Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

EUROSOLAR.CZ – národní sekce evropské asociace pro obnovitelnou energii 

 

U půjčovny 8/1353, 110 00 Praha 1,www.eurosolar.cz, milan.smrz@eurosolar.cz

 

Obecní úřad Líšťany

U Svatého Jána 100

Líšťany, 440 01 Louny 

 

OTEVŘENÝ DOPIS OBČANŮM LÍŠŤAN 

 

Vážení občané obce Líšťany,

 

 píši vám v návaznosti na právě proběhlé referendum, v němž jste odmítli výstavbu větrných elektráren na svém katastru. Je to vaše nezadatelné právo, které jste využili, jak doufám, podle svého nejlepšího přesvědčení. Nevím, jaké pohnutky vás vedly k vašemu rozhodnutí. Dovolte mi nicméně, abych uvedl některé skutečnosti ohledně větrné energie, především abych se pokusil vyvrátit některé možné námitky proti tomuto způsobu výroby elektřiny. 

 

Větrná energie je jedním z nejefektivnějších způsobu výroby elektřiny, které naše civilizace v tuto chvíli zná. Na rozdíl od všech současných zdrojů výroby elektřiny se energie potřebná na výstavbu a provoz větrných elektráren, včetně likvidace, nejrychleji vrátí vlastní výrobou elektřiny. Tato veličina se nazývá energetická návratnost a u větrných elektráren se pohybuje v rozmezí několika měsíců, pravidelně od půl do tří čtvrtě roku. Tak rychlou energetickou návratnost nemá žádný jiný zdroj elektřiny. Větrná energie má současně nejnižší emise skleníkových plynů vztažené na celý cyklus. 

 

Dalším mimořádně pozitivním parametrem větrné výroby elektřiny je rychlost, s níž lze elektrárnu vybudovat a připojit k síti. Tato doba je zásadně kratší než u jakéhokoliv jiného energetického zdroje s výjimkou fotovoltaiky.

 

 Namítá se, co s dosloužilou elektrárnou a často se uvádí, že obrovské listy větrné elektrárny nelze recyklovat, a proto se musí skládkovat jako odpad. Je pravdou že to byl užívaný postup, v ale současnosti existuje několik způsobů, jak staré listy elektráren ekologicky využít anebo jejich materiál přímo recyklovat. Bylo navrženo a již se provádí spalování rozdrcených starých listů větrných elektráren v cementářských pecích(1), kdy lze jednotlivé komponenty využít jednak jako palivo nahrazující fosilní vstup, jednak jako vsázkový materiál, počítaje v to skleněná vlákna v kompozitní pryskyřici anebo oxid vápenatý používaný jako plnivo. Jiným způsobem je dekompozice pryskyřice a její opětovné využití(2).Ve výzkumu jsou také listy větrných elektráren vytvořené z cukrů odpadní biomasy, která může být po skončení životnosti biologickým způsobem recyklována(3). Současná životnost lopatek větrných elektráren je asi 20 let, není tedy pravdou, že se musí každých několik let měnit. 

 

Další častou námitkou proti větrné energii je střet s avifaunou. Na toto téma bylo realizováno několik dlouhodobých studií a sledování z nichž jasně vyplynulo, že ptáci se dovedou velmi efektivně vyhýbat rotujícím lopatkám. Švédská energetická firma Vattenfall vedla dvouletý výzkum kamerami a radary v Severním moři a během této doby nezaregistrovala žádný střet ptáka s rotujícím listem větrné elektrárny(4). Obdobné výsledky přináší statistická studie vermontské univerzity, která zjistila, že sice existuje určitý počet ptáků zabitých větrnou elektrárnou na pevnině, ale počet těchto obětí dosahuje méně než 1 % z obětí zapříčiněných zdivočelými kočkami nebo skleněnými fasádami vysokých domů, a to i v modelovém případě úplného k zásobování Spojených států pouze větrnou energii(5)(6).

 

Někdy se rovněž hovoří o vlivu infrazvuku. Tímto tématem se nedávno zabývala dvakrát slepá studie vlivu infrazvuku na spánek a chování obyvatel a v této studii nebyl žádný efekt potvrzen(7).

 

Větrná energie je čistým zdrojem elektřiny a je nezbytným doplňkem fotovoltaiky. Slunce, jak dobře víme, svítí především v letních měsících, zatímco charakteristika výkonu větru je právě opačná a nejvíce fouká v zimě a v přechodných obdobích.

 

 Rovněž potřeba plochy nutná pro větrné elektrárny vztaženo na výkon je jedna z nejmenších. Bylo vypočteno že pro úplné zásobování světa větrnou energií spolu s fotovoltaikou by byly potřeba malé jednotky procent zemského povrchu, tedy méně, než je potřeba pro fosilní doly a celý zpracovatelský průmysl fosilní a jaderné energie. K tomu je třeba dodat, že 98 % plochy větrného parku zůstává k dispozici pro zemědělské účely(8).

 

 Určitou váhu samozřejmě má i estetické působení v krajině. Je třeba přihlédnout k tomu, že se jedná o nový prvek v krajině, což může vyvolat primární nevůli, a v tomto ohledu je třeba porovnat vizuální působení větrných elektráren s ostatními atributy moderní civilizace. 

 

Pakliže chceme účinně bojovat proti klimatické změně musíme se spolehnout na rychle stavěné decentrální obnovitelné zdroje, a nikoliv na jaderné elektrárny jejichž cena a doba výstavby je pravidelně vyšší a delší, než byly původní předpoklady. 

 

 

Milan Smrž, předseda národní sekce a viceprezident evropské asociace EUROSOLAR

Autor: Milan Smrž | neděle 24.3.2024 9:47 | karma článku: 9,77 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6084x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 322x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Proč není současná zastupitelská demokracie tím nejlepším?

Směřování světa určují agresivní jedinci, jejichž mantrou je boj, hromadění majetku a moci, v podstatě osoby s psychopatickými rysy. Víme o nějaké lepší variantě, která by dala více prostoru odpovědnější a mírumilovnější politice?

10.10.2023 v 19:39 | Karma: 8,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik