Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EN

E95m21i78l 92N44o67v53á43k

12. 11. 2019 13:17

1) Banka Lazard určitě neuvádí cenu fotovoltaiky a větru pro střední Evropu (doufám že se bavíme pořád ještě o ní), a nechcete doufám tvrdit, že cena elektřiny z fotovoltaiky je všude na světě stejná bez ohledu na místní iradiaci a další podmínky. Cenu fotovoltaiky a větru v našem regionu můžeme snadno odhadnout podle výsledku německých aukcí, kde se poslední dva roky pohybuje kolem 60 €/MWh. Nechcete doufám tvrdit, že cena elektřiny z uhlí je více než 120 €/MWh, že ne?

2) Tak schválně napište, kolik je ten export u jednotlivých oblastí v absolutních číslech. To je sice úžasné, že region dokáže exportovat 160% elektřiny, ale když v něm žije 1600 lidí, tak je to v celkovém měřítku plivnutí do vody. Dále by bylo zajímavé, z jak velkého okolí dováží biomasu, aby mohl následně exportovat elektřinu.

Spotřeba měst na bázi 100% OZE je samozřejmě účetní trik, města si sice nakoupí zelenou energii, ale spotřebovávají tu, která je zrovna v soustavě, tedy ne tu, kterou si nakoupili. Neříkejte, že jste tenhle trik nepochopil.

3) Takže hodláte spoléhat na technologii, která je v současnosti cenově naprosto nekonkurenceschopná a v potřebném měřítku nikde nefunguje, navíc nejspíš vůbec nemáte představu, kolik taková sezónní akumulace v řádu TWh může stát, ale hlavně že vyčítáte jaderné energetice, že je drahá a cena nepředvídatelná. Jen tak mimochodem, žádné dotace na ten "drahý" NJZ zatím nikdo nepožaduje, ale ty "levné" OZE je požadují neustále, viz např. další stovky miliard, kterými se plánuje podpořit další rozvoj fotovoltaiky v ČR, nebo navýšení stropu pro fotovoltaiku s dotacemi v Německu o dalších 50 GW.

Vidím že když dojde na konkrétní čísla, tak se jen vykrucujete a zaklínáte se novými technologiemi, které buď neexistují, nebo nevíte kolik budou stát. Takhle se ale seriózní energetika dělat nedá. Vždy musíte vycházet z technologie, kterou máte k dispozici. Fotovoltaika Vám v prosinci žádné zázraky neudělá, ať už bude perovskitová nebo ne.

5) Už jsem odpovídal v bodu č.1.

0 0
možnosti
MS

M55i89l54a90n 72S32m97r40ž

13. 11. 2019 14:20

To co uvádí banka Lazard jsou podle jejího vyjádření americké ceny s přihlédnutím k cenám světovým. Jste přesvědčen, že v USA jsou diametrálně jiné podmínky? Mají jiní technologie, když největší výrobce větrných turbín je německý Vestas a 40% větrných prpoducentů je v Evropě? Mají tam více větru?

Data Lazard se běžně v Evropě užívají.

V dopise jsem uvedl okres Rhein-Hunsrueck, který má 103 tisíc obyvatel a nikoliv jak uvádíte Vy 1600. Prodej elektřiny z tohoto okresu v roce 2016 přinesl 44 mil. €.

Pakliže pochybujete o dotacích do JE, tak si prosím přečtěte 3.dodatek smlouvy Euratom, kde jsou vyjmenovány úlevy (např. neplacení DPH ze technického zařízení JE a možnost výhodných půjček).

Ceny? Jistě, že nikdo nemůže vědět, kam se vývoj posune. Jsou ovšem pravděpodobné trendy - křivky učení.

Podsouváte mi tvrzení, která jsem nenapsal, o perovskitu v prosinci. Vime dobře, že fotovoltaika v prosinci přináší asi desetinu letní měsíční produkce. Perovskitová FV bude ale levnější.

V zimním období bývá silnější vítr ve srovnání s létem. Není to reciproké se sluncem, ale asi dvojnásobná produkce.

0 0
možnosti
EN

E98m93i31l 30N83o85v67á11k

13. 11. 2019 17:00

1) Samozřejmě že mají v USA diametrálně jiné podmínky než máme my tady. Vůbec nelze srovnávat podmínky pro fotovoltaiku v Kalifornii nebo Arizoně s našimi, stejně jako podmínky pro větrné elektrárny někde na mořském pobřeží s těmi u nás. Pokud se data Lazard běžně užívají, tak se v tom běžně dělá chyba, to je evidentní. Nemůžete přece stanovit jednu paušální cenu elektřiny z OZE pro celý svět bez ohledu na místní podmínky, to je snad jasné. A pokud jsou skutečně uvedené ceny míněny pro střední Evropu, tak je praxe ve střední Evropě jednoznačně usvědčuje z omylu.

2) V dopise jste uvedl také toto: "Mureck/A - počet obyvatel 1.600", na to jsem narážel já, ale je to v podstatě jedno, i když vezmete ten Váš příklad, pořád je to zoufale málo. Proč neuvedete konkrétní množství exportované elektřiny a mlžíte nic neříkajícími procenty a cenou za prodanou elektřinu?

3) Jaké dotace a v jaké výši konkrétně podle Vás plynou nebo poplynou do výstavby NJZ v Dukovanech. Buďte konkrétní!

4) Pro jaderné reaktory III+ generace křivky učení neplatí?

5) Já jsem Vám položil zcela konkrétní dotaz "Z čeho konkrétně chcete pokrýt v ČR např. spotřebu 5,5 TWh za prosinec?" Čekal bych, že někdo, kdo píše otevřené dopisy ministrovi, jak to dělá špatně, bude mít aspoň rámcovou představu, jak to se současnými prostředky dělat dobře. Místo toho jsem se ale dočkal vyhýbavé odpovědi, že na to jsou studie, že by to bylo nepřesné a zároveň se chcete spoléhat na technologii, která v potřebném měřítku není k dispozici. O ceně se v oné otázce nic nepíše, tak nechápu Vaši argumentaci, že perovskitová FV bude levnější.

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik