Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příklady úspěšných energetických transformací ve střední Evropě

Třetí a prozatím poslední pokračování seriálu o úspěšných energetických proměnách větších i menších měst a obcí ve střední Evropě. Vybral jsem místa, která jsou převážně klimaticky velmi podobná České republice.

Navštívil jsem, či jsem v posledních letech hovořil s různými zástupci několika obcí zásobovaných obnovitelnou energií. Byl jsem překvapen s jakým sebevědomím hovořili o své obci nebo o svém městě. Bylo zřetelné, že jsou na svou energii hrdi, a nemysleli jen tu fyzikální. V České republice se obnovitelné energii věnuje jen málo pozornosti, a v současné době existuje jen jediná obec, která je celoročně bilančně zásobována obnovitelnou elektřinou a z velké části teplem.

Nedávno zveřejněné plány jsou tristním dokladem nezájmu vlády ČR o čistou obnovitelnou energii. Pakliže budou naplněny, zbyde na nás jedno z posledních míst v emisích oxidu uhličitého, ale také v instalacích obnovitelných zdrojů. Hlavní cestou nápravy směřující ven ze státní koncepce je podpora lokálních iniciativ městeček, obcí  a občanů a tvorba energetických komunit, jako je tomu například v Německu a Španělsku.

 

KNĚŽICE, Česká republika
Počet obyvatel: 510 (2020)
Plocha: 19,57 km2
OZE: Bioplynová stanice a spalovna biomasy
Implementace: Obec je energeticky soběstačná díky bioenergii z bioplynové stanice s CHP (330 kWel a 400 kWth) a teplárny na biomasu (kotle 800 + 400 kW). Tato technologie zásobuje obyvatelstvo více než z 90% teplem a vyrábí podstatně více elektřiny, než kolik vesnice spotřebuje. Použití bioplynových jednotek navíc řeší problém zpracování organického odpadu v Kněžicích. Středisko provozované obcí také vyrábí pelety pro vytápění domů v sousední oblasti. Obec také získala českou i evropskou sluneční cenu od sdružení EUROSOLAR a začíná propagovat své úspěchy v novém informačním centru v bývalém mlýně. Vede také mikroregion pěti obcí, které nedávno podepsaly Pakt starostů a primátorů a připravují společný SEAP. Hybatelem je starosta Milan Kazda.
https://www.solarniasociace.cz/cs/solarni-pribehy/8789-obec-knezice---prvni-energeticky-nezavisla-obec-ve-vyrobe-tepla-a-elektricke-energie

LÜCHOW-DANNENBERG, Dolní Sasko, SRN
Počet obyvatel: 48357 (2017)
Plocha: 1220 km2
OZE: Solární fotovoltaické systémy, zařízení na bioplyn, větrné turbíny, malá vodní elektrárna na řece a kombinovaná teplárna.
Implementace: Okres Lüchow-Dannenberg se skládá z 27 měst a dlouhodobě hraje vedoucí roli v německé energetické politice. Začátek lze datovat do roku 1997, kdy si pracovní skupina z regionu stanovila cíl splnit 100% energetické potřeby pomocí OZE. Motivací bylo zlepšit péči o životní prostředí a potřebou řešit vysokou regionální nezaměstnanost. 1. května 2011 dosáhl Lüchow-Dannenberg svého cíle - 4 roky před plánovaným termínem. Energetický mix okresu je různorodá kombinace technologií, která ročně generuje 300 milionů kWh. 3% energetického mixu pochází z 630 solárních FV systémů o celkovém výkonu 10 MW, 34% z 24 bioplynových zařízení, celkem 15 MW a 63% pochází ze 71 větrných turbín o celkovém výkonu 108 MW. K dispozici je také malá říční vodní energie.

MURECK, Štýrsko, Rakousko
Počet obyvatel: 1597 (2016)
Rozloha: 38,72 km2
OZE: výroba bionafty, dálkového vytápění na biomasu, bioplynová kogenerace, FVE
Implementace: Region Mureck překračuje svou energetickou poptávku po teple, elektřině a palivech o 160% prostřednictvím výroby a využívání obnovitelné energie. Je vývozce energie a vytváří stálá místní pracovní místa. Energetické družstvo SEEG vyrábí bionaftu z řepky pěstované asi 500 regionálními farmami, stejně jako z použitého kuchyňského oleje získaného z domácností a restaurací. Asi 95% celkové poptávky po teple v Murecku pokrývá 2-MW kotel na biomasu, odpadní teplo z výroby elektřiny a 2-MW kotel na špičkové zatížení bioplynem. Kogenerační bioplynová jednotka vyrobí 8,000 MWh elektřiny a tepla. Ve výrobním procesu využívá odpadní suroviny hnůj a produkty z výroby bionafty. Fotovoltaická elektrárna pro občany o výkonu 2,500 kWp zahrnuje solární farmu, panely na střechách a skleník šetrný k životnímu prostředí, kde se pěstuje organická zelenina.
Úspory využitím OZE dosahují 60,000 t CO2 a 20,000 t surové ropy ročně. Energetika Mureck získala tři ceny World Energy Globe, Evropskou cenu za solární energii a Rakouskou cenu za solární energii. Od roku 1998 je Mureck členem Climate Alliance Austria a v roce 2007 byl jmenován nejinovativnější rakouskou obcí.

RHEIN-HUNSRÜCK, Porýní-Falc, SRN
Počet obyvatel: 102938 (2017)
Plocha: 990,70 km2
OZE: větrná energie, fotovoltaika, vodní energie a biomasa.
Implementace: Okres Rhein-Hunsrück se nachází ve spolkové zemi Porýní-Falc v jihozápadním Německu. Okres stanovil za cíl přeměnit 290 milionů eur, které utratí za dovoz energie, na přidanou hodnotu pro komunitu. Tento cíl si klade za cíl dosáhnout úplným přechodem svého energetického systému na systém založený na účinnosti a místních obnovitelných zdrojích do roku 2020. Do roku 2010 bylo 65% elektřiny společnosti Rhein-Hunsrück vyráběno obnovitelnými energiemi - fotovoltaikou, větrem a biomasou, přičemž probíhala pilotní vodní energie. Do roku 2012 se okres stal vývozcem elektřiny z obnovitelných zdrojů a očekává, že v nadcházejících desetiletích zvýší přebytek energie z obnovitelných zdrojů. Cíle okresu splňují 236% spotřeby energie okresu do roku 2014, 507% do roku 2020 a 828% do roku 2050. Kromě vývozu lze přebytek použít pro efektivní elektrická tepelná čerpadla, která dodávají bezuhlíkové vytápění, na metan od přebytečné větrné a solární elektřiny a pro nabíjení vozidel na elektrický pohon na baterie a palivové články. Do roku 2009 bylo vytvořeno 93 pracovních míst na plný úvazek v souvislosti s instalací energie z obnovitelných zdrojů, 269 000 tun emisí CO2 bylo zabráněno pomocí obnovitelné elektřiny, tepla a biopaliv a 12,3 milionu EUR bylo ušetřeno díky zamezení dovozních nákladů na uhlí, zemní plyn a minerální olej. www.kommunal-erneuerbar.de/de/energie-kommunen/2010/september.htm

Počet obyvatel: 2059 (2015)
Plocha: 136,3 km 2
OZE: 4 větrné turbíny a solární systémy
Implementace: V 80. letech 20. století Varese Ligure a jeho okolí trpěly nezaměstnaností a depopulací. Počet obyvatel výrazně poklesl ze 6 000 obyvatel na 2 155 (2010). Byl vytvořen plán přeměny města na místo zelené a udržitelné turistiky zvýšením podílu obnovitelné energie a biopotravin na 100%. V okolí Varese Ligure jsou čtyři větrné turbíny, které produkují přibližně 8 GWh ročně, což je více než trojnásobek celkové spotřeby elektřiny ve městě. Přebytečná elektřina se napájí do národní sítě. Varese Ligure využívá solární energii k ohřevu místního bazénu a k pokrytí energetické potřeby budovy radnice na 98% a budovy střední školy o 62%. Dalších 8 kW se vyrábí pomocí vodní energie a obec zkoumá využití dřevěných pelet k vytápění. Od přechodu na dodávky energie z obnovitelných zdrojů se počet obyvatel ustálil na přibližně 2400. Nezaměstnanost se snížila vytvořením 140 nových pracovních míst v odvětví obnovitelné energie. Obec každoročně získává v daňových příjmech 350 000 eur od soukromého provozovatele sítě OZE. Kromě obnovitelné energie dodává Varese Ligure 98% své poptávky po potravinách organickými produkty ze 108 ekologických farem, využívá ekologickou technologii čištění vody a dosahuje významného snížení odpadu a znečištění.
https://www.greenbiz.com/blog/2014/01/06/how-small-town-italy-became-model-sustainability

WILDPOLDSRIED, Bavorsko, SRN
Počet obyvatel: 2567 (2017)
Plocha: 21,35 km 2
OZE: Větrná, solární, malá vodní energie, biomasa, bioplyn, kogenerace a dálkové vytápění
Implementace: V roce 1997 začala komunita Wildpoldsried realizovat řadu projektů s OZE. První snahou byly větrné turbíny a spalování biomasy pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Další projekty se věnovaly úsporám energie, většímu využívání větru a biomasy, malým vodním elektrárnám, fotovoltaickým panelům na soukromých domech a dálkovému vytápění. Je instalováno devět větrných elektráren. Sto devadesát domácností je vybaveno solárním systémem, který vyplácí dividendy. Celkem je instalováno 4983 kWp. Síť dálkového vytápění má 42 připojení. Existují dvě malé vodní elektrárny. Wildpoldsried vyrábí o 469% více energie, než potřebuje, a generuje roční příjem 4,0 milionu euro. Zároveň se o 65% snížila uhlíková stopa města. V současné době vstoupila obec do projektu Pebbles, jež chce využít blockchainu jako platformy pro přímý prodej a nákup elektřiny.
https://inhabitat.com/german-village-produces-500-of-its-energy-from-renewable-sources/

WOLFHAGEN, Hessensko, SRN
Počet obyvatel: 13 121 (2017)
Plocha: 111,95 km2
OZE: větrný park, elektrárna na biomasu a bioplyn, malé domácí FVE systémy.
Implementace: 100% dosažení OZE bylo reakcí na rostoucí počet energetických Výdajů, kterým čelilo město a vytvořilo ve městě mnoho nových pracovních míst. Důležitý milník pro energetickou transformaci města bylo dosažen v roce 2003, kdy se rada rozhodla odkoupit elektrickou síť zpět. V roce 2012 bylo v souladu s politickým závazkem zajistit, aby občané měli přímý prospěch z investic do OZE formou občanského energetického družstva. Energetické družstvo má 25% podíl v komunálním podniku Stadtwerke Wolfhagen. Město si klade za cíl vytvořit inteligentní síť, která propojuje domácnosti s komunálními službami, což by optimalizovalo domácí zařízení, například v době, kdy je do sítě přenášeno velké množství energie větru a slunce. Probíhá pilotní projekt 35 domácností se záměrem vyvinout obchodní model založený na důkazech.

 

Autor: Milan Smrž | neděle 15.11.2020 16:55 | karma článku: 6,43 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,76 | Přečteno: 554x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6081x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1454x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,57 | Přečteno: 301x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Proč není současná zastupitelská demokracie tím nejlepším?

Směřování světa určují agresivní jedinci, jejichž mantrou je boj, hromadění majetku a moci, v podstatě osoby s psychopatickými rysy. Víme o nějaké lepší variantě, která by dala více prostoru odpovědnější a mírumilovnější politice?

10.10.2023 v 19:39 | Karma: 8,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika

Milan Smrž

Česká asociální a neekologická cesta z klimatické a energetické krize

Českou společnost stále méně zajímají problémy klimatické změny. Podporujeme jadernou energii, ale nechceme v obcích jaderné úložiště. Odmítáme větrnou energii, i když je nejčistším zdrojem elektřiny.

27.9.2023 v 20:10 | Karma: 9,59 | Přečteno: 436x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

V něčem se Kazachstán podobá České republice

Před nedávnem jsem byl účastníkem energetického a ekologického semináře v kazachstánské Karagandě a rád bych sdílel některé skutečnosti česko-kazašských podobností.

5.12.2022 v 12:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 409x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Bytová politika v Čechách a v sousedních zemích

Domácí bytová politika je mizerná, lépe řečeno žádná. Nestaví se sociální byty, v nedostatečné míře se domy se v dostatečné míře nesanují, staví se nové projekty bez fotovoltaiky na střechách a fasádách. Řešení ale existuje.

19.4.2022 v 8:18 | Karma: 18,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Milan Smrž

O vítr a slunce se války nepovedou

Stálé propojení válek, násilí a nespravedlnosti s energií je evergreenem. Otroci, uhlí, ropa, plyn i uran představovaly cíle válečného snažení, ale současně byly i válečnými prostředky. Od antiky až do dnešních dnů.

21.3.2022 v 20:40 | Karma: 14,66 | Přečteno: 408x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Jezdec na koni sinavém – smrt (IV.díl seriálu)

Mohlo by se zdát, že smrt je kvintesencí všech předešlých apokalyptických jezdců. Jak válka, tak nemoci a hladomor za sebou nechávají mrtvé. Proč je tedy mezi apokalyptickými jezdci ještě další zvaný smrt?

15.2.2022 v 10:59 | Karma: 8,41 | Přečteno: 185x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Jezdec na koni černém – hladomor (III)

Třetí apokalyptický jezdec – hlad patrně přinese nevětší zkázu. Hlad není něco, co by se dalo zvládnout mezinárodními dohodami, vysláním mírových sborů nebo vynikající lékařskou péčí. Hlad je totální zmar.

11.2.2022 v 20:20 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce ? (II)

Jezdec na koni ohnivém – válka. Další díl mikroseriálu o apokalyptických jezdcích. Tentokrát s tématem, které Evropa za posledních sto let vnutila světu dvakrát. Doufejme, že naposledy.

8.2.2022 v 11:45 | Karma: 10,04 | Přečteno: 242x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce?

Soudobá epocha, nazývaná antropocén, či kapitálocén (J.W.More) je vyústěním posledních pěti tisíc let nadvlády člověka nad člověkem a posledních pětiset let absolutní nadvlády peněz a ekonomiky postavené na jejich zmnožování.

6.2.2022 v 9:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 348x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Otevřený dopis Petru Fialovi

Spor o jadernou energii rozděluje společnost i Evropu. V diskuzi se ale nebere na zřetel, že nám do limitu 1,5 °C, odsouhlaseného pařížskou dohodou, podle americké agentury MCC zbývá při současných emisích jen sedm a půl let.

4.1.2022 v 19:16 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Parlament hlasuje pro vysoké ceny energií

Dne 14.11.2021 odsouhlasila Sněmovna Parlamentu ČR usnesení o zařazení jaderné energie do taxonometrie udržitelných zdrojů EU. Tímto krokem vložila na krk občanů České republiky bianco šek na budoucí drahou jadernou energii.

15.12.2021 v 17:28 | Karma: 9,11 | Přečteno: 623x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Černý den pro klima v jaderné sněmovně

Nejsem si jist, zda v některé další demokraticky se chápající zemi není v celé sněmovně žádná slyšitelná opozice k jaderné energii. Nejedná se o dědictví totalitního myšlení, které hledá jedno správné řešení, jednu "pravdu"?

17.2.2021 v 8:51 | Karma: 10,22 | Přečteno: 675x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis účastníkům protestních shromáždění

Současná hygienická omezení jsou jen pověstnou špičkou ledovce, ohrožujícího základy této civilizace. Nehledě na nesčíslná varování, překračujeme jednu limitu za druhou: přemnožení, skleníkové plyny, těžbu surovin a znečištění.

31.1.2021 v 18:36 | Karma: 46,16 | Přečteno: 9235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Dostavba letiště VH v Praze - noční můra klimatu i Pražanů

Rozhodnutí magistrátu Hlavního města Prahy o rozšíření letiště je pokusem o pokračování krachující neoliberální politiky a nepochopením zásadního ohrožení klimatickou katastrofou. Konec konců i hazardem se zbytky racionality.

10.1.2021 v 16:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 652x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Milan Smrž

Příklady úspěšných energetických komunit se 100% obnovitelné elektřiny (díl II)

Druhý díl oblíbeného seriálu o projektech především západoevropských komunit, které vsadily na obnovitelnou cestu a vybudovaly obnovitelné zásobování elektřinou, v některých případech i tepla.

1.11.2020 v 11:23 | Karma: 8,70 | Přečteno: 577x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik