Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

Před více jak 14 dny skončila s jednodenním zpožděním konference OSN COP28 v Dubaji. Místo konání konference v jedné ze zemí se významnými zásobami ropy patrně predestinovalo toto setkání. Mezinárodnímu setkání předsedal Sultán Ahmed Al-Jaber z UAE, takto šéf národní ropné společnosti SAE ADNOC, která zaznamenala v roce 2022 zisk přes 1 miliardu dolarů. V rozhovoru  s bývalou irskou prezidentkou Mary Robinsovou zpochybnil urgentnost ukončení těžby a spotřeby fosilních paliv, a nahradil je výrokem o nutnosti snižování spotřeby, což lze do budoucna interpretovat jako zachování určitého podílu fosilních energetických zdrojů.  Výrok byl kritizován širokým spektrem nevládních organizací přítomných na summitu, které pobouřilo již jmenování šéfa ropné společnosti do čela hlavních jednání o klimatu.

Země letos dosáhla nejvyšší teploty nejméně za posledních 125000 let, ale světové vlády stále nemohou najít cestu z globální krize a pokračují v urychlování globálního oteplování. Koncentrace skleníkových plynů zatím neustále rostou, navzdory řadě klimatických konferencí OSN.

To se ovšem neděje samo sebou.  Během tří posledních desetiletí se mnoha zemím dařilo zpomalovat a blokovat jednání na konferencích OSN a rozhodnutí Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) v zájmu fosilního průmyslu. Vedle USA, Ruské Federace i dalších zemí to byla především Saudská Arábie.  Mezinárodní síť Climate Social Science Network  prokázala, že saúdské vlády po desetiletí systematicky ovlivňovaly rozhodnutí Mezivládního panelu pro změnu klimatu ve svůj prospěch. Výsledkem saudského úsilí rovněž bylo, že v Pařížské dohodě není uvedena čistá nula. Obdobně prakticky zkrachovala opatření v lodní a letecké dopravě, blokovaná OPEC vedená Saudskou Arábií. Riád systematicky blokuje diskusi a rozhodování o fosilních palivech v rámci úmluvy OSN o změně klimatu a omezení globálního oteplování, která byla podepsána 154 státy v červnu 1992 na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiro.

Na začátku COP28 oznámil její prezident Sultán Al Jaber vznik fondu na ochranu klimatu ve výši 30 miliard USD pro finanční podporu, zejména na rozšíření obnovitelných zdrojů energie. Jakkoliv tato částka směrovaná na klimatická řešení vypadá impozantně, je ve skutečnosti greewashingem, protože je pouze mizivým podílem zisku minulého roku. Ropa a plyn přinesly v roce 2022 kolem 4 bilionů dolarů.  V kontrastu k tomuto fondu investoval průmysl fosilních paliv od roku 2020 do průzkumu nových ložisek fosilních paliv 160 miliard dolarů.

Fond na ochranu klimatu ve výši třiceti miliard představuje jen malou úlitbu. Pokud by se roční zisky ve výši 4 000 miliard dolarů z ekonomiky fosilních paliv investovaly do obnovitelné energie, přechod  na obnovitelné zdroje by téměř jistě nastal do roku 2030.

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco  dosáhla jen v roce 2022 rekordního zisku kolem 161 miliard amerických dolarů. Sami Saúdové by bývali mohli použít zisky z ropného byznysu na pětinásobek fondu na ochranu klimatu navrženého Al Jaberem. Saudi Aramco vysvětluje vysoké zisky zvýšenou cenou a poptávkou ropy. Pak ovšem odpovědnost padá na bohaté spotřebitele, především na Severu.

Dalším bizárem letošního světového setkání, které mělo za úkol nalézt a prosadit řešení globální klimatické krize je obrovská podpora jaderné energii, za kterou lobbovali zástupci některých zemí, mimo dalších i z České republiky. Takový plán je ovšem v ostrém kontrastu se soudobou realitou výroby elektřiny z jaderné energie.

Významným význakem ústupu jaderné energie je stálé snižování jejího podílu. Každoroční zpráva o stavu jaderné energie ve světě uvádí, že podíl jaderné energie na celosvětové komerční hrubé výrobě elektřiny v roce 2022 klesl na 9,2 procenta – největší pokles od roku 2012 po Fukušimě a rekordní minimum za čtyři desetiletí – a o něco více než na polovinu svého maxima 17,5 procenta v roce 1996. V roce 2022 bylo k síti připojeno sedm bloků a pět jich bylo uzavřeno. V první polovině roku 2023 byly spuštěny čtyři nové reaktory a pět jich bylo uzavřeno. Během dvou desetiletí 2003–2022 došlo na celém světě k 99 startupům a 105 uzavřením: 49 startupů v Číně bez uzavření; mimo Čínu čistý pokles o 55 jednotek a čistý pokles kapacity o 24 GW.

Naděje některých politiků a energetiků se nově upírají k malým modulárním reaktorům (MMR). Sdružení UAMPS z Utahu bylo po dlouhou dobu komerčním partnerem firmy NuScale a chtělo zakoupit řadu MMR. Společnost NuScale Power na počátku listopadu minulého roku uvedla, že se dohodla s energetickou skupinou v Utahu na ukončení projektu, což zasadilo ránu americkým ambicím na řešení jaderné energie v boji proti změně klimatu a snížilo cenu akcií NuScale o 20 %. Sdružení UAMPS prohlásilo, že se bude věnovat investicím do obnovitelných zdrojů energie a akumulace.

Ani stávající stavby velkých reaktorů nejsou bez zásadních problémů. Poslední výstavby EPR reaktorů v Evropě se prodloužily o 10 až 12 let a cena z původního odhadu ceny elektrárny Flamanville 3 vzrostla téměř pětinásobně. Ani ve Velké Británii na tom nejsou lépe. Také tam cena vzrostla a čínský partner nedávno odřekl spoluúčast na financování stavby elektrárny Hinkley Point 2.

Jaderná energie v loňském roce pokryla 1,58% celkové energetické spotřeby světa. Ztrojnásobení jaderného výkonu by přineslo snížení emisí ve výšce několika málo procent. Požadovat výstavbu a připojení k síti 700 až 1000 GW výkonu (v závislosti na počtu odstavených reaktorů) za dvacet pět let leží zcela mimo realitu.

Ceny elektřiny LCOE  z obnovitelných zdrojů se stále snižují a v tuto chvíli jsou asi 4-5krát nižší než elektřina z jádra. S novými technologiemi zdrojů (tandemové perovskitové články, ferroelektrická fotovoltaika či AirLoop) velmi pravděpodobně dojde ještě k dalšímu zásadnímu zlevnění. V České republice se často používá zesměšňující a nepravdivý narativ Občasné zdroje energie. Žádný energetický zdroj nepracuje stále, ani jádro. Obnovitelný systém je kombinací zdrojů a akumulace a takový je schopen pokrývat spotřebu 24/7 a to i v případě, že nebudeme počítat s výhodnými dovozy a vývozy.

Rovněž nelze opomenout bouřlivý vývoj ekologicky a ekonomicky výhodných způsobů akumulace energie, k nimž není zapotřebí žádné lithium, kobalt, či další nedostatkové kovy či materiály. Nové typy akumulátorů jsou založeny na vodných roztocích kuchyňské soli ve formě průtočné baterie (AQUABATTERY) či železe, vodě a vzduchu (FORM ENERGY), nebo redox flow baterii založené na dostatečně dostupném a obnovitelném zdroji – ligninu (CMBlu) nebo na polymerních bateriích bez toxických a nedostupných kovů (POLYJOULE). Ve všech uvedených příkladech byly již akumulátory uvedeny do dlouhodobého zkušebního provozu.

V kontextu toho, co bylo uvedeno, se stává představa ztrojnásobení instalovaného výkonu jaderné výroby nejdražší elektřiny noční můrou nejenom spotřebitelů elektřiny, ale především nijak nemůže realisticky přispět k odvrácení rozběhlé klimatické katastrofy. Jedinou cestou odvrácení nejhorších důsledků sociálního a ekologického kolapsu celosvětové společnosti je účelné směrování veškerých dostupných prostředků do výroby a instalace obnovitelných zdrojů energie a akumulace.

 

Autor: Milan Smrž | úterý 2.1.2024 9:12 | karma článku: 9,86 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6084x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 322x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Proč není současná zastupitelská demokracie tím nejlepším?

Směřování světa určují agresivní jedinci, jejichž mantrou je boj, hromadění majetku a moci, v podstatě osoby s psychopatickými rysy. Víme o nějaké lepší variantě, která by dala více prostoru odpovědnější a mírumilovnější politice?

10.10.2023 v 19:39 | Karma: 8,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik