Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M30i70l68a27n 70S90m73r49ž

19. 3. 2018 21:46

Neopomenutelná část diskutujících odmítá přijimout informace z odborných webů nebo vědeckých článků jenom proto, že se s tou kterou informací setkává poprvé. Do určité malé míry je to pochopitelné, zarážející je pouze množství a urputnost. Je to dáno tím, že v Česku nežijeme v prostředí důvěry a pochopení, ale v prostředí lží, přetvářky a manipulací? Je-li tomu tak, je to mimořádně smutné.

To co na tomto blogu uvádím a obhajuji je je cílem naší evropské organizace EUROSOLAR - úplná náhrada fosilní a jaderné energie obnovitelnou, především z humanistických důvodů.

Na koncepci přestavby energetiky do obnovitelné formy se podílí mnoho excelentních vědeckých ústavů, univerzit a pracovišť po celém světě. Obnovitelnou energii lze studovat třeba v Německu. U nás jako šafránu.

0 0
možnosti

P92a40v39e61l 52H74e59k

18. 3. 2018 20:33

Chtělo by to nějaký praktický příklad, dům či bytové jednotky napájené čistě z fotovoltaiky a větrníků se schopností akumulace. Ostrovní systém, žádný kabel který by sosal v případě potřeby nebo odváděl přebytky. A zkušenosti obyvatel, formou blogu, jak si vaří, perou, topí apod., samozřejmě u nás, zkušenosti cizáků nejsou relevantními.

0 0
možnosti

M50i45l43a83n 53S34m92r30ž

18. 3. 2018 21:52

Děkuji za dotaz. Proč Vám nepřijdou zkušenosti ze sousedních zemí relevantní? Německo či Rakousko jsou snad klimaticky odlišné?

V létě roku 2016 by dán ve Švýcarsku do užívání dům s devíti byty, který získává veškerou energii pouze ze Slunce. Nejenom výroba a akumulace, ale i spotřeba je zajištěna nejmodernější technikou. Elektřina se získává z fotovoltaických panelů na střeše a fasádě. Současná průměrná spotřeba byla snížena na polovinu (z dnešních 4400 kWh/rok na 2200 kW/rok), aniž by obyvatelé pociťovali nějaká omezení. Teplo se v 70 % získává z tepelného čerpadla využívajícího teplo podzemní vody. Pakliže není dostatek proudu, vybírá tepelné čerpadlo pro výrobu tepla vždy nejteplejší zásobník, aby dosáhlo nejvyšší účinnosti. Elektrická akumulace postačuje na tři dny, v delším období bez slunce se využije elektrolyticky získaný vodík přeměněný v palivovém článku na elektřinu a teplo. Cena takového domu leží deset procent nad cenou domu vybaveného konvenční energetikou.

Odkaz zde: http://www.enbausa.de/heizung-warmwasser/aktuelles/artikel/schweizer-mehrfamilienhaus-heizt-ohne-externe-energie-5630.html

U nás o takovém domě nevím, to ale neznamená, že neexistuje.

0 0
možnosti

Je pravda, že životnost FV panelů je až 30 let, přičemž ještě po 25 letech ztrácejí jen 20% výkonu ?

0 0
možnosti

M23i33l43a97n 75S49m81r71ž

18. 3. 2018 18:52

Ano, dalo by se to tak říci. Kvalita materiálů, konstrukce a provedení se stále zlepšují. Firmy většinou dávají dlouhodobé záruky na snížení účinnosti: 5% po deseti letech, 15% po dvaceti. Třicet let nejsou moderní panely v užívání a zrychlené zkoušky mají jenom omezenou výpovědní hodnotu.

0 0
možnosti

Obnovitelné zdroje jsou v jádru dobrá a potřebná věc, ale v Česku se najde vždy dost lidí, co si z toho udělají velmi zajímavý kšeft a v konečném důsledku natropí víc škod než užitku. Jsem zvědavý, kdo ta zastavěná pole za 20 let bude uklízet.

4 0
možnosti

M64i57l36a49n 69S12m80r31ž

18. 3. 2018 8:23

Děkuji za názor, záměr zákona na podporu výroby elektřiny z OZE byl koncipován tak, aby podpořil soukromé investice do zdrojů. To se povedlo, s tím, že v ČR se toho namíchali velicí investoři. Tomu, se ale nedalo úplně zabránit. Celkový efekt je ale pozitivní. Nikdo neočekával, že by se obnovitelná branže tak rychle rozvinula. Výstavba OZE převýšila výstavbu jádra a fosilu.

Jakou škodu OZE natropí? Větší než emise nebo jaderný odpad?

FV na polích nezůstane, protože je výhodné panely recyklovat, na zadní straně kontaktů je stříbro a zepředu čistý křemík. Ani krycí sklo není úplně obyčejné, má minimum železa, aby bylo čiré. Všechny komponenty tedy jsou významné suroviny pro další výrobu.

Proto nezůstanou na polích.

1 1
možnosti
Foto

V Česku vítr nefouká, větrné elektrárny jsou ždímačky na dotace Rv

0 0
možnosti

Ano, Milos Zeman mu to zakazal. A ty polomy v lesech zpusobuji americti imperialiste a zapadonemecti revansisti.

Zeptejte se na to pana Kocky.

1 0
možnosti
Foto

R29o32m76a85n 83K72o94z93e28l

17. 3. 2018 18:12

Zajímalo by mne, zda solární elektrárny aspoň splnily to, proč byly původně postaveny - aby se snížil podíl energie vyrobené v tepelných elektrárnách, snížilo množství spalovaných fosilních paliv - ví někdo?

0 0
možnosti

M84i59l29a32n 48S66m85r71ž

17. 3. 2018 19:08

Podíl solární energetiky je v celosvětovém energetickém mixu je zatím samozřejmě nízký, protože se jedná o novou technologii. Na světě je (2016) asi 2% elektřiny ze slunce a 5% z větru, což je téměř polovina produkce jaderné. V některých zemích je podíl větru a fotovoltaiky vysoký, ve Španělsku činil ve 2016 23,5% https://yearbook.enerdata.net/renewables/wind-solar-share-electricity-production.html, v Německu byl podíl všech OZE na výrobě elektřiny 38,3% https://www.energy-charts.de/ren_share_de.htm?source=ren-share&period=weekly&year=2017. Celková konvenční výroba elektřiny z uhlí v posledních pěti letech v SRN již klesá. https://www.energy-charts.de/energy_de.htm?source=conventional&period=annual&year=all (přehledné grafy)

1 0
možnosti
Foto

Koukám, že je tu řada průkopníků nových technologií na úrovni žentouru a ebonitové tyče s liščím ocasem. Škoda, že nemají zaznamenáno, co říkali jejich praprapradědové, když se po Čechách začaly natahovat elektrické dráty a stavět první elektrárny.

Každý pokrok je složitý a bez pokusů a dlouhodobých zkušeností se nedá nic dopředu ani doporučit, ani zamítnout.

Ještě stojí za zmínku generátory na bioplyn. V několika obcích u nás je používají, hlavně na vytápění. Funguje to na všechny možné odpady rostlinného původu.

Ti, co mají v hlavě použitelný mozek, tak na tom pracují, ti, co nemají, na tom hledají mouchy.

R^

1 0
možnosti

Jo, kdyby bioplynky jely jen na odpad ze zemedelske vyroby, tak to by byla parada. Jenze u nas zase sla dobra myslenka do kopru, takze ty lany kukurice, co u na rostou, nejsou urceny pro skrmeni, ale pro spaleni. Jak vypada pole kukurice po silnem desti, je hruza, jak bude takove pole vypadat po 10 letech, se radeji ani neodvazuji predstavovat. Jo, bonita pudy bude opravdu vyborna.

4 0
možnosti

Uz v prvnim odstavci je nesmysl. T zv. "obnovitelne zdroje" NEJSOU nejlevnejsim zdrojem energie v prumyslove vyrobe. Mohou konkurovat pouze prostrednictvim obrovskych DOTACI, coz je v podstate nekala konkurence. Podobna "fakta" doprovazeji i zbytek tohoto ideologicky zamereneho clanku.Vyvracet dogma zrejme nema nejmensi cenu.

4 0
možnosti
Foto

Mohl byste uvést nějaké ověřitelné zdroje o dotacích, cenách, účinnosti atd?

1 0
možnosti
Foto

J72a62n 39Š76i98k

17. 3. 2018 16:45

Dobrý den. FVE a solární panely mohou být umístěny klidně na střechách domů nebo průmyslových či skladovacích hal, které u nás každoročně zabírají více a více zemědělské půdy. Toho prostoru je více než dost. Samostatné FVE parky volnou přírodu narušují podle mě nejen z estetického hlediska. Myslím, že tak jako v jiných případech nedohlédneme všechny souvislosti, které mohou na přírodu negativně působit. A promiňte, o tom mě žádný výzkum nepřesvědčí, protože ty si v drtivé většině objednávají a platí ti, kteří FVE vlastní nebo je provozují.

8 0
možnosti

Na takové experimenty nejsme dost bohatí.

0 0
možnosti
Foto

Ale jsme, jen si spočítejte, co stály některé vynikající projekty, např. čapák.

Akorát ty peníze jdou jaksi do nesprávné kapsy.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS