Co se stalo s Energiewende v Německu?

29. 02. 2020 9:38:28
V Německu se v posledních letech zastavila Energiewende - energtická proměna, která měla za cíl změnit fosilně jaderný koncept obnovitelnou energetikou. Co bylo příčinou? Změna podnebí, vysoká cena nebo politické rozhodnutí?

Mnozí protagonisté jaderné energie s netajenou radostí poukazují na to, že nejenom u nás, ale především také v Německu - nositeli Energiewende, se přeměně do obnovitelné formy energetiky příliš nedaří. Tuto situaci pak svádějí na principiální chyby ve výstavbě obnovitelných zdrojů energie, zatímco, stejně jako u nás, jsou na vině špatná politická rozhodnutí a zájmy oligarchů. Často se u nás také operuje tím, že nemáme pro obnovitelnou energetiku podmínky, ačkoliv se naše podmínky příliš neliší od německých, pakliže nebereme v potaz pobřeží Severního moře a Baltu, kde je v moři bylo v roce 2019 instalováno jen 14 % celkové větrné kapacity Německa.

Jak a kde vlastně začalo tažení za obnovitelnou energetikou?

Předjezdcem obnovitelné energetiky bylo Dánsko, především ze dvou důvodů. Jednak kvůli své daňové politice, kdy ponechalo po překonání ropné krize v 70. letech ceny ropných produktu na vysoké hranici a z takto získaných prostředků financovalo rozvoj obnovitelné, především větrné energetiky, a druhým důvodem jsou vynikající větrné podmínky v Dánsku.

Vzhledem ke své velikosti nemohlo Dánsko dlouho setrvat v čele tohoto úsilí a na jeho místo se dostalo Německo. V roce 1991 byl implementován zákon o povinném odkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů do veřejné sítě (Stromeinspeisungsgesetz). Tento zákon byl v roce 2000 nahrazen zákonem EEG (Erneuerbare Energire Gesetz) a aktivitou 100.000 slunečních střech. Podstata tohoto zákona byla velmi jednoduchá: provozovatelé větrných a solárních systémů dostávají pevnou cenu za vyrobenou elektřinu po dobu 20 let. Tato záruka znamenala, že lze investice dobře spočítat, stavba zařízení je tudíž snazší, kdokoliv se může zúčastnit a banky poskytovaly levné půjčky.

Zákon EEG umožnil za posledních 20 let vybudovat 1,7 milionu solárních a 30 000 větrných turbín. Mnoho majitelů domů, zemědělců a podniků investovalo do solárních panelů na svých střechách. V případě větrných turbín investovala především místní družstva, městské elektrické podniky a malé podniky. Zákon se stal se vzorem pro podobné předpisy ve více než 70 zemích po celém světě.

Německá Energiewende již několik let zpomaluje a dochází ke ztrátě pracovních míst. Pozornost paradoxně přitahuje německý hnědouhelný průmysl s 20.000 zaměstnanci, ale ztrátě více než 100.000 pracovních míst v obnovitelných zdrojích energie se velká pozornost nevěnuje.

V Německu se solární expanze od roku 2013 značně zpomalila v důsledku legislativních změn. Více než 70 000 z 110 000 pracovních míst v solárním průmyslu bylo ztraceno. Změna zákona způsobila od roku 2017 prudký propad větrné energie. Od té doby přišlo o práci přes 48 000 ze 160 000 zaměstnanců. Podle Německé asociace pro větrnou energii je nyní ohroženo dalších 25 000 pracovních míst. Došlo k změně pravidel pro větší projekty o pevné výkupní ceně a jejich náhradě vypisovanou soutěží o nejnižší ceny, a ke stanovení hranice pro maximální roční objem výstavby. Dále byla stále rostoucímu počtu různých podniků stanovena finanční privilegia, když jim byla prominuta platba na podporu obnovitelné energie, takže jejich podíl plateb byl rozpočten na ostatní uživatele.

To se stalo navzdory tomu, že studie prokázaly, že pevné výkupní ceny jsou vhodnějším nástrojem pro implementaci obnovitelných zdrojů energie a přinášejí nižší cenu a vyšší instalační objemy. Tato skutečnost je známa již dlouhou dobu, jako jeden z prvních na rozdíl mezi politicky stanovenou cenou a politicky stanoveným množstvím upozornil dánský výzkumník Frede Hvelplund.

Podle Hans-Josefa Fella, prezidenta Energy Watch Group, je třeba na přípravu výběrového řízení na větrnou energii získat několik set tisíc eur na povolení, pozemky a další náklady. To znamená, že dnes již neexistují iniciativy na zakládání energetických družstev. Občanské aktivity pro větrnou energii se také zcela zastavily. V důsledku změn v zákoně začala v roce 2012 klesat výstavba solární a v roce 2017 také větrné energetiky.

Podle výpočtů Fraunhoferova institutu ISE by bylo v Německu možné zcela klimaticky neutrální zásobování energií. Nákladově optimální by proto byl mix přibližně 206 gigawattů (GW) fotovoltaiky, 170 GW větrné energie na zemi a 85 GW na moři. Ve srovnání se současnou situací by se jednalo o čtyřnásobek výkonu fotovoltaiky na střechách a ve solárních parcích, téměř třikrát tolik větrných turbín na pevnině a 12krát tolik v moři. Na roce 2019 mělo Německo 46,3% obnovitelné elektřiny v síti.

Nové solární a větrné elektrárny se staly nežádoucí konkurencí velkých elektrárenských společností. Spolková vláda vyšla vstříc velkým výrobcům energie a změnila EEG. Do zákona byla zavedena omezení a překážky, byla ohraničena roční výstavba a byla zavedena nabídková řízení.

Pokud chcete dnes postavit větrnou turbínu nebo solární park, musíte se přihlásit do cenové soutěže a stavět je možné pouze v případě, když byla zadána zakázka. Pro družstva, komunální služby a malé podniky byly projekty zdlouhavé a drahé a mnoho z nich stáhlo své plány další výstavby.

Zdánlivým paradoxem je skutečnost, že se výstavba zdrojů obnovitelné elektřiny se zpomalila v letech, kdy výrobní cena obnovitelné elektřiny z nových zdrojů začala být stejná nebo nižší, ve srovnání s fosilními a jadernými zdroji. Tím se ovšem zvýšila konkurenceschopnost obnovitelné elektřiny.

Do roku 2050 by Německo mělo být uhlíkově neutrální.

Autor: Milan Smrž | sobota 29.2.2020 9:38 | karma článku: 20.21 | přečteno: 1259x

Další články blogera

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma článku: 9.50 | Přečteno: 1451 | Diskuse

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma článku: 7.41 | Přečteno: 297 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1017

Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...