Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Společnou rajskou zelenou budoucnost nám kazi klimaskeptici, dezinformatori a fosilní lobby. Ještě ke všemu je tady to strašlivé popření. Ach jo kde bychom mohli být kdybychom naslouchali prorokům právé víry.

0 0
možnosti

Nejsem proti jádru, ale obávám se, že dnes to už bude ekonomický nesmysl. Když byl Babiš ministrem financí v Sobotkově vládě, řešila se otázka jaderné energetiky, ale ČEZ již tehdy požadoval garanci výkupních cen. Babiš to odmítl a od té doby se nic nedělo. Prospali jsme tak možná víc než 10 let jak v jádru tak i v tolik u nás nenáviděných a vysmívaných obnovitelných zdrojích. Ale okolní svět nespal. U jaderných bloků je třeba počítat - podle minulých skutečností - že výstavba může trvat 2x déle a může být 2x dražší než se plánovalo. Žádná komerční firma či pojišťovna by do toho nešla, vše musí garantovat stát, t.j. daňoví poplatníci.

0 4
možnosti
Foto

I když se stavba 2x prodraží, pořád jsou celkové náklady na vyrobenou 1 kWh, dodanou v době, kdy ji zákazníci požadují, nižší než z FVE nebo VE.

Stát se do toho musí vložit proto, aby zaručil pevná pravidla po dobu výstavby a provozu nebo kompenzaci zaq jejich změnu. Vizme nespuštěnou JE v Rakousku, která nedostala šanci se zaplatit z politických důvodů.

2 0
možnosti

Jsem stále fascinován těmi svazáckými plány na zelenou energii, aniž by autoři řešili dostatečné zdroje energie v zimě a za bezvětří zejména pro průmysl. Aniž by řešili efektivní akumulaci elektrické energie za rozumné peníze. Aniž by řešili výrazný nárůst spotřeby elektřiny při zavedení 100% elektromobility. Aniž by řešili neobnovitelnost zásob mědi, kobaltu, lithia, vzácných zemin a závislost na dodávkách z ne úplně přátelských režimů. Aniž by řešili obrovské množství spotřebovaného železa a betonu při stavbě větrníků. Aniž by řešili nutnost mít 100% zálohu občasných zdrojů energie a výrazně posílenou distribuční síť, což jsou peníze, které se musejí promítnout do už tak poměrně vysoké ceny elektřiny včetně výpadku spotřební daně za benzín a naftu. Atd. Možná by mohl autor vysvětlit, jak se dostali mamuti do věčně zmrzlého permafrostu. A nebo radši ne...

3 0
možnosti

E22m38i41l 34N68o19v79á45k

27. 9. 2023 22:01

To je zklamání, co? Takových roků úplně zbytečné snahy, neustálého omílání zelených polopravd, mýtů a lží o jaderné energetice, a nevděčná veřejnost ji přesto podporuje čím dál víc, rozbíhají se další a další nové projekty a k těm vašim zeleným vizím se obrací zády. Ještě že aspoň Rakousko drží úhel a tuhle naprosto zbytečnou činnost dál financuje, že?

4 2
možnosti

Jadernou elektrárnu musí zacálovat stovkama miliard český stát, protože žádný komerční subjekt, který má v hlavě víc než dvě mozkové buňky, by do toho finančně-termínového propadliště nezainvestoval ani krejcar. Takže důchodci počkaj, mateřské školky pozavírali, dálnice nebudou, železniční koridory nic, vystudovaní lékaři a zdravotní sestry utečou do těch zemí s těma větrníkama takže na lékařské zákroky se bude čekat roky a cena elektřiny se stejně vždycky bude určovat na burze v Lipsku. Ale zase si budou moct Češi prohlížet nedostavěné torzo ještě dlouho potom, co mělo být v provozu a potom, co se oproti původnímu plánu ukázalo, že to bude o nějakou tu stovku miliard dražší, než se původně myslelo. Gratulki.

2 8
možnosti

Autor zřejmě nechápe rozdíl mezi občasnými zdroji energie a zdroji pro základní zatížení schopnými pracovat v režimu 24/7. Ukládání energie na dobu, kdy nefouká a nesvítí slunce, není a ještě dlouho nebude vyřešeno. Reálnou alternativu k jaderným zdrojům zatím nemáme.

6 1
možnosti

A toto učí na na VŠ ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik