Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Kilowatto ze slunce a větru, jenž jsi na nebesích, posvěť se elektřina tvá, příjď rozvody tvé, jako v nebi tak i na Zemi. Proud náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše greendealy, jakož i my neodpouštíme našim energonepřátelům a neuveď nás v pokušení, ale zbav nás rozumu našeho na věky věkův, amen.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že autorova modlitba nevolá po proudu, ale po dotacích. A to je z pohledu těch dotačních příjemců, za které se bije, velmi rozumné.

Rozumu by patrně rád zbavil ty, již dotace poskytují.

0 0
možnosti
Foto

Když se chcete dozvědět něco o kvalitě informací, prvně si o človělu zjistěte za koho kope. Bylo by divné, kdyby těžař ropy brojil za ukončení těžby, stavař jaderných elektráren za jejich uzavření a solárník by zakázal instalaci panelů. Posvátným pravidlem úspor (a zjistěte si za koho kopu :-))) je nespotřeba. Jenže v první fázi se dá spořit s minimem nákladů a to je ten kámen úrazu - tam, kde se netočí peníze, nejde nic poslat do těch správných kapes a nějaká ekologie, ať se jde zakopat.

0 0
možnosti
MB

Souhlas ... rád bych si přečetl nějakou objektivní studii na diskutované téma, zatím jsem na takovou nenarazil.

0 0
možnosti
JK

J11a18n 11K66y88š77k65a

2. 1. 2024 19:06

Já děkuji, že jste to nspsal i pro mě, z části souhlasím alle pro jistotu v letošním roce dám na střechu (zatím) 5 KWp fotovoltaiky.

Na ty tandemové perovskity čekat nebudu, ty pak případně nalepím na okn

0 0
možnosti
DC

D66a71v14i83d 84C63e23c81h

2. 1. 2024 10:58

Greenwashing boli vsetky konferencie COP uz vo svojej podstate.

0 0
možnosti
EN

E35m95i82l 13N62o74v14á73k

2. 1. 2024 9:53

1) Jestli jste to nepochopil, tak iniciativa ztrojnásobit instalovaný výkon jaderných elektráren je tu právě proto, aby se současný klesající podíl zvýšil. Když chcete něco změnit, musíte být se současným stavem v kontrastu. To je logické. A víte proč ta iniciativa vznikla? Protože si svět na rozdíl od vás uvědomuje, že se k té čisté nule nedá dostat jen výstavbou občasných zdrojů, jak prosazujete vy, zvlášť ne v zemích jako je ČR.

2) Konec projektu CFPP v Utahu nezasadil ránu žádným snahám, je to jen jeden projekt z mnoha SMR, jestli někdo čekal že se prosadí všechny, tak byl hodně naivní.

3) "Hinkley Point 2" už dávno stojí a čínský partner tam nikdy žádnou účast neměl, pokud myslíte Hinkley Point C, čínský partner se na financování dál podílí, pouze v souladu se smlouvou klesne jeho podíl na financování oproti původně předpokládanému.

4) Kolik procent (přesněji řečeno promile) celkové energetické spotřeby světa pokryly solární elektrárny a kolik promile by přineslo její ztrojnásobení, když s vámi budu hrát tuto demagogickou notu?

5) O tom co je "zcela mimo realitu" těžko může rozhodovat člověk žijící dlouhodobě "zcela mimo realitu", viz např. vaše tvrzení "Ceny elektřiny LCOE z obnovitelných zdrojů se stále snižují a v tuto chvíli jsou asi 4-5krát nižší než elektřina z jádra". Stačí se do toho zdroje podívat, aby bylo jasné, že to je lež. Zejména doporučuji stranu 8, kde je započítána část nákladů na integraci občasných zdrojů do sítě, a která ukazuje že pak vychází dráž i než ta nejdražší jaderná elektrárna na světě, se kterou jedinou to Lazardi porovnávají.

6) Tvrzení "Žádný energetický zdroj nepracuje stále, ani jádro" je další ukázková demagogie. Máme šest jaderných bloků, jejichž výroba se krásně doplňuje a v odstávkách se pravidelně střídají, takže těch šest jaderných bloků dohromady pracuje stále. O větrných natož solárních elektrárnách se něco takového absolutně říci nedá.

7) Noční můrou se stává hlavně představa prosazení vaší naivní vize energetiky.

12 0
možnosti
PK

Jistě máte pravdu, ale marníte zbytečně svůj čas. Autora vaše argumenty absolutně nezajímají, ten si mele stále svou.

3 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik