Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Autor jako předseda sdružení Eurosolar doufám ví, že v ČR je instalován výkon 2000 MWp ve fotovoltaice. Ten se podílí na české výrobě marginálními 2,65% za cenu v desítkách miliard kč ročně (1 bilion za 20 let garantované ceny). Nikdo ovšem nikomu nezakázal aby stavěl další FVE. Jen laskavě za svoje a netahat peníze z našich kapes. Podobné je to s větrníky. Někdo snad autore zakazuje jejich výstavbu? Kdo si najde pozemek a dostane stavební povolení může stavět, vyrábět i prodávat. Jen laskavě za svoje peníze. Ohánět se socialistickými závazky jste se měl za minulého režimu. To jste propásl i když levičácká Evropa dává nové příležitosti takže čest Vaší práci.

1 0
možnosti
ZZ

Nevím jak je tomu dnes, ale před 10 lety, když jsem chtěl dávat na barák fotovoltaiku, tak jsem to po propočítání zavrhnul, protože podmínky odběratele byly naprosto nepřijatelné. Dospěl jsem k závěru, že ani za 25 let se náklady nevrátí !!! Vlastně to skoro vypadalo, jako by čím víc vyrobím, tím víc prodělám - protože prodejní cena byla za hubičku.

Přitom v Německu to fungovalo tak, že do sítě šel přetok za stejnou cenu jako byl nákup. Do cca 15 let byly veškeré náklady umořeny.

Nevím jak je tomu dnes - už se o to nezajímám, ale největší brzdou masového rozvoje byl ČEZ - a distribuční sítě.

Zato solární baroni - na těch se opravdu nešetří.

:-(:-(:-(

1 0
možnosti
TD

122 TWh z větru v ČR? To je naprostá fantasmagorie. To je mimo ŘÁDOVĚ.

Řekněme, že budeme uvažovat mimořádně vysoké využití instalovaného výkonu 40 % (více než uvádějí ty nejoptimističtější scénáře). Potom potřebujete 35 GW instalovaného výkonu. Při instalaci těch největších monster (12 MW turbína Haliade-X s průměrem 220 m, byť ta ještě není komerčně dostupná a až bude, tak se bude instalovat do moře a ne na souši) byste potřeboval umístit téměř 3000 takových turbín. Můžete mi říct kam?

Podotýkám, že rozloha CELÉ ČR je necelých 79 tisíc km2, takže byste potřeboval umístit jednu megaturbínu, která bude vidět desítky km daleko, každých cca 5 km (do čtverce 25 km2) na CELÉM území ČR. Takže skončíte ve stavu, kdy z každého místa v republice bude vidět několik turbín vyšších než Žižkovský vysílač. Good luck...

4 0
možnosti
ZJ

V Rakousku úspěšně prodávali zařízení, které filtrovalo el. proud na ekologický a neekologický (Český z Temelína).

Nebyl jste spoluautor?

2 0
možnosti
Foto

S tím zařízením to byla jen recese. Ale je fakt, že to spousta lidí nepochopila a projevila o ně vážný zájem.

0 0
možnosti
ZZ

Už to vidím, jak někde přesvědčíte obyvatele vesnice s 1000 domy, aby odstavili své zánovní plynové kotle a přešli na centrální vytápění biomasou, které bez státní dotace neprofinancujete.

Všechno je otázkou ceny a ekonomičnosti.

Navíc byl jsem svědkem, kdy průmyslový podnik chtěl odstavit své hnědouhelné kotle a přejít na ekologickou štěpku.

Skončilo to fiaskem. Kotle nedosáhly potřebného parního výkonu a kotle se musely přebouchat zpět na hnědé uhlí. Ještě že ty staré rošty nedaly do šrotu !!!

:-(

2 0
možnosti

M68a31r25t37i79n 50Š19u95l89c

1. 11. 2020 13:21

Obnovitelné zdroje jsou jistě fajn ..a patří jim budoucnost.

Ale neviděl bych jako tragédii se držet při zavádění poněkud "v závěsu" ..sledovat a následovat to s rozumným odstupem.

Vývoj jde hodně rychle dopředu, využitelnost a efektivita různých obnovitelných zdrojů stoupá.. Co se dnes zavede zítra je již překonané..

Teď se čeká pravý boom evropských pobídek (a dá se předpokládat i kvalitativně technologický skok ve využívání těchto energií).

Oceňuji průkopníky a idealisty. Ale je špatné chovat se jako rozumný hospodář a vyčkat si až na osvědčené, vychytané technologie (vsadit až na ten vítězný trend).. navíc doprovázené příslušnými finančními pobídkami? ;-)

0 0
možnosti
EN

E22m91i16l 40N46o10v47á95k

1. 11. 2020 12:40

1) Když už se oháníte studií Fraunhoferova institutu, tak si nejprve zjistěte, jaký je správný název této instituce. Opakovaně ho komolíte.

2) Ústav fyziky atmosféry AV ČR větrný potenciál ČR zpracovává dlouhodobě. Tady máte aktuální závěry z letošního roku: https://csve.cz/img/wysiwyg/file/Potencial-vetrne-energie-2020.pdf

"- v konzervativním scénáři lze do roku 2040 očekávat výstavbu přibližně 800 VtE o výkonu 2500 MW a výrobě energie 6,2TWh ročně"

"- v optimistickém scénáři lze do roku 2040 očekávat výstavbu přibližně 1400 VtE o výkonu 7000 MW a výrobě energie 18,8 TWh ročně."

Jinými slovy, Vámi uváděný potenciál 122 TWh je naprostý nesmysl. Stačí se nakonec podívat do sousedního Bavorska s podobnými podmínkami jako má ČR, které je výstavbě OZE velmi nakloněné, ale větrná energie poskytuje jen cca 4,5 TWh ročně a prakticky žádné další větrné elektrárny už se tam nestaví, protože chybí místa, kde by proti nim neprotestovalo místní obyvatelstvo.

3) Z výše uvedeného je jasně vidět, že obnovitelné zdroje své limity mají ještě daleko níž než jaderná energie.

4) O zásoby uranu vůbec nemusíte mít obavy, uranu je na světových trzích přebytek a je velmi levný. V případě nedostatku dojde k otevření nových dolů, kde se v současnosti nevyplatí těžit kvůli jeho nízké ceně. Se zapojení množivých reaktorů, thoria nebo těžby uranu z mořské vody jsou jeho zásoby nevyčerpatelné.

5) Nulový výnos energie je naprostý nesmysl, energie v uranu je naopak nejkoncentrovanější forma energie, kterou umíme využívat.

6) Pokusy o přepracování paliva vedou k tomu, že např. Francie jím pokrývá zhruba 20% svojí spotřeby uranu, závod LaHague takto vyrobil už 23 tisíc tun přepracovaného paliva. Rusko provozuje rychlý množivý reaktor, který bude od příštího roku plně zavezen recyklovaným palivem. Navíc umožňuje likvidovat i zbraňový uran nebo plutonium, což se taky děje.

9 0
možnosti
EN

E75m86i45l 63N59o41v17á45k

1. 11. 2020 12:52

7) Chladicí voda v řekách je limitou tam, kde se používá průtočné chlazení, což je pouze u některých starších elektráren. Nové mají vždy buď chlazení odparem, nebo se chladí mořskou vodou, toto je tedy jen další pseudoproblém.

8) Ohánění se extrémním příkladem Hinkley Point C je už poněkud trapné, mnohokrát se psalo o tom, že elektřina z této elektrárny je drahá kvůli nevhodnému modelu financování, zrovna včera bylo oznámeno, že zelenou dostane identický projekt Sizewell C, kde díky jinému finančnímu modelu bude cena elektřiny mezi 40-60 librami na MWh.

9) Příklady zemí, které se snaží o přechod na obnovitelné zdroje ukazují, že zavádění OZE k nízkoemisní energetice nevede, viz příklad Německa, které po dvaceti letech úsilí je šesté nejhorší v emisích CO2 v celé EU, navzdory neskutečnému množství vynaložených prostředků, za které dnes mohli mít podobně nízkoemisní energetiku jako má jaderná Francie nebo Švédsko.

10) V Číně jsou schopni postavit jadernou elektrárnu za pět let, takže místo mudrování proč to u nás nejde by bylo vhodnější začít mudrovat, jak to zařídit, aby to podobně rychle šlo i u nás.

11) Bilančně soběstačné komunity jsou k ničemu, protože vždy vyžadují nějaký tvrdý zdroj z vnějšku, které Vy chcete skoro všechny zrušit.

12) V přesvědčování lidí, aby změnili svůj způsob života, přeji hodně štěstí. Naštěstí ale nízkoemisní energetiku můžeme vybudovat i bez toho.

7 0
možnosti

Amišům v jejich komunitách také není špatně ...:-)

4 0
možnosti
OF

Skoro jste mě přesvědčil:-)R^

0 1
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik