Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že zásadní informaci pronesl dnes pan Smrž v jiné diskusi:

Cituji: "Jaderná elektřina je 3-5 krát dražší než z větru či slunce ..."

Jinými slovy říká, že jakákoliv FVE nebo VE, která žádá o dotace, pokud jsou aktuální výkupní ceny proudu vyšší, než 1/5-1/3 ceny proudu z JE, by měla být okamžitě od těch dotací odstřižena a zažalována pro podvod. Cena proudu z Temelína je něco přes korunu na kWh (včetně splácení úvěru na stavbu a úroků z něj). Hranice ceny proudu, nad kterou by neměly FVE a VE dostávat dotace, je tedy podle Páně Smržových údajů někde mazi 25 a 40 haléři za kWh.

Pokud bychom byli Britové, tak by samozřejmě ta hranice byla výš. BUdovaná jaderná alektrárna Hinkley C má mít zaručené ceny odkupu 2,7 kč/kWh. To znamená, že pokud s tím poměrem cen pan Smrž nelhal, tak ani podle britské úrovně cen by neměly dostat dotace či doplatky k ceně žádné VE ani FVE, jakmile výkupní cena proudu na trhu stoupne nad 90 hal/kWh.

Doufám, že v tomto smyslu napíše co nejdříve další dopis premiérovi. :-)

Odkaz na příspěvek:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/jaderna-energie-ekologie-jadro-macron-zeleni-eu.A220103_195545_zahranicni_albe/diskuse?vlakno=111363008

0 0
možnosti

V JE nemáte započítány například limity pojištění (to jsou ty nepojistitelné jaderné havárie a proto jsou na ně státní zákonné limity) a cenu finančních garancí kdy rozpočet navyšujete v násobcích což by jakýkoliv komerční projekt položilo, ale stát jen odepíše investici ale fy zicky zkrachovat nemůže jen udělá měnovou reformu nebo to uhradí inflací - resp. plošným znehodnocením úspor. Nemluvě že roste cena konvenčních energií právě proto že to odráží jejich omezené zdroje (fyzickou dostupnost) a právě ta jejich rostoucí cena je impulzem pro zdroje neomezené pokud si nechcete budovat energetický sekáč ze zdrojů které budou jinde vyřazovat. Nemluvě že tím máte stále nedořešenou politickou otázku (navíc v liberální ekonomice s demokraci) proč by stát měl něco provozovat když je to možné realizovat čistě na komerční rovině. Technické prostředky k tomu jsou - FVE, VE a bateriové systémy. Trh s obnovitelnými zdroji se musí poté přirozeně postupně rozvíjet a navyšovat (nelze fyzickou výrobní základnu vytvořit rozhodnutím od stolu ale postupým fyzickým vytvářením ) a regulovaný a centralizovaný státní "trh" s konvenčními zdroji tomu odpovídajíce postupně utlumovat.

0 0
možnosti

M31i17l88a60n 58S80m57r97ž

6. 1. 2022 21:33

Základní dvě otázky, které jsem otevřeným dopisem chtěl a stále chci panu premiérovi i veřejnosti položit, zní: Může Česká republika do roku 2030 splnit svůj slib Fit for 55 výstavbou jaderné/ých elektráren, z nichž ani jedna k tomuto roku nebude vystavěna? A druhá: Mohou se jaderné elektrárny do roku 2050 zásadně podílet na snížení světových emisí skleníkových plynů, když nejambicióznější scénář mezinárodní organizace výstavbou 1000 1 GW jednotek sníží emise maximálně o 8%?

Na to jsou jen dvě odpovědi: Ano nebo Ne

0 0
možnosti

Budeme provozovat uhelné elektrárny do doby, než je nahradí jádro. Tak to vyplývá ze SEK. Máme zásoby uhlí na 50 let. Jen tak neupadneme do chudoby, i když je to vlastně páně Smržova přání.

0 0
možnosti

Všichni prtoijaderní aktivisté i skeptici by si měli přečíst analýzu předního českého jaderného fyzika Dr. Vladimira Wagnera o rozvoji jaderné energetiky v celém světě v roce 2021 s výhledem na další roky. Je to zde: https://www.osel.cz/12101-jaderna-energetika-v-roce-2021-jadro-v-taxonomii-eu.html

Kdo myslí na perspektivu svého národa a země, staví jaderné elektrárny. Čína loni na podzim oznámila, že do roku 2035 postaví 150 nových reaktorů! Staví je nejen sama Čína, ale pro ni Rusové i další země, v průměru to znamená 11 nových bloků ročně. V roce 2025 bude mít Čína postaveno navíc 247 GW v nových uhelných elektrárnách s životností 50 let. Asi je hned tak kvůli posedlostí Západu dekarbonizací zavírat nebude, že? Nebo že by na Čínu NATO zaútočilo vojensky, aby také Green Deal plnila? Čím více Západ podřízne svou stabilní energetiku a ekonomiku, o to více zchudneme. Navíc Čína kontroluje dle IEA 85 % surovin a technologií na výrobu OZE. Pak si tady v EU Čína všechny hmotné statky nakonec za hubičku skoupí.

3 0
možnosti

Zajímavé informace, ale domnívám se, že akumulace energie ještě není dostatečně vyřešena.

2 0
možnosti

M71i32l59a12n 46S16m71r27ž

5. 1. 2022 12:22

V diskuzi nebyla akcentována podstatná skutečnost, kterou jsem v dopise uvedl, že jaderná energie nemá potenciál odvrácení klimatické katastrofy. Z časových a kapacitních důvodů.

2 2
možnosti

E40m68i64l 72N30o74v94á48k

5. 1. 2022 12:37

Ten potenciál samozřejmě má, je to jen další ukázka vaší demagogie. Je řada států, které dokázaly výstavbou jaderných elektráren razantně dekarbonizovat svoji energetiku během jediné dekády. Žádný, u kterého by se to v takovém měřítku podařilo sluncem a větrem.

3 0
možnosti

Chápu autorovu motivaci, nevím ale, kde bere jistotu, že jaderné elektrárny budou mít problémy s chlazením. Ještě nedávno se tvrdilo, že spodní voda v ČR je v katastrofálním stavu a že bude dlouho trvat, než se původní stav obnoví (pokud vůbec), a najednou stačil jeden deštivější rok a hydrometeorologové se nestačí divit, jak se vše během krátké doby změnilo. Není tedy vůbec jisté, že v příštích letech budou mít JE problémy s chlazením kvůli nedostatku vody.

3 0
možnosti

M16i53l34a21n 64S91m33r61ž

5. 1. 2022 12:03

V minulých letech bylo kvůli nikoliv nedostatku, ale kvůli teplotě vody odstaveno v létě v několika JE v západní Evropě. Když se ohřeje nad určitou hranici, je řeka ohrožena poklesem obsahu kyslíku, vývojem anaerobního prostředí a tudíž zánikem většiny života.

1 1
možnosti

Chápu, že s autorem můžeme nesouhlasit, já třeba proto, protože požaduji spočítat kompletní uhlíkovou stopu na 1MWh vyrobené energie u všech zdrojů, když už se teda poměřují kdo je víc zelený. Také bych poměřil domicil zisků, kdo z kterých zemí má jaký zisk na tu 1MWh a kde odvádí daně.

Ovšem ostré, pomlouvačné a sprosté narážky převážně do tří slov, si odpustím, neříkají nic o autorovi blogu, ale vše o těch, kteří je plodí.

Jedna věc je totiž jasná jak den, fosilní energie pomalu končí, rozhodně je nejvyšší čas hledat náhradu, jádro také skrývá velké nebezpečí, neb Murphyho zákony fungují s jistotou nekonečnou a jaderný odpad je zlo, ať je kdekoliv ukryté. Nemůžeme být závislí na turbanech a na nové rudé totalitě. Co s tím, láme si někdo ze zdejších sprosťáků hlavu, těžko.

0 0
možnosti

E87m95i45l 86N78o92v38á36k

5. 1. 2022 9:49

Kompletní uhlíková stopa na 1 MWh vyrobené energie u všech zdrojů spočítaná je, třeba wikipedie uvádí dva nejcitovanější zdroje zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas_emissions#By_energy_source

Jádro neskrývá větší nebezpečí než ostatní zdroje energie, statisticky je to totiž jeden z nejbezpečnějších zdrojů, a to i se započtením jaderného odpadu z provozu jaderných elektráren, který ještě nikomu neublížil.

4 0
možnosti
Foto

Čichám, čichám dotaci, kolik toho Fialo bude? To je asi tak vše, co nám chtěl pan Smrž napsat...

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS