Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspěšné evropské komunity se 100% obnovitelné elektřiny (Díl I)

U nás nemají obnovitelné zdroje na růžích ustláno. Jsou ostrakizovány s odůvodněním, že u nás nejsou vhodné podmínky. Toto tvrzení není založeno na žádných studiích, pouze odráží zájmy oligarchů fosilně jaderného průmyslu.

V několika pokračováních přiblížím lokální evropské projekty, které do současnosti dosáhly zásobování energií z obnovitelných zdrojů, nejméně v oblasti spotřeby elektřiny. V seznamu jsou uvedena místa, která mají obdobné podmínky jako Česká republika, tedy nejsou uvedena místa v blízkosti moře, ani místa s velkými vodními elektrárnami. Obnovitelné zdroje vyrábějí elektřinu levněji a s menšími externími náklady, než jaderné nebo fosilně provozované elektrárny.  

Region  ALLER-LEINE-TAL,  Dolní Sasko, SRN

počet obyvatel:  60 087 (2017)

rozloha:  622 km2  

Implementace: Region vyrábí elektřinu z 55 větrných elektráren, vyrábí bioplyn (13 MW) a má FVE (14 MW) a z některých menších říčních vodních elektráren. K dosažení 100% obnovitelného tepla rozšíří region využívání již používaných technologií, včetně geotermální energie, biomasy k vytápění, sítě dálkového vytápění a zlepšování energetické účinnosti. V zájmu zvýšení úspor energie nabízejí obce energetické audity a poradenství. Region inicioval vzdělávací programy v místních školách s cílem zapojit a vzdělávat studenty v činnostech souvisejících s obnovitelnou energií. https://www.lokalkompass.de/ennepetal/c-politik/energie-kennt-keine-grenzen-die-laendliche-region-aller-leine-tal-versorgt-auch-die-umliegenden-staedte-in-zukunft-regenerativ_a197171

Region ALZEY-LAND, Porýní – Falc, SRN, počet obyvatel:  24 805 (2017), rozloha: 173,87 km2

Implementace: Již v roce 2010 dosáhl region 100% ve výrobě obnovitelné elektřiny. Aby dosáhl 100% obnovitelné energie také v oblasti vytápění a dopravy, usiluje se o další rozšíření stávající infrastruktury pro obnovitelné zdroje energie. V současné době vyrábějí elektrárny na obnovitelnou energii v regionu Alzey více elektřiny, než kolik spotřebují její obyvatelé. 38 větrných turbín pokrývá v průměru 91% poptávky po elektřině. Zbytek pochází ze dvou bioplynových stanic, vodní elektrárny a 156 solárních elektráren.

BRUCHMÜHLBACH-MIESAU, Porýní-Falc, SRN, počet obyvatel:  10 500, plocha: 26,86 km2

Pro dosažení  cíle 100% elektřiny OZE se starosta nejprve obrátil na úřady americké armády s plánem umístit solární fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 1 MW na střechu skladů ve vojenské základně. Projekt byl schválen v roce 2012 místními americkými vojenskými úřady i německými úřady. Navrhované elektrárny měly posílit energetickou infrastrukturu obce. Do té doby již provozovala větrnou farmu 10 turbín, které generovaly ročně 37 GWh, bioplynové stanice s 2,7 GWh a více než 200 střešních solárních systémů s výrobou 2 GWh. Když byla v roce 2013 dokončena větrná farma s 5 turbínami, vyrobila dalších 47 GWh. Od této chvíle vyprodukovala komunita Bruchsmühlbach-Miesau 290% své poptávky po elektřině. Větrné farmy se těšily v této oblasti podpoře kvůli silné místní účasti a důrazu na vytváření regionálních hodnot.

DARDESHEIM, Sasko-Anhaltsko, SRN, počet obyvatel:  750 (2011), rozloha: 0,952 km2

OZE: 38 větrných turbín s celkovým výkonem 134,5 MW (2018) , devět solárních elektráren, topné systémy na bázi biomasy, domácí solární kolektory

Implementace: Dardesheim je průkopníkem ve využívání obnovitelných zdrojů energie v Německu, od doby, kdy byla v Sasku-Anhaltsku v roce 1993 postavena jedna z prvních větrných turbín. Tento větrný park se rozšířil v roce 1994 po dohodě se společností vyrábějící větrné turbíny. Místní kopec Druiberg je pokryt 32 větrnými turbínami s celkovou kapacitou odpovídající zhruba čtyřicetinásobku celkové roční spotřeby elektřiny v Dardesheimu či 15násobku celkové spotřeby energie, včetně vytápění nebo chlazení a paliva pro dopravu. Do roku 2017 bylo do systému přidáno sedm dalších větrných turbín a úložný systém baterií, který kompenzuje účinky proměnlivých povětrnostních podmínek. Devět solárních elektráren od roku 2005 jednu třetinu poptávky Dardesheimu. Domácí solární kolektory na střechách zajišťují teplou vodu a ve městě je několik topných systémů na biomasu. V roce 2005 začaly dvě místní automobilové společnosti nabízet výměnu motorů na naftu s bionaftou z domácího řepkového oleje. V blízkosti radnice byla postavena nabíjecí stanice pro elektromobily.  Dvouměsíčník informační list „Dardesheimer Windblatt“ je dodáván do každé domácnosti a poskytuje informace o vývoji energetického projektu. Větrný park nabízí prohlídky s průvodcem. Úspěch města lze připsat transparentnosti doprovázející celkový proces.  Více

FREIAMT, Baden-Württemberg, SRN počet obyvatel:  4187 (2017), plocha: 52,92 km2

Implementace: Freiamt spotřebovává ročně 12,000 MWh a z obnovitelných zdrojů generuje 15,400 MWh ročně. Od roku 2009 je 120 domů vytápěno dřevěnými peletami, 75 domů používá dřevní štěpku a 150 domů solární tepelné kolektory. Je instalováno 300 solárních fotovoltaických systémů. Město chce zvýšit využití energie z obnovitelných zdrojů a přejít k obnovitelným zdrojům pro dopravu.  Městys dosáhl 100% cíle řadou malých kroků proto, aby se místní obyvatelé mohli seznámit s technologiemi a jejich výhodami.  Začalo se komunitními projekty; nejprve byla ve spolupráci postavena větrná farma se dvěma turbínami. Místní občané si mohl zakoupit akcie větrného parku za minimální cenu 3,000 euro. Dalším krokem pak byla instalace FVE na radnici a na střechy hospodářských budov.  Kombinací solární fotovoltaické a větrné energie je městečko schopno vyvažovat výrobu energie v důsledku měnících se povětrnostních podmínek. Kromě solární energie farmáři také instalovali malé kogenerační jednotky na bioplyn ze zemědělského odpadu na metan. Kombinace systémů obnovitelné energie je úspěšná. Dnes v městě existuje pět větrných turbín, díky nimž je městečko nejen 100% obnovitelným spotřebitelem, ale také vývozcem energie. Městečko nyní produkuje přibližně 14 milionů kWh energie ročně - přibližně o 3 miliony kWh více, než spotřebuje.

 

GROSSBARDORF,  Bavorsko, SRN, počet obyvatel:  889 (2017), plocha: 16,54 km2 

OZE:  Solární fotovoltaická farma, bioplynová stanice, kogenerační zařízení a síť dálkového vytápění.

Implementace: V malé bavorské vesnici Großbardorf investovali místní občané během čtyř let kapitál v hodnotě 19 milionů dolarů na vývoj střešních a velkých solárních systémů spolu s bioplynovou stanicí, která kombinuje výrobu tepla a elektřiny (CHP), a dodává teplo do lokální topné sítě. Společně projekty generují 400% elektřiny, vzhledem ke spotřebě vesnice a 50%  poptávky po vytápění. Großbardorf zvažuje expanzi do nových obchodních příležitostí, které se spoléhají na vyspělou topnou síť. Jedním příkladem jsou místní nádrže pro chov ryb, které k ohřevu vody využívají teplo z bioplynových stanic. Také občané se  podílejí na energetickém úsilí Großbardorfu různými způsoby. Komunita se například rozhodla investovat do solárních panelů pro novou střechu městského fotbalového stadionu výměnou za sezónní lístky na utkání. Příjem z elektřiny vyrobené solárními panely pokrývá náklady na novou střechu. Úspěch obce v oblasti obnovitelné energie by nebyl možný bez zákona o obnovitelných zdrojích (EEG), německého tarifu výkupu (FIT). Zákon zaručuje připojení obnovitelných zdrojů do sítě, platbu veškerých potřebných upgradů sítě ze strany energetických společností a adekvátně dlouhodobou platbu výrobcům energie z obnovitelných zdrojů za veškerou elektřinu, kterou dodají do sítě.

Autor: Milan Smrž | pátek 30.10.2020 14:55 | karma článku: 8,57 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6084x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik