Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M46i74l26a87n 50S44m87r52ž

12. 11. 2018 17:07

Vážení diskutující, děkuji za vaše příspěvky. Od této chvíle, již na žádné poznámky, údaje či invektivy k tomuto článku nebudu reagovat, protože také mám jiné věci na práci.

0 0
možnosti

Jediná správná cesta je okamžitě ukončit všechny energetické, zejména solární dotace a prostředky přesunout do vědy a výzkumu obnovitelných zdrojů energie.

Cíl je jasný, každý přístroj, dům, továrna a zařízení si musí sám umět vyrobit tolik energie, kolik potřebuje k provozu. Energii musí získat z obnovitelných zdrojů, které jsou na daném místě dostupné. U náročnějších provozů je vícezdrojové získávaní energie nutné a navíc není žádoucí převádět jednu energii na druhou (teplo na ee, nebo obráceně). Tohle není sci-fi, první vlaštovky pouze brzdí omezený rozpočet na výzkum, vývoj a výrobu prototypů.

Například

https://technet.idnes.cz/jak-jeste-lepe-vyuzit-solarni-clanky-levneji-a-efektivneji-pa9-/tec_technika.aspx?c=A080718_135908_tec_vesmir_mbo

https://www.hytep.cz/cs/vodik/informace-o-vodiku/vyuziti-vodiku/588-palivove-clanky

https://automatizace.hw.cz/clanek/2006122601

0 0
možnosti

Proboha zkuste přemýšlet než začnete něco jen tak papouškovat. Ten objev z MIT v prvním odkazu je starý už deset let a zatím je v této oblasti vcelku ticho po pěšině resp. stále narazíte hlavně na oslavné články, co všechno bude a jaké možnosti to nabízí. Za svou technickou praxi mám zkušenost, že pokud se o něčem dlouhé roky jen mluví jako o naději, ale nedochází k rozšíření, tak je to špatný signál.

Palivové články jsou fajn věc, ale je tu jeden základní problém. Vodík. Jeho výrobu ve velkém měly zajistit především vysokoteplotní jaderné reaktory přes takzvaný I-S cyklus. A tady je skutečně ticho po pěšině. Teď se začíná hovořit o elektrolýze ve spojení s OZE, jako možnost likvidace přebytků, aby nám kvůli šíleným výkonovým přetokům nepadala rozvodná soustava a navíc OZE nezačaly v obdobích přebytků výkonu v podstatě kanibalizovat samy sebe.

A superkondenzátory? Fajn věc na určité aplikace, především díky jejich schopnosti zvládat velké krátkodobé proudy, ale jejich měrná kapacita, která je minimálně o řád nebo ještě více menší než u Li-onek nebo Ni-mh akumulátorů ukazuje, že od nich prozatím nelze čekat zázraky na poli akumulace energie ve velkém.

1 0
možnosti
Foto

Nemám ráda obnovitelné zdroje energie, protože na ně musím zbytečně doplácet. Na každé faktuře za elektřinu je mimo jiné částka na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie.

0 0
možnosti

M25i55l54a42n 31S68m32r80ž

12. 11. 2018 8:17

Nemáte ráda obnovitelné zdroje, protože nevíte kolik doplácíte a budete doplácel na jádro a uhlí a nejste schopna ocenit transparenci ceny OZE.

0 0
možnosti

Co se řepky týká, autor jako obvykle nezvládá problematiku. 2/3 výměry jdou do potravinářství takže následné vývody jsou mimo.

Obecně se dá říct, že obnovitelna energie je nepopulární z různých důvodů. Například solární tunel, nebo špatné články v novinach.

0 0
možnosti

Produkce obnovitelné energie byla zneužita zelenými.

Jednak k pokusům rozmělnit a chaotizovat energetický trh, jednak zabudovat produkci OZE elektřiny do ideologie strašení globálními klimatickými změnami.

0 0
možnosti

Platí tady heslo rozděl a panuj.

Klasickou velkou energetiku nejde snadno ovládnout , protože je velká, protože zaměstnává spousty odborníků a protože funguje přísně ekonomicky a na vědeckém a technickém základě, bez politické ideologie.

Ovšem OZE zdroje jsou už z principu většinou malé zdroje mnoha majitelů, jejich úspěšné ekonomické provozování, aspoň krátkodobě, nemusí být vůbec prováděno za vědeckém a technickém základě. Majitelé těchto drobných zdrojů mohou být tedy velmi snadno ovládán. propagandou, ideologií, všelijakým marketingem, přidělováním dotací a podobně. Majitelé drobných OZE zdrojů tak mohou být směřováni k tomu, aby jejich ekonomická činnost v důsledku společnosti škodila, ekonomickými úlitbami - dotacemi mohou být z této skupiny získávány politické hlasy stejně tak, aby se kruh uzavřel, z nich mohou být zpět těženy finanční příspěvky právě na finanování příslušné "správné" zelené ideologie, propagandy a marketingu včetně dalšího strašení klimatickými změnami.;-D

0 0
možnosti

M71i18l94a29n 13S13m16r40ž

11. 11. 2018 15:38

Vážený pane Polášku, jste si opravdu jist, že 97% konsenzus v otázce antropické příčiny klimatické změny mezi vědeckou komunitou je strašení? To mě opravdu mrzí.

Pohlížíte na všechno jen a jen prismatem peněz? To mě také mrzí. Jak si prosím koupíte přátelství, lásku (nemyslím na hodinu), zdraví (nemyslím léčení), jak si koupíte dobrý vztah se svými dětmi, atpdb....

0 0
možnosti

Vytvořila se spíše umělá bublina, že to není efektivní, a solární baroni okradou již tak ubohý a chudý lid v české kotlině, ale spíše to vypadá na velké lobby pro stávající poskytovatele energií, kteří si chtějí udržet svůj monopol postkomunistické neporazitelnosti bez jakýchkoliv privatizačních změn, které by je odsunuly na druhou kolej anebo na slepou kolej spotřebitelských odběrů.

Dokážete si představit, že by si každý člověk v naší Zemi mohl dovolit si nainstalovat fotovoltaiku ve svém domě a ušetřil by tisíce za energii, kterou vyrábíme z větší části z uhlí, které je největším producentem CO2 do ovzduší?

Tento scénář je pro některé české chuďase, kteří stojí ve vedoucích úlohách dozorčích rad energetických koncernů naprosto nepřijatelný. Tomu se ani nedivím. Všeci přece kradú, aby mohli z něčeho žít...

1 0
možnosti

Nikdo nikomu nebrání, aby svůj dům úplně odpojil od elektrické sítě a pořídil si na střechu FV panely a do sklepa pořádnou záložní baterii a střídač.

Aby měl v ostrovním provozu elektřinu 24 hodin denně 365 dní v roce a aby taky mohl používat spotřebiče odebírající proud do 16 Ampér při napětí 230 voltů stejně jako to zajišťuje dnes běžné připojení k síti.

Proč to ti řvouni o lobbování a monopolu "klasických energetiků" asi nedělají a jen řvou a lžou? ;-D

1 0
možnosti

Pan autor má v informacích o sobě uvedeno, že přednášel na fakultě energetiky VŠCHT. Pokud se přednášky týkaly výroby elektřiny, tak pravděpodobně ví, jak se fingovala výroba ze soláru v noci a jistě ví, že ty fámy o svícení jsou jen zakrývací manévr. Mě samozřejmě trochu děsí představa, že by to někdo zneužíval nebo nedejbože masivně zneužíval, ale věřím, že si s tím odpovědné osoby/orgány poradí.

0 0
možnosti

Proc ? Protoze v Cesku to byl PODVOD ! Tak jako tisice dalsich veci.

1 0
možnosti

Takže u solárů máme tyto problémy: Zastavěné pozemky, výkupní cena, podvody, úplatky, neprůhlední vlastníci, napojení na politiky, drahý provoz, nevyjasněná likvidace odpadu a kromě toho nevyrobí se elektřina v noci, v zimě, v parném létě a když je zataženo, prostě přesně tehdy když je elektřina potřeba. Navíc o ekologii nemůže být ani řeč, uhlíkovou stopu máme spočítanou pro kde co, ale pro 1kW z fotovoltaiky ne. Proč politici rozhodli, že někomu zaplatíme naprosto nesmyslný a ztrátový byznys? Kdo z toho skutečně těží? Proč není zaplacen seriózní výzkum a vývoj obnovitelných zdrojů a používá se drahá technologie s minimální účinností?

4 0
možnosti

S tou fotovoltaikou to funguje trochu jinak. Je samozřejmě nesmysl na panely svítit v noci, ale proč z nich ve dne, hlavně když málo svítí slunce, nevyždímat víc? Je samozřejmě možné přímo připojit dieselagregát přímo na rozvody (V.K. by řekl, že nepozná špinavé elektrony :-P), ale ještě snazší je použít přívod např. z vedlejšího statku a tuto levnou elektřinu "přidávat" k té solární a draho prodávat. Pokud se to dělá rozumně, cca max 50:50, tak "zdvojnásobíte" výkon svojí elektrárny, tedy i zisky a nikdo nic nepozná. No a my zákazníci to zaplatíme. :-P

4 0
možnosti

Myslím, že to by dnes už nefungovalo. Okamžitý výkon takových elektráren se přináší do dispečinků, data se ukládají a určitě kontrolují příslušným statistickým softwarem. Který objeví, když elektrárna dodává do sítě víc než by měla.

Ostatně tuším byly nějaké soudy, kdy FV elektrárny zvyšovaly svůj výkon nějakou výměnou panelů za efektivnější či co a žádaly za ten zvýšený příkon příplatek navíc a ten jim nebyl soudem uznán.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik