetně zdůvodnění i výčtu dlouhodobých přínosů představit, nedovedu si ale představit, že by taková strana mohla přitáhnout jakékoliv smysluplné množství voličů. Je smutné, že veřejnosti nelze nabídnout pravdu. Stále jsme nedospěli a pořád chceme, jako v dětství, poslouchat líbivé pohádky.

Na to, abychom se vyhnuli nejtragičtějšímu kolapsu, potřebovali bychom získat většinu lidí pro zcela jiný životní styl a proměnu vnímání společenského statutu. To je ale iluzí, neboť v soudobém modelu „čím víc, tím líp“ žijeme pravděpodobně velmi dlouho. Snad od neolitu?

Nelze poukazovat na dramatické vize konce. Temné obrazy zániku civilizace nikoho nepřilákají, ani neinspirují. Musíme apelovat na budoucnost a snad na morálku: na snesitelnou budoucnost pro naše potomky. Tuto komunikaci však některá zájmová i politická hnutí a strany opustily, jak jsme měli možnost vidět v poslední době i u nás. Klíčové téma čistoty ovzduší a atmosféry a jejich vlivu na zdravotní stav veřejnosti i civilizační stabilitu bylo nahrazeno liberálními tématy často směřujícími právě opačným směrem.

Měli bychom si uvědomit, že jsme ve válce. Ve válce s touto Zemí a s jejím ekosystémem, ale pakliže se vzdáme (tedy myšleno vize nekonečného růstu, plytkostí typu „bude líp“, nedomrlé představy nekončícího sobeckého materiálního ráje, ještě větší chamtivosti a touhy po větším než velkém…) tak snad ještě máme šanci, i když to bude slovy Winstona Churchilla stát krev, pot a slzy. Nic jiného slíbit nelze.

Nepřítelem, či lépe v tomto případě protivníkem, není žádná, polo či zcela šíleným diktátorem svedená země a její lid. Je to mnohem horší. Protivníkem jsme si sami. Ani v optimálním případě nelze v tuto chvíli zaručit, že se kolapsu vyhneme. Kolaps ovšem nutně nemusí znamenat úplný konec, protože nás může přinutit hledat řešení, budeme-li ovšem situaci reálně vnímat. To je naše jediná šance. Nebude to však vůbec snadné, protože, jak bylo zjištěno výzkumem, převážná většina lidí (79%) jsou nerealističtí optimisté a nejsou schopni přijímat špatné zprávy. Podle studie je důvodem snižování vlivu neurálního kódování nežádoucích informací ve spojitosti s budoucností.

Na setkání Římského klubu předloni v létě uvedl Nor Jorgen Randers (jeden z autorů přelomového díla „Limity růstu“ ) alarmující skutečnost: ve své domovině spolu s dalšími vědci navrhl model  nulových emisí do roku 2050 a oznámil, že by to stálo dalších padesát let každého Nora 200 euro měsíčně. Tento návrh byl na všech úrovních odmítnut. A to v Norsku, které je známé jako jedna z nejbohatších zemí,  nacházející se na osmém místě mezinárodního žebříčku HDP na hlavu; se vzdělaným a ekologicky uvědomělým obyvatelstvem. V Norsku, kde je na hlavu největší prodej elektromobilů na světě. V Norsku, které má téměř 100% elektřiny z hydroelektráren a větru.  Nic naplat - i Norové si rádi zaletí na nákup do Dubaje.

K čemu nám je věda a přírodovědné poznání? K čemu ekologické studie, vědy o komunikaci, politologii a psychologii, k čemu politické strany, když neumíme prosadit přežití proti zájmům chamtivosti a kapitálu? K čemu to všechno, spolu s obrovskými intelektuálními, materiálními i finančními možnostmi je, když to neumíme využít pro svou záchranu? K pláči?

Autor: Milan Smrž | neděle 14.10.2018 13:36 | karma článku: 20,57 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6084x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik