Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik času nám zbývá?

Nebezpečí klimatické změny stále nenachází v českém myšlenkovém prostoru přílišný ohlas.  Je ale pravděpodobné, že čas co zbývá do masového vymírání živočišných a rostlinných druhů na této planetě se rychle nachyluje.

V roce 1989 prohlásil Noel Brown, vedoucí UNEP (Agentura OSN pro ochranu životního prostředí), že máme 10 let na zvládnutí skleníkového jevu, jinak se dostane mimo lidskou kontrolu. Hermann Scheer(1940-2010), významný německý politik a důsledný propagátor obnovitelné energie, mimo jiné nositel Alternativní Nobelovy ceny na pražské přednášce citoval polského satirika „…někteří lidé začínají dělat jisté věci již od začátku příliš pozdě“.

Někteří bohatí a vlivní lidé již nyní hledají útočiště na vzdálených výspách světa - Mark Zuckerberg na Havaji; Peter Thiel, zakladatel systému Payl Pal a proslulý režisér James Cameron Novém Zélandě. Patrně o blížícím se kolapsu vědí, počítají s ním a kupují rozlehlé nemovitosti a pozemky, kde by se dalo vyhnout blíží se katastrofě. Jedná-li se ale o katastrofu globální, před níž nás žádné místo trvale neuchrání, jde o bláhový útěk před neodvratným koncem.

Ve svém článku ze září tohoto roku „Extrémní výkyvy počasí a sedmé masové vymírání druhů“  srovnává australský autor Andrew Glikso probíhající antropogenní klimatickou změnu s pádem velikého meteoritu, poslední dobou ledovou a tzv. PETM, což byl nejvyšší nárůst teploty za posledních 65 milionů let na přelomu paleocénu a eocénu. Tento nárůst teploty byl mnohem pomalejší, trval v desítkách tisíc let, po níž mohlo dojít alespoň k nějaké adaptaci, přesto tehdy více než polovina druhů vyhynula. V antropocénu je emitované množství oxidu uhličitého minimálně 15  krát vyšší a rychlost změny je o mnoho řádů rychlejší a pohybuje se ve stovkách let. Současné zvyšování teploty je mnohem rychlejší než PETM i než poslední doba ledová. Jeho rychlost, odvozená od nárůstu emisí uhlíku je téměř identická se zásahem velikého meteoritu.

Obdobně se vyjadřujících autorů není málo, mezi nimi můžeme jmenovat arizonského profesora Guy McPhersona na jehož blogu je uvedeno mnoho článků, rozhovorů a videí, které mapují klimatickou změnu a nadcházející globální kolaps. Tento evoluční biolog je přesvědčen že k masovému vymírání života na zemi může dojít během deseti až patnácti let, a nebo také dříve. V jeho obsáhlé revue  o klimatické změně je uvedeno několik stovek odkazů a detailní rozbor faktorů klimatické změny.

Guy McPherson není jediným, kdo upozorňuje na nebezpečí plynoucí z globálního oteplování. Již před 160 lety to byl diplomat George Perkins Marsh  (1801-1882), považovaný za prvního amerického ekologa, který upozornil na nebezpečí klimatické změny a špatného hospodaření se surovinami. Můžeme dále zmínit Franka Capru v roce 1958, či  text rakouského myslitele Ivana Illiche (1926 – 2002) z roku 1978. Na žádné z těchto varování světové společenství v podstatě nereagovalo. Světové emise stále rostou a veřejnost se zajímá o chiméru ekonomického růstu. Po tříleté pauze narostly globální emise v roce 2017 o dvě procenta.

Nelze přesně vědět, co a kdy bude následovat. Možné ale je, že jsme již osudovou hranici překročili a není návratu.

 

Kde hledat příčinu?

Hlavní příčiny jsou dvě: negace vědeckých poznatků a nadřazenost ekonomie nejenom nad přírodou, ale nakonec i nad zdravým rozumem. Veřejnost v některých zemích vnímá tyto skutečnosti velmi citlivě: například v USA proběhlo v posledních letech mnoho demonstrací např. March for Science 2017, které upozorňovaly na dominanci politiky nad vědou; jedné z největších se účastnilo v různých městech okolo jednoho milionu osob.

Těžko vinit samotný neregulovaný kapitalismus, protože se stal modlu a vytouženým cílem většiny. Jaký paradox: pakliže bychom uvažovali nad totalitním teokratickým režimem nebo nad absolutní vládou jedné strany zasahujících ve všem do našich osudů, jistě bychom našli mnoho důvodů, proč takové systémy odmítnout. U soudobého neoliberálního kapitalismu, který rovněž ovlivňuje prakticky všechny oblasti našeho každodenního života, je tomu ale zcela jinak. Zde nám totalitní praktiky jedné jediné posvátné pravdy nijak nevadí, ale naopak velká část veřejnosti je vítá, považuje za správné a perspektivní.

Často se argumentuje důležitostí ekonomie, pakliže ale vážně myslíte, že ekonomie je důležitější než životní prostředí, tak udělejte tento pokus: Pokuste se zadržet dech po dobu, co budete přepočítávat peníze.

Autor: Milan Smrž | čtvrtek 20.9.2018 11:05 | karma článku: 16,41 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6083x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik