Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nečekané následky kompostování

Kompostujete? Je ale kompostování – jedna z ikon ekologického chování - vůbec ekologické? Ve světle nových výzkumů není, protože dochází k emisím obrovského množství mnohem účinnějších skleníkových plynů.

Nová hodnocení klimatického vlivu metanu, o nichž jsem psal v tomto blogu, je třeba rovněž vztáhnout na kompostování, jež se ale v očích veřejnosti i odborníků těší stále velikému zájmu. Kompostujeme na zahrádkách, balkonech a veliké kompostárny jsou chloubou měst. Nově bylo ale zjištěno, že při kompostování vzniká nečekané množství metanu a rajského plynu, významných skleníkových plynů.

Ve studii dánské technické univerzity  byly zkoumány emise skleníkových plynů jako potenciální nevýhody u domácích kompostérů na zpracování domácího organického odpadu. Průměrný vstup odpadu varioval okolo tří kil za týden a teplota byla jen málo zvýšená, do deseti stupňů nad teplotu okolí. Množství emisí metanu CH4 a oxidu dusného N2O  se pohybovalo mezi 0.4-4.2 kg CH4 na tunu mokrého odpadu a 0.30-0.55 kg N2O na tunu mokrého odpadu, v závislosti na frekvenci míchání. Při posouzení původních emisních faktorů CH4 a N2O byla emisní zátěž 100-239 kg CO2 ekv. na tunu mokrého substrátu. Při použití nové dvacetileté hodnoty pro metan bylo zjištěno rozmezí 127 - 531  kg CO2ekv. na tunu mokrého substrátu. Vyšší frekvence míchání vedla k vyšším emisím skleníkových plynů. Bylo zjištěno, že emise skleníkových plynů z domácích kompostérů jsou ve stejném řádu jako z centrálních kompostáren.

Rovněž během kompostování hnoje snižují emise skleníkových plynů agronomickou hodnotu hotového kompostu a přispívají ke skleníkovému efektu.  To je závěr studie, která porovnávala emise skleníkových plynů při různých metodách kompostování. Hovězí hnůj byl kompostován dvěma způsoby: pasivním, bez obracení a aktivním, kdy byl šestkrát otočen. Rovněž se započítala spotřeba pohonných hmot na otáčení a aeraci. Po přepočtu s novými koeficienty skleníkového působení CH4 resp. N2O se dochází k ekvivalentní hodnotě 649,7 resp. 927,9 kg CO2-C na tunu hnoje. Provzdušňování zvyšuje množství oxidu dusného, a v menší míře i množství metanu.

Experimenty organizované univerzitou v Bonnu vedly rovněž v případě kompostování směsného bioodpadu na volném prostranství k vysokým emisí, vztaženým na tunu vstupního materiálu. Jednalo se o ekvivalentních 118 kg CO2. Při použití nových údajů by hodnota klimatického působení měla být na tunu sušiny 366,1 kg ekvivalentu CO2.

Z kapalného kvašení, uzavřených kvasných nádrží a blokových výtopen poskytoval bioodpad na tunu sušiny emise vedoucí k emisnímu faktoru 50 až 457 kg ekvivalentního CO2, přičemž při použití nových konstant by se jednalo o 106 až 1429 kg ekvivalentů CO2 na tunu sušiny bioodpadu.

Uvedená množství skleníkových plynů jsou alarmující. Uhlík z organických substrátů ve formě oxidu uhličitého je třeba nazírat jako obnovitelný, neboť vznikl z rostlin, které jej získaly ze vzduchu. Skleníkové působení metanu a oxidu dusného je ale nutno započítávat navíc. Množství studií potvrdilo, že kompostování má mimořádně nepříznivý vliv na klima.

Bioodpady je třeba především zpracovávat na bioplyn. Vznikající metan je v tomto procesu spálen na oxid uhličitý (jež je biogenního původu a nepřináší tudíž žádné zvýšení množství skleníkových plynů) a odpady jsou v celkovém procesu s kogenerací proměněny na elektřinu, teplo a kompost.

Kompostárny, jakkoliv se dnes považují za pozitivum, jsou ve skuitečnosti špatné. Znehodnocují energii, která je v odpadu obsažena a místo využití energetického obsahu metanu jej vypouštějí do vzduchu.

Potěšující ale je, že emise metanu vyvolávají zvyšující se zájem vlád, Komise EU, OSN a IEA (Mezinárodní energetické agentury). Metanové úniky vyžadují vysoké standardy měření, stejně jako transparenci výsledků.

Pakliže Vás téma zajímá téma udržitelnosti, včetně návrhů a modelů možných řešení, můžete mnoho dalších informací nalézt v mé nové knize Energie v přírodě a v nás. Můžete se v ní dočíst o mnoha alternativách; kde hledat poučení i o našich šancích na překonání nacházející mnohovrstvé krize.

Autor: Milan Smrž | čtvrtek 24.5.2018 20:03 | karma článku: 14,66 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,79 | Přečteno: 6084x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Patrně již nejsme racionální bytosti

Otázkou ovšem je, zda jsme vůbec někdy racionální byli, nebo jestli nám ve sebezničujícím rozletu bránil jenom nedostatek technologií a masmediální masáže

19.11.2023 v 17:41 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Materiály limitou obnovitelné energie?

Máme dostatek drahých materiálů na výstavbu obnovitelných zdrojů? Máme dost lithia pro akumulátory a dost neodymu pro permanentní magnety elektromotorů a větrných elektráren? Nevadí, že jsou v Číně? Máme jiná řešení?

13.10.2023 v 11:22 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik