Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No jo svět je vzhůru nohama, tak je nejvyšší čas vylézt na komín s duhovou vlajkou a plácat něco o slunci a větru...

0 0
možnosti

Kmenové války mezi indiánskými kmeny byly před objevením Ameriky běžné. O některých by se moho říci, že šlo o zaještění lovišť, snad většina byla zdůvodňována tím, že to jsou jejich odvěcí nepřátelé. Podobně tomu bylo ještě donedávna v Africe.

0 0
možnosti
Foto

Autor je ve stretu zajmu, rekl bych.

0 0
možnosti

M57i45l42a74n 43S30m23r17ž

22. 3. 2022 10:49

Jsem ve střetu zájmu proto, že považuji jadernou energii za nepřípustnou z řady důvodů, mezi dalším i kvůli jejímu imanentnímu spojení s válkou? Tomu tedy nerozumím.

0 0
možnosti

E42m53i85l 34N46o97v10á74k

22. 3. 2022 7:54

Autor opět nezklamal, největší nevýhody prezentuje jako výhody a naopak.

O vítr a slunce se války nepovedou, povedou se ale o suroviny, potřebné k výstavbě těch obnovitelných zdrojů, jejichž kritický nedostatek pociťujeme již dnes, kdy jsme vlastně ještě ani pořádně nezačali. Většinu zásob kritických surovin přitom vlastní Čína, Rusko a další země, na kterých závislí opravdu být nechceme.

Tady názorně potřeba materiálů pro různé zdroje energie:

https://www.brightnewworld.org/media/2021/1/27/materials-use-project

Tady obavy Němců o "greenflaci" kvůli nedostatku klíčových surovin pro obnovitelné zdroje:

https://www.cleanenergywire.org/news/greenflation-energy-transition-resources-could-threaten-germanys-climate-plans-analysis

4 0
možnosti

Mate pravdu, o suroviny potrebne k vyrobe a provozu atomovych ci uhelnych elektraren se rozhodne valky vest nebudou.

0 0
možnosti

Autor "zapomněl" uvést, že války se vedou o vodu nebo kvůli jejímu nedostatku a následnému nedostatku potravin aj.

1 0
možnosti

A chemický a další průmysl bude zpracovávat manu nebeskou:-)

3 0
možnosti

M83i73l88a10n 66S15m47r49ž

22. 3. 2022 10:53

Chemický průmysl se vůbec nemusí orientovat na fosilní suroviny, protože mu k syntéze postačuje CO2 ze vzduchu a H2 z elektrolýzy.

0 0
možnosti
Foto

Pokud přijmeme autorem prosazovanou tezi, že války se vedou o onergii, tak je důležité si uvědomit, že tzv. obnovitelné zdroje jsou náročné na zabranou plochu. V případě hromadného nasazení těchto zdrojů se tedy války o energii změní na tradiční války o území. Speciálně o území s vysokou energetickou bonitou (hory pro VE, jiřní oblasti pro FVE, technologie peoro uchovávání zásob z nespolehlivých a sezónně proměnlivých zdrojů.

Mimochodem: i ten propagovaný vodík se pořád nejlevněji získá ze zatracovaného zemního plynu. Ten, kdo bude mít zásoby zemního plynu, tedy celkem snadno nízkými cenami odstaví výrobce vodíku z drahých a nespolehlivých zdrojů.

3 0
možnosti

To relativizujete. Jestli ropa, plyn, uran je centralizace 100% tak OZE jsou tak 10%. Nová centra či staronová se vytvoří kolem přiznivých podmínek výroby vodíku. Tj. zase SAU, Irák, apod. hodně slunce ... u H2 ze zemního plynu od toho jsou právě emisní povolenky resp. zdanění CO2. Růstem povolenek se přesměruje energetika z fosilních na elektrolýzu. Ostatně ministr hospodářství Německa už jel do Kataru pro zemní plyn a vodík.

0 0
možnosti
Foto

Na Ukrajině zdroje jsou, ale hlavní důvod bych hledal u pana Freuda. I když, pokud by bylo po Vašem, ještě před tím, než byl využíván oheň spalující biopaliva s nízkou účinností, bylo cílem získat trochu toho lidského tepla, nejlépe od samičky. Nebo byl Putin týraný jeho matkou, které se chtěl přesto nějak zalíbit? Co vládcům v Rusku chybí? Větší jachty? Chtějí pozvednout ruský lid? Zavedení obnovitelných zdrojů války neodstraní. Lidská závist a hloupost jsou nekonečné a po tisících letech vývoje zakódované do DNA. Způsob jakým se snaží špičky EU prosadit obnovitelené zdroje společnost ještě více rozděluje na ty co mají a ty co jim to zaplatí. Chudí dostanou dávky a bohatí si pořídí ekologické zdroje, ideální podhoubí k další revoluci.

1 0
možnosti

Ono bude úplně stačit, když naše špičky liberalismu a svobodného trhu v souladu s Hayekem (nikoliv Hájkem a ani s Freudem) nebudou podnikat zrovna v energetice, natož pokud je ona zrovna řešitelná volným trhem ... ale naši svazáci nemusí nic ani číst, těm úplně vystačí to myslet jenom dobře a zejména s chudými, co by jsme si bez nich počali o ně přijít.

0 0
možnosti

R^ - obchod az na prvním místě ... as usually ... zajímavá také "doktrína" o neustalem pokroku a přitom se prosazuje defacto opak odpovídající ale centralizaci tj. moci ... jeden vrt/jeden dul/jedna elektrana - jedna energie - jedna energetická "svoboda" ... a co bez energie dnes funguje ...

0 0
možnosti

Dobre,

pochopil jsem proc tolik i ceskych trollu je proti zelene energii.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik