Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Na klimatické konferenci v Paříži jsme dohodli hraniční zvýšení teploty na 1,5°C.

Zdroj: https://milansmrz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=742589

Aha, tak to jste byl vy...no nic. A větru a dešti taky poručíte?

5 0
možnosti

Tak Vy byste rozvíjel moderní technologie velkoobjemové akumulace?

No to je mi věc. Jen je předtím nezapomeňte vynaleznout.

:-/

Protože dokud nebudete mít schopnost velmi levně z akumulace zásobovat celou soustavu po dobu aspoň několika týdnů, do té doby se bez tepelných (ať už jaderných nebo uhelných) zdrojů neobejdete.

8 0
možnosti
MS

M38i33l44a25n 38S59m33r12ž

17. 1. 2020 7:46

Vynalezeno. V článku zmiňuji technologii P2G - Power to Gas, která má v našich podmínkách podzemních zásobníků na plyn kapacitu na několik měsíců, ve středním rozměru jsou v provozu ve SRN v desítkách a připravuje se velký projekt v severním Německu https://www.cleanenergywire.org/news/worlds-first-large-scale-industrial-power-gas-facility-planned-northern-germany.

1 0
možnosti
JF

K racionální debata je potřeba si vytyčit předmět debaty a účastníky - kdo koho zastupuje ... pan Zeman a Kubera jsou hoši od pana Kelnera (resp. kuponove nakupeny velkosocialistický kapital) a pan Babis privatizace pres banky a velkoobchod. Zástupce reálné výroby s realnou pridanou hodnotou v reálné velikosti střední firmy v nedohlednu ... jinými slovy Německo ma jinou strukturu společnosti (resp. tvořené firmami zaměřených na reálnou výrobu a export) a CR jako destinace pro outsorsing levné vyroby vybavené levnou pracovni silou a "levnou" elektřinou ... pokud se nezapocitaji náklady na rizika (jako je třeba unik radiace, či složitost technologie, či závislost na dodavatelich) ... prostě zadní dvorek se svými kumpány ... a to je jádro problému ;-)

Ale i tak nelze vylít dítě i s vanickou a pan Vondráček ma asi pravdu s tím poločasem rozpadu socialismu na demokracii v rámci reakce na zastydle cinkani klici na Vaclavaku... toto jen v rámci věčné debaty zdánlivě o nevecnych záležitostech ;-)

Resp. otázka o technologii je otázka jaký je obraz/stav česke společnosti a obráceně ... resp zda musí nakupovat v sekáči ... či může jít o level výš ;-)

1 1
možnosti
JP

Vánočních a novoročních projevů stále více, ale ani jeden státnický. Jen trapnost bez rozhledu a vize a stále nižší úroveň. O fyzice nemají tito pánové ani páru, jen omšelé negativistické fráze ve stylu "kdo pil zemřel, kdo nepil také". Ale na plebs to asi zabírá.

5 1
možnosti
IK

Klima bylo, je a bude. Co k tomu mám mít za názor v 11 hodin večer?

1 0
možnosti
EN

E82m90i22l 94N25o90v47á51k

16. 1. 2020 21:59

1) A Vy, pane Smrži, snad považujete zavírání německých jaderných elektráren za racionální?

2) Není problém elektřinu vyrobit levně, problém je elektřinu vyrobit levně v čase kdy ji potřebujete a dopravit ji do místa, kde ji potřebujete. Jinými slovy není až tak podstatné, jestli slunce a vítr poskytují levnější elektřinu než konvenční elektrárny, daleko podstatnější je, jak tato výroba odpovídá diagramu spotřebu v každou hodinu a minutu v konkrétním místě. A v tom je právě zásadní problém těchto zdrojů.

3) "Spolková země Burgenland, německé okresy Lüchow-Danneberg nebo Rhein-Hunsrück nebo města jako Hassfurt" sice díky absenci průmyslu a velkých měst v ročním součtu nemají nedostatek elektřiny, ovšem jen díky tomu, že je v případě nepříznivých podmínek zachraňují konvenční elektrárny ze zbytku Německa nebo Rakouska.

4) Jaderné elektrárny jsou stejně dobře regulovatelné jako ostatní parní elektrárny, na kterých je naše energetika postavená odjakživa. A ještě k tomu poskytují významný bonus v podobě setrvačnosti točivého zdroje, který přirozeným způsobem stabilizuje frekvenci soustavy, což fotovoltaické ani větrné elektrárny nedokáží.

14 0
možnosti
MS

M51i13l45a62n 36S73m84r56ž

17. 1. 2020 8:21

1) Ano - považuji to za mimořádně racionální a ekonomické, protože velkou část toho, co vyvážejí vyrábějí v jádru

2) To řeší akumulace do baterií či P2X

3) I ty země, které vyrábějí přebytek elektřiny (SRN, ČR) občas dovážejí

4) jaderné elektrárny jsou nepoměrně pomalejším způsobem regulovatelné na počátku cyklu paliva. A navíc každé zařízení pracuje mnohem lépe v konstantním režimu. Frekvence není stabilizována rotačními prvky, ale problém menší stability je řešitelný akumulaci (i do superkapacitorů).

1 0
možnosti
JP

R^ Díky za rozumné slovo.

3 3
možnosti
MS

které? Já jich tam moc nenašel :-(

5 1
možnosti
JS

To je blábol, ale pište si co chcete,zelené náboženství Vám neberu, jen by to chtělo trochu vzdělání v přírodních oborech.

7 4
možnosti
Foto

I26v19a65n 45M90a78r92e11k

16. 1. 2020 21:34

Co na to říct? Věř, ale komu věříš měř. R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik