Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Smrži, jako obvykle píšete zavádějícím způsobem. Jestliže napíšete, že nějaká oblast je zásobena 100% podílem elektřiny, či ostatních energií z OZE, pak předpokládám, že neodebírá žádnou z veřejné sítě, nebo je v ještě lepším případě úplně odpojena. Je to tak? Není, že ne. Ona je zásobena 100% pouze v v ideálních podmínkách a zmiňováno je to propagandisty vašeho typu s cudným zamlčením důležitých souvislostí. Třeba v tom smyslu, o kolik bylo nutno předimenzovat instalovaný výkon oproti zásobování z klasických zdrojů.

Zrovna tak je argumentační faul to, že neustále připomínáte výrobní láci OZE, aniž byste zmínil, kolik stojí ukládání energie ať už v jakékoliv způsobu.

Neustále si stěžujete na to, jak u nás OZE pšenka nekvete, ale brání někdo někomu stavět OZE? Nebrání, jenom to stát momentálně odmítá dotovat. Tak proč nikdo nestaví, když je to podle vás tak neskutečně levné a výhodné?

Mlátíte zde už po sté prázdnou slámu bez toho, abyste odpovídal na otázky slabin OZE a ty jsou:

- jak to bude, až OZE v národních výrobních portfoliech převládnou, kdo a čím bude vyrovnávat kolísavost dodávek z OZE

- skutečně jsou OZE investičně tak laciné, když pro zajištění spotřeby je potřeba jejich instalovaný výkon 3-4krát předimenzovat?

- kdy konečně bude dodávka energie z OZE plně v režii jejích producentů, tedy kdy budou oni muset ručit za to, že energii dodají ve stanovený čas ve stanoveném množství a kdy přestanou parazitovat na klasické energetice, která musí její produkci přednostně vykoupit a ještě vyrovnat slabou nebo příliš silnou dodávku ve vlastní režii?

- bude to po tom, co jsem vyjmenoval a co rozhodně není všechno ještě tak laciné, jak neustále píšete?

Ani mi nemusíte odpovídat, bude to řádově dražší než jsou dnešní ceny.

2 1
možnosti
MS

M58i75l33a22n 90S61m83r55ž

31. 10. 2020 9:57

Pane Šťastný, také od Vás mě Vaše poznámka nepřekvapuje. Proč prosím předpokládáte, že když je jistá oblast bilančně zásobována obnovitelnou energií, že nesmí žádnou energii dovážet? I velcí exportéři elektřiny jako SRN či ČR přece rovněž elektřinu občas dovážejí. Co je podle vás špatné dovážet elektřinu z míst, kde je jí přebytek a je tam levná?

Jistě, že výkon OZE musí být předimenzován. Proč? Protože se v obdobích přebytku se elektřina využije pro výrobu syntetických plynů, či v tzv.sektorovém propojení na přípravu tepla či pohonných hmot, to jak v denních, tak sezónních špičkách výroby.

Akumulační techniky existují (i jiné než přečerpávací elektrárny), například P2G, jehož investiční cena by měla podle vynálezce této metody, prof. Sternera dosáhnout během20-30 let investiční náročnosti 500 USD na instalovanou kW, tedy nejméně 10 krát méně, než investice do jaderných zdrojů. Jsou i další možnosti akumulace, například do roztavených solí, či kapalného vzduchu.

Zde někdo brání výstavbě OZE? Jistě, že ano! Například ve Zlínském kraji se nesmí rozhodnutí krajského zastupitelstva stavět větrné elektrárny, v Plzeňském to platilo ještě nedávno, než se tento zákaz podařilo senátorovi Smutnému zrušit. V Praze se nechal zástupce primátora Hlaváček slyšet, že FVE na střechy nepatří,. protože zvyšuje tepelný ostrov. Patrně zapomněl na to, že bez OZE bude mít tepelný ostrov všude. Slyšel jsem o starostech a starostkách, které odmítají, via stavební úřad, samy nemohou)

Jistě, že chybí dostatečná kapacita akumulace, ale zatím není životně nutná a čeká se na technologický rozvoj a zvyšování účinnosti (elektrolytického rozkladu vody).

Dobře, chápu, že nemáte rád obnovitelné zdroje. Tak se Vás ptám: Jak chcete energetickou situaci řešit, nejenom v ČR, ale i jinde? Jádrem? To si opravdu myslíte, že lze do 20-30 let postavit tisíce jaderných elektráren?

0 0
možnosti
MS

Pokud vím, snad jediná konkurenceschopná výroba obnovitelné elektřiny včetně zálohování je kombinace větrníků v Severním moři a přečerpávacích elektráren ve Švédsku. Jenže jsou tam téměř neopakovatelné přírodní podmínky.

0 0
možnosti
Foto

Spíš v Norsku. Tam mají tolik elektřiny, že si mohou dovolit 4x vyšší spotřebu na hlavu než my a k tomu zálohovat přilehlé státy.

Švédsko má už dlouho tak půl na půl vodu a jádro, k tomu se teprve poslední dobou přidávají větrníky.

0 0
možnosti
MR

Je to trochu zavádějící. Větrné elektrárny jsou vyrobeny jinde, za pomoci energie vyrobené jinde, jak? Dopraveny byly automobily vyrobenými jinde, poháněnými palivy vyrobenými jinde. Dotovány byly penězi, vydělanými ( a posléze odebranými) jinde. Tyto ostrůvky slouží jako výstavní skříň zelené doktríny, a byť jsou provozně ( energeticky, ne ekonomicky) soběstačné, v realitě musejí být dotovány z vnější.

1 0
možnosti
EN

E37m81i74l 28N26o70v31á72k

30. 10. 2020 22:29

Nejsou soběstačné ani energeticky. Pouze statisticky v ročním úhrnu.

1 0
možnosti
JH

J68i40ř40í 74H10o32u93f74e29k

30. 10. 2020 19:25

Bionafta, biomasa, bioplyn, to jsou technologie, které s obnovitelností nemají nic společného. Zůstává po nich zplundrovaná příroda a pole prolitá chemikáliemi a krví. A výsledkem je stejně jenom ten jimi nenáviděný oxid uhličitý.

1 0
možnosti
MS

M35i67l58a13n 94S10m80r92ž

31. 10. 2020 10:01

Biomasa není obnovitelný zdroj, pakliže není odpadní a to zase závisí na legislativním nastavení. Oxid uhličitý se opět rostlinami pohltí.

0 0
možnosti
ZJ

Vašnosto!

Voni nejsou normální, Voni jsou korunovanaj.

(ale asi dobře placenej)

1 0
možnosti
MS

M94i41l77a39n 52S85m35r56ž

31. 10. 2020 11:18

Nejsem normální, že prosazuji čistou levnou energii? Vy vašnosto čekáte na fúzi? A jak v těch dalších 40-50 letech? Budete sedět v lednici?

0 0
možnosti
MS

Tak ať němečtí vesničané šetří, ať do roku 2038 stihnou našetřit na kompenzace pro německé podnikatele. Ono se to hezky čte, když pořád mají Němci potřebu dovážet ročně cca 20 milionů tun uhlí.

0 0
možnosti
Foto

V úvodu článku se píše "Obnovitelné zdroje vyrábějí elektřinu levněji a s menšími externími náklady, než jaderné nebo fosilně provozované elektrárny."

Marně jsem pak čekal, že u vyjmenovaných projektů bude v první řadě popsána i jejich ekonomika (investiční náklady, provozní náklady, výroba, prodejní cena, výnosy), která by tuto hypotézu prokazovala. V celém článku se ale dále o nákladech i cenách cudně mlčí.

7 0
možnosti
MS

Také se cudně mlčí, kdo zajistí dodávky plynu. Nejsou to jenom Němci, kdo v EU přechází na plyn. Takže Putin, nebo Erdogan?

4 0
možnosti
JF

Jj - pomalu ale jiste - to jen tady v pupku světa musí být všechno hned ;-)

1 0
možnosti
EN

E78m81i46l 19N21o35v63á45k

30. 10. 2020 15:22

Je to pořád dokola to samé. Samozřejmě není problém obklopit nějaké území např. lány solárních panelů a vyrobit v něm v ročním úhrnu klidně 1000 % spotřebované elektřiny. Celé to ale funguje jedině díky tomu, že existuje jiné území, které je schopné v době, kdy svítí slunce, přebytky odebrat, a naopak poskytnout svoje přebytky ve chvíli, kdy slunce nesvítí.

Kdyby ale mělo takhle fungovat každé území, tak nebude kam přebytky exportovat a odkud je importovat. Pak nastupuje už jen slepá víra v novou zázračnou akumulaci, která tyto problémy vyřeší, aniž by udělala ještě větší díru do kapes spotřebitelů, než ji dělají současné OZE.

6 0
možnosti
MS

M77i47l31a11n 61S44m60r44ž

31. 10. 2020 11:21

Akumulace, prodej a nákup, sektorové propojení. Výroba PMH a tepla z přebytků, ty lze snadno uskladnit.

Jistě, že to samé. Máte lepší variantu energetiky?

0 0
možnosti
RW

Jenom mi tam chybí, kolik lidí se jim muselo složilt na dotace.

7 0
možnosti
MS

M53i64l63a11n 90S15m14r43ž

31. 10. 2020 10:55

V dalších dílech se dovíte jaký přínos to regionu Rhein Hunsruck přináší. Jak si myslíte, že se skládá na jaderný reaktor? Výhodnými půjčkami podle EUROATOMU a daňovými úlevami, takže na jádro my všichni.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik